Free žaluje konkurenci: Dotování mobilů je lichva

Francouzský operátor Free našel nový způsob, jak zatočit s konkurencí. Ukázal na dotované mobily jako na novodobou formu lichvy.

Operátor Free (známý rozpoutáním cenové války na francouzském telekomunikačním trhu) dnes oznámil, že už v květnu žaloval konkurenčního operátora SFR kvůli nabídce dotovaných telefonů.

Ten systém všichni dobře známe – upište se operátorovi na rok nebo dva a on vám za to prodá telefon za nižší cenu. Co se na tomto zaběhnutém postupu nelíbí lidem z Free, vysvětluje Xavier Neil, zakladatel společnosti Iliad, která Free vlastní: „Dotace spojená s úvazkem je skrytý spotřebitelský úvěr a operátor tím obchází pravidla, která takové úvěry zakazují. Tyto nabídky skrývají lichvářské úroky ve výši 300 až 400 procent, které zákazníci nevidí.“

Je zřejmé, že si Free zaběhnuté postupy interpretuje, jak se mu hodí, ale ano, i tak se dá na nabídku dotovaných telefonů pohlížet. Jinými slovy: „My vám dnes dáme levněji telefon, vy jej budete dva roky splácet v rámci svého hlasového tarifu“. Když se podíváte na ceny, které nabízí Free a znatelně vyšší ceny konkurenčního SFR, dává toto vysvětlení smysl.

Klepněte pro větší obrázek 
Bez zajímavosti není ani fakt, že na kauzu na svém Twitteru upozornil Ondřej Malý, člen Rady ČTÚ

Datum jednání pařížského obchodního soudu ještě nebylo stanoveno, ale už teď je zřejmé, že bude ostře sledované. Případné vítězství by se mohlo stát významným precedentem pro ostatní evropské telekomunikační trhy. Jsou mobilní operátoři vlastně jen novodobí a dobře maskovaní lichváři?

Zdroj: Bloomberg

Diskuze (45) Další článek: Operátoři od srpna zpoplatní papírové vyúčtování

Témata článku: , , , Xavier, Dot, UPI, Free +, F +, Mobil, Free, MOBI, Maskování, Žal