Fujitsu-Siemens Loox T830: vše v jednom (velký test)

Společnost Fujitsu-Siemens čeří stojaté vody komunikátorů na českém trhu. Model T830 představený na 3GSM kongresu v Barceloně přináší spoustu technologií v jednom balení. Rozumí si se sítěmi třetí generace, má integrovaný GPS přijímač i bezdrátovou síťovou Wi-Fi kartu. Ve výčtu technických informací se ale nad některými řádky zamračíte. Video!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • integrovaný GPS modul s čipem Sirf Star III
  • podpora 3G
  • operační systém Windows Mobile 5
  • QWERTY klávesnice
  • rychlý procesor
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem

Hlavní nedostatky

  • velké rozměry a hmotnost
  • menší displej s horším rozlišením
  • chybí EDGE
  • hodilo by se více operační paměti

Fujitsu Siemens Pocket Loox T830 ve zkratce
cena 22 000 Kč (předběžná)
hodnocení velmi drahý a výborně vybavený komunikátor
rozměry 126 × 64 × 21 mm
hmotnost 190 g
hlavní displej 240 × 240 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
akumulátor Li-Ion, 1550 mAh
komunikace Bluetooth, systémový konektor, GPRS, 3G, Wi-Fi
paměť 128 MB ROM, 64 MB RAM, paměťová karta: SD/MMC
operační systém Windows Mobile 5.0 Phone Edition
adresář sdílená paměť, vícepoložkový
vyzvánění polyfonní, MP3
zprávy SMS, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač,
fotoaparát 1 600 × 1 200 bodů, automatické zaostřování
Podrobné parametry najdete v katalogu mobilů

Svou koncepcí se Loox T830 neliší od iPaqu hx6915 nebo Benq-Siemensu P50, tedy "vše na přední straně". Žádné klouby, vysouváky a hejblata jako u HTC Universal nebo MDA Vario, klávesnice má své místo přímo pod displejem a je tak okamžitě přístupná. Tato koncepce je praktická, nicméně výsledkem jsou rozměry, které jako kapesní označit nemohu. Utrpěla nejen přenositelnost, ale i ergonomie. Klávesnice nemůže nabídnout takové pohodlí jako u dvou výše uvedených komunikátorů z produkce HTC. Jako obvykle - vše má svá pro a proti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fujitsu-Siemens Loox T830 vypadá na fotografiích menší

Jak jsem již naznačil, rozměry T830 nejsou kapesní. První obrázky nového komunikátoru ve mne zanechávaly pocit opravdu malého zařízení, ale ve skutečnosti se rozměry 126 × 64 × 21 mm a hmotnost 190 g projeví. Loox je zkrátka široký, vysoký a hodně těžký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání rozměrů se Sony Ericssonem P990i a Nokií N70

Tělo tvoří plast ve dvou barevných variacích, tmavé a světlejší stříbrné. Barevné sladění se mi vcelku líbí, komunikátor působí hodnotným dojmem. Ovšem jen do doby, než jej uchopíte do ruky. V tu chvíli pocítíte obyčejný plast a všechno kouzlo se vytrácí. Dílenské zpracování si však zaslouží pochvalu, všechny části hezky lícují a přístroj nevrže ani od zadní plastové skořepiny zakrývající baterii. Jedinou výtku týkající se zpracování směřuji ke slotu pro paměťové karty Secure Digital umístěnému na pravé hraně. Zasunutá karta o zlomek milimetru vykukuje ven. Chtělo by to zastrčit hlouběji a ochránit krytkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ještě jednou s N70 a v ruce

Všude něco zajímavého

Než se dostaneme ke klávesnici a displeji, podívejme se na Loox pečlivěji. Na přední hraně, nad displejem, se nachází velmi zajímavá část. Posuňte plastový proužek směrem doprava a objeví se přední fotoaparát pro videohovory. Tento snímač ovšem nelze jinak než při videohovoru přinutit k činnosti. Reproduktor není umístěn v tomto proužku, ale pod nim. Štěrbina je dostatečně široká na to, aby po posunutí stále propouštěla zvuk. Hlasitost sluchátka není různým posunutím pruhu vůbec ovlivňována.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod posuvným pruhem se ukrývá druhá kamera pro videohovory

Na pravé hraně se ve spodní části nachází již zmiňovaný slot pro paměťové karty typu MMC nebo SD. V horní částí si můžete všimnout tlačítka pro záznam hlasu, jeho funkci lze v menu nastavení přeprogramovat pro dlouhý i krátký stisk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty  • tlačítko pro spuštění diktafonu

Na horní hraně se nachází pouze standardní 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Můžete T830 otáčet tam i zpátky nahoru i dolů, ale infraport nenajdete. Zvláštní - zatímco ve správci souborů položka odeslat přes infraport logicky chybí, v menu připojení zůstalo zachováno menu pro jeho deaktivaci. Na levé hraně je umístěn ovladač pro kapesní počítače Fujitsu-Siemens typický - kolébkové kolečko s potvrzením. Nejedná se o Jog Dial, takže kolečko není otočné o 360 stupňů. Nechybí mu ovšem stisk, jenž funguje jako OK/Close. Tlačítko pod ním slouží ke spuštění fotoaparátu. Budete-li kolébkový ovladač preferovat před pětisměrným ovladačem na přední straně pod displejem, doporučuji přeprogramovat krátký stisk tlačítka fotoaparátu pro otevření nabídky Start.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení sluchátek  • kolébkový ovladač

Na dolní hraně mne potěšil standardní mini USB konektor pro synchronizaci a nabíjení. Mini USB kabel má doma takřka každý a tak můžete nabíjet i na návštěvě nebo v práci bez dalších investic. Loox lze dobíjet z USB portu počítače. Vedle synchronizačního konektoru, jenž je umístěn přesně uprostřed, se nachází konektor pro připojení externí antény. Ne ale pro GSM modul, ale pro GPS přijímač. Konektor pro externí anténu GSM modulu se nachází na zadní straně, uprostřed vedle čočky fotoaparátu. Sklíčko zakrývající fotoaparát je mírně zapuštěno pod své okolí a tak nehrozí jeho poškrábání. Nad fotoaparátem je umístěn reproduktor. Nejsem si jist, zda-li jde o nejlepší řešení, můj držák na telefon/komunikátor do automobilu reproduktor vcelku výrazně utlumuje. Jiné držáky na tom zřejmě nebudou o moc líp. Zkrátka reproduktor na přední straně by byl pro automobilovou navigaci vhodnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si gumových nožiček • akumulátor je vskutku rozměrný

Na zadní straně si můžete všimnout gumových nožiček, která brání klouzání komunikátoru po stole. Svou práci zvládají na výbornou. Nechybí očko pro pověšení komunikátoru na krk, pro geocaching neocenitelný detail. Pod velkou plastovou skořepinou se ukrývá doslova ohromný akumulátor o kapacitě 1550 mAh. Všechny ty integrované technologie si zkrátka žádají svou porci energie. Než vyjmete akumulátor, musíte odjistit červenou západku. Vedle této červené západky si můžete všimnout oválného otvoru, do kterého přesně pasuje ovládací pero. Ano, jde o soft-reset. Bohužel se k tomuto otvoru dostanete až po odstranění plastové skořepiny a ještě je poměrně špatně k nalezení. Zkrátka - kráčíte-li pěšky a po tmě, resetovat Loox chce trošku šikovnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mini-USB konektor a konektor pro externí anténu GPS přijímače • ovládací pero

Ovládací pero je umístěno v pravém horním rohu ze zadní strany. Na svém místě naštěstí nedrží nijak urputně, na jeho vyjmutí si nehty určitě nezlámete. Pero má vskutku nezvyklý tvar, místo klasického kulatého pera držím v ruce tenkou dlouho placku. Takové pero nepamatuji ať vzpomínám sebe víc. Pero se drží vcelku dobře, vadí mi ale poměrně velký plastový hrot. Ruku v ruce s malým displejem to chce trochu cviku trefit se do malinkých tlačítek softwarové klávesnice.


Druhou kapitolu věnujeme displeji, klávesnici a hardwarové výbavě

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , Fujitsu Siemens Loox T830, T-Mobile MDA Vario, Plastový proužek, Velký, Praktická využitelnost, Dobrá rada, Externí modem, Test, Nezvyklý tvar, F +, Původní funkce, Černý okraj, Hardwarová stránka, Broadcomu, Velký test, Přesný GPS, Secure Digital, Klasický displej, Výsledná cena