Fujitsu Siemens Loox 610: královské PDA (recenze)

Fujitsu Siemens Pocket Loox 610 patří mezi nejvybavenější kapesní počítače na trhu. Na pomyslném žebříčku útočí na pozice nejvyšší. Jeho nejúčinnější zbraní je Bluetooth a Wi-Fi.
Kapitoly článku

Šikovné pouzdro a hromada příslušenství

Fujitsu Siemens budu zřejmě dávat za vzor, bude-li řeč o příslušenství. Mnoho výrobců stále častěji zapomíná třeba na náhradní pero. Neříkám, že by jich měl být hned tucet, dva jsou ideální počet. Když má uživatel k dispozici jen jedno, další si nekoupí, protože věří, že takovou věc neztratí. Má-li uživatel dvě, po brzké ztrátě prvního má k dispozici náhradní až do doby, než realizuje objednávku dalších per. Jde o drobnost, která jistě nemá velký vliv na výslednou cenu a bezesporu uživatele potěší.

 
Pouzdro je kvalitní a příjemné na omak

Výbornou známkou hodnotím ochranné pouzdro. Má elegantní vzhled, zbytečně nezvětšuje rozměry kapesního počítače a myslím, že svého PDA dokáže při běžných pádech dobře ochránit. Nesmí vám však přístroj spadnout na levý či pravý horní roh s anténou, které jsou odkryté. Na zadní straně pouzdra je očko pro spojení se sponou na opasek, která je taktéž v krabici.


Loox v synchronizační kolébce

Synchronizační kolébka u staršího Looxe mě svým designem neoslovila. Novinka je na tom však podstatně lépe. Bohužel další věcí, kterou považuji za velmi praktickou a na kterou návrháři zapoměli, jsou otvory pro umístění pera při práci.


Synchronizační kolébka se tentokrát povedla

Z kouzelné krabice vytahuji další příslušenství – synchronizační kabel. Kolébka i synchronizační kabel najednou? Ano, synchronizační kabel se totiž připojí do kolébky stejným konektorem, jakým disponuje sama kolébka. Jedete-li na cesty, nemusíte se tahat s celou kolébkou. Stačí vypojit kabel a o konexi máte postaráno. U Looxe jsme si již zvykli také na přibalený kabel s odlišnou síťovou koncovkou.

Co je na programu

V kapesním počítači je nad rámec operačního systému nainstalovaná aplikace pro zálohu dat – FSC Backup, která bohatě stačí pro tvorbu důležitých záloh. K zálohování nepotřebujete paměťovou kartu, 28 MB paměti ROM vám bohatě postačí.


Program pro zálohu citlivých dat

Další softwarové nadstavby se skrývají v menu nastavení. Zde můžete upravovat zvukový výstup, měnit basy, výšky a vyvážení stereo výstupu. Loox také umožňuje automatické spouštění aplikací z paměťové karty. Své nastavení má i infraport. Můžete zvolit, jakou rychlostí má toto rozhraní komunikovat. Fast IR by mělo být zpětně kompatibilní s klasickým SIR, vyskytnou-li se však problémy, můžete zkusit rychlost infraportu omezit. Nechybí nastavení citlivosti mikrofonu a podrobné systémové informace.

V krabici naleznete kromě kapesního počítače a hromady příslušenství i čtyři CD. Prvním je známé Companion CD, na kterém je ActiveSync 3,7 a Outlook 2002. Další CD obsahuje návod k použití, přehled příslušenství a několik zajímavých a užitečných prográmků, avšak ne všechny jsou plně funkční. Na třetím CD se nachází plná lokalizace Language Extender od společnosti Moravia Consulting a program pro rozpoznávání ručně psaného písma PenReader. Poslední CD je od společnosti Sunnysoft. Zde naleznete Lite verzi výborného programu World off-line a plnou OEM verzi slovníku Lexicon 2002.

Obstojná výdrž

Pocket Loox 610 disponuje vyměnitelným akumulátorem typu Li-Ion o kapacitě 1500 mAh. Tato energetická zásoba jej dokáže při lehké zátěži a s maximálním podsvícením živit po dobu pěti hodin. Na rozdíl od ostatních kapesních počítačů uvedených níže v tabulce se Loox vypíná již při desetiprocentním stavu akumulátoru. Vcelku slušná je výdrž s aktivovaným Bluetooth i Wi-Fi. Bude-li pro vaši práci výdrž akumulátoru nedostatečná, můžete dokoupit druhý s dvojnásobnou kapacitou.

Využití Loox 610 iPAQ h5550 iPAQ h1940 Asus MyPal A620 Acer n10
Běžná práce   5:10  4:07  3:51  3:46  5:09
Bluetooth  4:01  2:52  3:50  n/a  n/a
Wi-Fi  3:31  1:53  n/a  n/a  n/a
Bluetooth i Wi-Fi  3:24  1:51  n/a  n/a  n/a
všechny testy byly prováděny se zapnutým podsvícením na nejvyšší úroveň. Testovací program: SPB Benchmark

Příjemné překvapení

Fujitsu Siemens Pocket Loox 610 BT/WLAN mě svými kvalitami příjemně překvapil. Z technologického hlediska jde v současné době o nejvybavenější kapesní počítač, díky CF slotu překonává i iPaq h5550. Škoda jen těch větších rozměrů, zejména výšky. Ušetřit můžete až několik tisíc, pokud se obejdete bez bezdrátové síťové karty a spokojíte se s poloviční operační pamětí.

Plusy a mínusy

+ displej
+ výkon
+ dva paměťové sloty
+ Bluetooth i Wi-Fi
+ synchronizační kolébka i kabel

- větší rozměry
- laciné plasty

Ve zkratce

Fujitsu Siemens Pocket Loox 610 BT/WLAN
Zdroj: Fujitsu Siemens
Cena: 21 838 Kč včetně DPH
Operační systém: Windows Media 2003
Rozměry: 147 × 78 × 19 mm
Hmotnost: 205 g
Procesor: Intel XScale PXA255 400 MHz
Komunikace: infraport (Fast IrDA), Bluetooth, Wi-Fi
Paměť: RAM/ROM: 128 / 64 MB, dostupná RAM/ROM: 122 / 32 MB
Displej: 240 × 320 bodů, 65 536 barev
Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card, Compact Flash Type II
Akumulátor: vyměnitelný, Li-Ion 1500 mAh
Příslušenství: synchronizační kolébka, synchronizační kabel, síťový adaptér, ochranné pouzdro, spona na opasek, náhradní pero, plná lokalizace

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , , , Malý krůček, Životaschopnost, Přibalený kabel, Moravia, Král, PDA, Ideální počet, Břitva, Dravec, F +, Běžná práce