Fujitsu Siemens Loox 610: královské PDA (recenze)

Fujitsu Siemens Pocket Loox 610 patří mezi nejvybavenější kapesní počítače na trhu. Na pomyslném žebříčku útočí na pozice nejvyšší. Jeho nejúčinnější zbraní je Bluetooth a Wi-Fi.

Kapesní počítač Fujitsu Siemens Pocket Loox 600 byl v době svého uvedení technologickou špičkou v oblasti kapesních počítačů. Životaschopnost, lépe řečeno konkurenceschopnost kapesních počítačů se však počítá na čtvrtletí, a proto je až s podivem, jak dlouho se Loox řady 600 udržel na trhu. Nyní přichází nový dravec, Loox 610.

 
Pozor, Loox 610 přichází

Pocket Loox 610 je nabízen ve dvou variantách: Loox 610 BT a Loox 610 BT/WLAN. My jsme měli k dispozici vyšší verzi s integrovanou bezdrátovou síťovou kartou. Mezi oběma modely je rozdíl v hmotnosti a velikosti paměti RAM – slabší model disponuje zhruba poloviční kapacitou.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme jej rozdělili do tří kapitol, nerozdělenou verzi najdete v textové verzi MobilManie.

Je dost velký

Pocket Loox 610 není žádný drobeček. Se svými patnácti centimetry na výšku patří v současné době mezi největší kapesní počítače platformy Pocket PC. Budete na něj tedy potřebovat větší kapsu. Nenajde-li se na vašem oděvu odpovídající prostor, můžete si jej zavěsit za opasek. V krabici najdete poutko a pouzdro je vybaveno odpovídajícím očkem.

 
Loox je rekordmanem v disciplíně rozměry - výška

Zvykl jsem si, že fotografie dost klamou a nic nenahradí praktické „osahání“. Zatímco iPaq h1915 vypadá na fotkách větší, než ve skutečnosti je, u Looxu je tomu naopak – na fotkách vypadá menší. Po designové stránce udělal Loox 610 velký krok, svůj původ však nezapře.

Dokolečka dokola

Přední straně dominuje dotykový displej, kterému se budu věnovat ve druhé kapitole. Nad displejem, v pravé polovině, naleznete tlačítko pro zapnutí. Nad ním je zelená kontrolka pro upozornění a signalizaci nabíjecího procesu. Vedle je modrá dioda, která svým blikáním signalizuje aktivované Bluetooth a/nebo Wi-Fi.


Pro Bluetooth a Wi-Fi je vyhrazena společná dioda

Pod displejem najdete dobře zpracované všesměrové tlačítko. Jednotlivé směry vyznačují prolisované šipky, do kterých dobře zapadá hrot pera. Vlevo se nachází tlačítko pro přístup do kalendáře a kontaktů, vpravo pak jedno tlačítko pro návrat na Today obrazovku a jedno pro vyvolání speciálního „bezdrátového“ menu. Loox mě téměř po každém vytažení z pouzdra nemile překvapil rozzářeným displejem. Tlačítka totiž mírně vystupují nad úroveň okolí a v těsném pouzdru dochází k jejich samovolnému stisku. Naštěstí lze „buzení“ těmito tlačítky  vypnout.


Klasická sestava hardwarových tlačítek

V horní hraně se nad sebou tísní slot Secure Digital i Compact Flash Type II. Karta SD vyskočí zamáčknutím, na větší karty Compact Flash se musí stejně jako u Toshiby sedmistovkové řady – vedle slotu je nenápadná ploška, kterou je potřeba zatlačit a ona mírně povyskočí. Vedle slotů má své místo necelý centimetr vysoká anténa. Tento malý špalík lze vyšroubovat. Nebudete-li bezdrátovou síť na čas potřebovat, můžete proporce svého PDA alespoň o trochu zmenšit.

 
V horní hraně je pěkně našlapáno

Vedle antény je místo pro pero. K vytahování budete zřejmě nejprve používat nehty. Zkuste však na plastový výlisek pera přiložit palec a uvidíte, že to jde mnohem pohodlněji. Pero je z kovové slitiny a vypadá opravdu dobře. Škoda jen, že je vcelku tenké a vzhledem k rozměrům PDA i krátké.

 
Stylus mohl být krapet delší

Na pravé straně nalezneme jen napájecí konektor. Mikrofon je sice umístěn ve spodní hraně, to však nemá na kvalitu snímání okolního zvuku žádný negativní dopad. Záznamy pořízené diktafonem jsou kvalitní v rámci možností. Ve spodní hraně nechybí synchronizační konektor.

Na levé straně je situace mnohem zajímavější. S přepínačem s obrázkem zámku se seznámíte hned při prvním použití. Nasunete-li baterii, musíte ji zajistit právě tímto posuvníkem, jinak PDA nenastartuje. Zhruba uprostřed se nachází okénko infraportu. Komunikovat přes infračervené paprsky umí Loox opravdu rychle, vedle standardního SIR (max 115 kb/s) umí i FastIR s rychlostí až 4 Mb/s. Dosah infraportu však není velký, na stále oblíbenější ovládání domácí elektroniky raději zapomeňte.


Kolébkový ovladač vystřídala tuhá tlačítka

Nad okénkem infraportu je soft-reset tlačítko, které lze pohodlně zmáčknout perem. V horní polovině vidíte tři tlačítka. Dvě vyznačují směrové šipky a třetí slouží k vyvolání speciálního menu. Dvě tlačítka tak nahrazují vychylovací kolečko, které mi však přijde pohodlnější. Snad proto, že jdou obě tlačítka trochu ztuha. Tlačítka se také chovají odlišně v Internet Exploreru. Jejich stiskem neposouváte celou stránku, ale přeskakujete z odkazu na odkaz jako u smartphonů. Klepnutí na odkaz se provádí horním tlačítkem. Někdy se mi tato funkce líbí, například u textové verze webů, kde není mnoho odkazů, jindy bych raději roloval celé stránky.


Zadní straně dominuje vyměnitelný akumulátor

Velkou část zadní strany zabírá vyměnitelný akumulátor. Chcete-li vrátit PDA do stavu, v jakém jste si jej přinesli z obchodu, mám na mysli softwarovou stránku, využijte přepínače ukrytého pod baterií.

 
Dobrou výdrž má na svědomí velký akumulátor

Co se týče kvality zpracování, udělal německý výrobce oproti předchozímu modelu značný pokrok. Povrchová úprava plastů je na vysoké úrovni a jednotlivé části jsou dobře slícovány. K naplnění ideálních představ o známé německé preciznosti chybí už jen malý krůček.


Ve druhé kapitole se podíváme do hlubin Looxovy duše. Otestujeme výkon a prověříme i to hlavní – bezdrátové technologie.

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , , , Životaschopnost, F +, PDA, Břitva, Dravec, Přibalený kabel, Ideální počet, Král, Malý krůček, Běžná práce, Moravia