Futuristické příslušenství Motoroly naživo: repráky here, dráty here

Motorola připravila ve spolupráci se jmény jako Oakley, Bose nebo Burton výrobky, které nadchnou audiofily a technoidy, lyžaře, snowboarďáky a motorkáře. Krátce jsme si vyzkoušeli, jaké je to nosit hrající bundu či helmu, měli jsme na hlavě pletené čepice s integrovaným handsfree.

Na tiskové konferenci Motoroly předváděl výrobce své produkty, které by ještě nedávno byly jen hudbou budoucnosti, nebo nadšeneckým vybavením Lišky. Všechno příslušenství mělo co společného s hudbou. Vyzkoušeli jsme sluneční brýle se zabudovaným handsfree, helmy pro zimní sporty i na motorku či lyžařské bundy, všechno zpravidla se stereosluchátky a zabudovaným mikrofonem.

Kam se hrabe Terminátor

Britští Oakley v létě minulého roku potrvdili zahájení výroby nových slunečních brýlí, které mají na jedné ze svých "nožiček" bluetoothový headset Motorola. Tato kombinace se jmenuje RAZRWire. Rám je vyroben z kovové slitiny, která je údajně o 40 % lehčí než titan. K dispozici jsou tři barvy obrouček sladěné s odstínem skel – světle a tmavě stříbrná a zlatavě hnědá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola RAZRWire

Brýle jsou kvalitně zpracované a jejich hmotnost skutečně velice příjemná, necelých dvacet gramů na nose skoro necítit. Bluetoothové sluchátko má celkem tři klouby – jeden přímo pod úchytem k brýlím, druhé dva pro nastavení ideální pozice v uchu. Ta se dá najít snadno, nějaký čas ale asi bude trvat si na nový vjem v uchu zvyknout. Když totiž nosíte třeba klasické handsfree, cítíte za uchem jeho trn. Tady vnímáte jen brýle samotné a pak malé tělísko ve zvukovodu. Zvláštní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tlačítko pro přijmutí i ukončení hovoru sedí na zadním horním hřbetu zařízení, mikrofon se skrývá za poměrně výraznou mřížkou v protilehlém rohu těla RAZRWire. Sluchátko se dá kompletně sejmout a položit včetně brýlí do zajímavého pouzdra, které bohužel není součástí balení a je potřeba jej dokoupit zvlášť. Byť imituje těžký kov, je vyrobeno z plastu. Vnitřní výplň tvoří černý molitan. Maximální udávaná doba hovoru s tímto handsfree dosahuje šesti hodin a v pohotovosti by RAZRWire měly vydržet až 100 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
RAZRWire na hlavě

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouzdro jako příslušenství

Decibely ze svahu dolů

Líbily se nám lyžařské bundy série Audex od Motoroly. Velkou měrou se na jejich vývoji a výrobě podílí firma Burton. K dispozici jsou v pánském i dámském provedení lišícím se velikostmi a vzhledem použitých materiálů. Mají všechny dobré vlastnosti bund určených k použití v zimně; nechybí třeba ani sněžný pás, izolace Thermacore či ventilační zipy. Nejzajímavější je ale kapsa na levé straně, do které si vložíte libovolný hudební přehrávač (podle velikosti menší kapsičky uvnitř je upřednostňován při prezentaci použitý iPod). Konektor pro připojení je klasický 3,5mm jack.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bundy Motorola Audex

Hudba teče do reproduktorů uložených v límci bundy. Nejsou těžké, takže límec neohýbají, jejich přednes však odpovídá tloušťce konstrukce – ostré středy a výšky, ať šoupete ekvalizérem přehrávače nahoru a dolů jak jenom chcete. Výkonnostně však plně dostačují. Obzvláště po nasazení kapuce, kdy se prostor z jedné strany uzavře a zvuk neuniká za hlavu, je poslech dostatečně hlasitý i na poloviční výkon. To se bude na svahu hodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Audex Cargo Jacket for Man • umístění reproduktorů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo pro MP3 přehrávač • ovladač lze stejně jako všechny ostatní elektronické součásti setu z bundy vyjmout

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Ovládání přes kryt • sněžný pás

V té levé kapse je i baterie, kterou je možné dobíjet. Nic není napevno, vše se připojuje pomocí konektorů; takže když vyjmete přehrávač, baterii, reproduktory a ovladač, můžete bundu bez skřípění zubů vyprat. Kapsa na druhé straně slouží k uložení mobilního telefonu, s nímž bude komunikovat bluetoothový modul. Pomocí ovladače v rukávu levé ruky se pak dají přijímat, odmítat nebo ignorovat (ztlumit zvonění) hovory, velkým čtyřsměrným ovladačem se organizuje přehrávání hudby.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovladač

Součástí ovladače je černobílý, modře podsvícený displej indikující činnost celého setu. Ovládací centrum je chráněno vyztuženým látkovým krytem, na němž jsou vystouplé jednoduché ekvivalenty všech ovládacích prvků; i v rukavicích a bez otevření krytu si můžete pustit další skladbu nebo přidat na hlasitosti. Mikrofon je umístěn v lemu v oblasti krku. Cena bundy by se měla pohybovat na hranici deseti tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dámská varianta

Kokosy na sněhu

Motorola bude nabízet i další příslušenství pod značkou Audex, třeba lyžařské helmy a čepice. Černá Tantrum Snow Helmet má odnímatelná stereosluchátka, která jako všechna ostatní zařízení v článku podporují Bluetooth standardy 1.1 a 1.2. Motorola počítala opět s ovládáním zejména v rukavicích, proto se dají akce tlačítek v případě potřeby zastoupit otáčením prstence každého ze sluchátek. V konstrukci je zabudovaný i mikrofon s ochranou proti větru, druhá strana by vás tak měla slyšet bez svistotu okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Audex Tantrum Snow Helmet

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na místě bylo i několik čistě motorkářských helem, které mají stejné využití – dá se poslouchat signál z MP3 přehrávače, nebo komunikovat přes mobilní telefon uložený v kapse nebo kdekoli do vzdálenosti deseti metrů. Kdo by chěl vypadat stylověji a nerad nosí na hlavě skořepinu, může sáhnout po Ordinance Padded Hat, pletené čepici s větráním a samozřejmě i headsetem v černé či bílé barvě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorkářské helmy se zabudovanými sluchátky s funkcí handsfree

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Audex Ordinance Padded Hat

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výstřelkově asi nejnudnější, ovšem zvukově nejlepší byla sluchátka s označením HT820. Jsou vyrobena za mocného přispění audiofilské firmy Bose. A je to znát. Vyrovnají se dobrým značkovým sluchátkám, reprodukce je posluchačsky silná v celém zvukovém spektru. Pro ovládání hlasitosti a pohyb v písních jsou určena stříbrná plastová tlačítka na horních hranách sluchátek. Díky týlnímu mostu sedí HT820 dobře na rozličných hlavách, vytočí se jednoduše směrem nahoru či dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola HT820

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola ukázala, jak moc jí záleží na designu a vyrobila produkty, za majitelem kterých bychom se před pěti lety na ulici nechápavě otočili. Dnes se zdá být doba zralá, podobným výstřelkům nakloněná. Nebude to nic masového, ale kdo někdy zkoušel skloubit poslech hudby a jízdu na snowboardu, ten ví své.

Diskuze (14) Další článek: Siemens SXG75: příliš mnoho ale (velký test)

Témata článku: Motorola, Sluneční brýle, Motor, Reprák, Poloviční výkon, Kokos, F +, Motorol, Dámské provedení, Tělísko, Zimní sport, Těžký kov, Drát