Fotosouboj Nokií N78 a N82: bitva megapixelů

Postavili jsme fotomobil roku proti jeho odlehčené verzi. Mají novější 3 Mpx šanci proti osvědčeným 5 Mpx?

Pokud uvažujete o koupi nové Nokie N78, určitě jste se seznámili s našimi prvními dojmy i podrobnou recenzí. Při pohledu na pořizovací cenu N78 (momentálně 11 250 Kč) možná váháte, zda dokáže prokázat podobně kvalitní fotografické služby jako již více jak půl roku starý model N82, který stojí téměř stejně. Letmé srovnání snímků 3,2Mpx Nokie N78 a 5Mpx Nokie N82 jsme přinesli nedávno, nyní vám nabízíme obsáhlejší galerii.

Jsem zastáncem názoru, že fotomobily slouží především pro pohotové "cvakání" aktuálních situací, nečekejte tedy žádné umělecké scény, použití stativu či úpravu nastavení. Snímky jsou pořízeny na plnou automatiku, v interiérech se občas sám aktivoval blesk. U Nokie N82 je použit nejnovější firmware.

Nokia N78 vs. Nokia N82 (obrázky v plném rozlišení)

Exteriér

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek  
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Interiér

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Z výsledků přímého srovnání vyplývá, že N82 má problémy s ostrostí v celé ploše snímků. Většinou se dočkáme neostrých rohů, to se N78 nestává. Při hodnocení barevného podání je vidět, že N82 nabízí teplejší barevnou paletu a N78 sklouzává až k "jedovatým" tónům. Přepaly světlých míst jsou tradičním jevem u fotek z mobilů, naopak si Nokie dobře poradily s fotografováním textů a příjemně nasvícených předmětů (zákusků). Osobně bych za vítěze pasoval spíše N82, co si myslíte vy?

Jak se fotografie líbí vám? Diskutujte pod článkem! 

Diskuze (36) Další článek: Samsung má letos první zářez na pažbě – milion prodaných Soulů

Témata článku: Nokia, Nokia N78, Nokia N82, Mega +, Mega, Bitva, Foto, Bit, Megapixel, F +, Nejnovější firmware