Galaxy Note 3: slavný náčrtník oblékl kůži [preview]

S velkou pompou a za divadelních aranží Samsung představil třetí Note. Má kůži na zádech a haldu dalších novinek, ale je to „must-have“ zařízení?

Jako tradičně u top modelů jihokorejského výrobce byl i Samsung Galaxy Note 3 představen samotným CEO společnosti, J.K. Shinem. Tenčí, lehčí, s větší výdrží, větší rychlostí a větším displejem ve skoro stejném těle, takový je nový Note. A pro ještě lepší pocit v ruce nechybí kůže na zadní straně. Chybět nesmí ani nový S Pen pro snadnější a intuitivnější ovládání.

Motto: „Dělejte vše v jednom! Pero (S Pen) a poznámkový blok (Note) jsou základ všeho.”

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 3 ve 3 barvách.

Přehršle výkonu

S rozměry 151 × 79 × 8,3 a váhou 168 gramů umístil Samsung do Galaxy Note 3 Super Amoled displej s úhlopříčkou 5,7" a rozlišením FullHD, tedy 1080 × 1920 obrazových bodů. Nechybí ani zvýšená citlivost pro adaptaci na ovládání v rukavicích. O výkon novinky se nestará nic menšího než čtyřjádrový Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz na jádro v případě LTE verze, 3G verze dostane do vínku 1,9 GHz Exynos 5 Octa (4× jádra A15 s taktem 1.9 GHz+4× jádra A7 s taktem 1.3 GHz). Oběma verzím potom sekunduje dosud největší hodnota operační paměti - rovné 3 GB. Grafickou jednotku zastupuje Adreno 330. Ani uživatelské paměti nebude málo, do prodeje půjdou verze s 32/64 GB, které ještě navíc půjdou rozšířit za pomocí microSD karet o dalších až 64 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 3 v základních barvách - růžová, bílá a černá

Druhý se 4K videem

Na zádech Notu 3 stylově vyvedených v měkkém a na dotyk příjemném materiálu (tisková zpráva nezmiňuje přímo kůži) najdeme čočku 13 Mpx BSI snímače a autofokusem a softwarovou stabilizací, bok po boku s vylepšenou High CRI (Color Rendering Index) LED diodou s větším dosahem. Přední kamerka má potom rozlišení 2 Mpx a BSI snímač zvládne FullHD video při 30 fps. To hlavní fotoaparát dovede mnohem více. Stačí vám 30 fps? Potom Note 3 nabídne rozlišení 4K. Je tedy druhým telefonem po Aceru Liquid S2, který umí natáčet video v tomto rozlišení. Chcete-li plynulejší video, nabídne Note 3 při 60 fps tzv. Smooth Motion, a pokud se vám zachce přímo Slow Motion videí, ty Note 3 zvládne jen v HD rozlišení, zato při frekvenci 120 fps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
13 Mpx fotoaparát na zádech umí jak 4K video, tak slow motion při 120 fps

Samsung se nemohl nechat zahanbit ani v aplikacích a režimech, které z Notu 3 dostanou ty nejlepší výsledky. Nejprve je zde funkce Dual Camera. Tu již známe, zde nabídne složení fotografií z obou fotoaparátu, složení natáčených videí z obou fotoaparátů a dokonce i videohovor z obou fotoaparátů zároveň. Kromě mnoha sportovních režimů (Sports, Golf, Live effect atd.) a režimů pro výběr nejlepšího ze sady záběrů (Best Photo, Best Face, Beauty Face) nesmí chybět ani funkce Panorama, možnost k fotografii pořídit zvuk (Sound&Shoot) a samozřejmostí je i podpora HDR.

Nový S Pen, nové funkce

S novým S Penem samozřejmě přicházejí i nové funkce. Aby ne, S Pen je jedna z elementárních vlastností specifická pro řadu Note, jak je patrné již z motta, kterým Samsung nový Note uvedl. Jako první tu máme funkci Air Command. V okamžiku, kdy se vám kdekoliv na displeji zobrazí tečka pod S Penem, stačí na něm stisknout tlačítko a objeví se půlkruhová nabídka s pěticí možností:

  • Action Memo - z ručně napsané poznámky - například telefonního čísla - iniciujete hovor, napíšete SMS nebo číslo uložíte do vašeho adresáře.
  • Scrapbook  - zaujal vás na internetu obsah? Jednoduchým obkroužením vybraného obsahu ho můžete uložit pro budoucí přečtení. Scrapbook navíc ukládá odkaz ke zdroji, takže se kdykoliv můžete vrátit na místo, kde vás ono uložené zaujalo.
  • Screen Write - jednoduchá funkce, která v plném rozlišení uloží screenshot a umožní do něj zapisovat.
  • S Finder - za pomocí klíčových slov můžete z jednoho místa vyhledávat v různých zdrojích, např. v dokumentech, událostech, komunikačních vláknech, ale třeba i v ručně psaných poznámkách. Funkce dobrá především pro notorické zapomínače.
  • Pen Window - za pomocí S Penu nakreslete na displeji obrazec (čtverec nebo obdelník), v nemž se vám objeví nabídka miniaplikací, které se po zvolení otevřou přesně ve velikosti vámi nakresleného obrazce a slouží jako plovoucí miniaplikace.
Klepněte pro větší obrázek 
U Galaxy Note 3 nebude chybět ani široká paleta barevných krytů

Vylepšení se dočkala i funkce S Note. Ta se nově umí synchronizovat s multiplatformní aplikací Evernote a samozřejmě i se Samsung účtem. Funkce Easy Clip umožní uživateli vybrat si jen určitou část obrázku z webu a vytvořit z ní dále editovatelný nový obrázek uložený v telefonu. Zajímavostí je také funkce Find My Mobile, která umožní lokalizovat telefon a v případě krádeže jej umí zamknout a navíc také zabránit resetu do továrního nastavení. Tato funkce přichází ruku v ruce se zabezpečením Samsung Knox.

Klepněte pro větší obrázek 
Starý známý S View Cover nechybí ani u Galaxy Note 3, zde navíc lze při zavřeném krytu využívat S Pen

Modernizací prošel i tolik populární multitasking, který doteď uměl rozpůlit displej a zobrazit na něm současně dvě aplikace:

  • Multi Window - ve dvojici oken dovoluje mít otevřenou stejnou aplikaci například pro chatovaní se dvěma různými kontakty.
  • Drag and Drop - jednoduše dovolí vybrat text nebo obrázek a přenést jej z jednoho okna do druhého.
  • Group Play a Multi Window - funkce známá již z Galaxy S4. Dovolí spárovat až pětici zařízení a hrát na nich stejnou hudbu, stejné hry v multiplayeru a nově je díky ní možné zařízení propojit do jedné velké obrazovky.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přišlo vám krytů na Note 3 moc? Zde jsou všechny barvy, které budou postupně v prodeji

Nejen barometr a teploměr

Co se týče konektivity, je Note 3 naprostá špička. Wi-Fi standardů ac/a/b/g/n, MHL 2.0, Bluetooth 4.0, NFC, infraport, GPS a GLONASS, v případě Snapdragonu 800 také šestipásmové LTE s teoretickou rychlostí až 150/50 Mbps. Ze senzorů je přítomen senzor pro gesta, senzor jasu, přiblížení, akcelerometr, gyroskop, magnetometr, ale (nejen) k funkci S Health také příslušející teploměr, vlhkoměr a barometr. Pro úplnost nesmíme zapomenou zmínit ani podporu pro H.264, MPEG-4, H.263, VC-1, WMV7, WMV8, Sorenson Spark, MP43, VP8 a HEVC video a MP3, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, AMR-NB/WB, Vorbis, FLAC a WAV audio kodeky. K audiu je třeba zmínit, že Note 3 nechybí podpora pro Ultra High Quality Audio (192KHz, 24 bit).

Samsung Galaxy Note 3
rozměry a hmotnost: 151 × 79 × 8,3 mm, 168 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 386 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Dostatek energie pro Note 3 by měla zajistit Li-Ion baterie s kapacitou 3200 mAh. Vše výše uvedené samozřejmě poběží pod nadvládou nejnovějšího Androidu 4.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Galaxy Note 3 bude dostupný ve třech barvách: černá (Jet Black), bílá (Classic White) a růžová (Blush Pink). Později přibude dalších sedm podzimních barev. A dostupnost? 25. září v téměř 150 zemích světa, do konce října ve všech distribučních kanálech, kterými Samsung obvykle prodává svoje zařízení. Údaj o ceně zatím nebyl zveřejněn.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Diskuze (36) Další článek: Asus na IFA 2013: nové tablety řady MeMO a FonePad

Témata článku: Samsung, , , , Acer Liquid, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, GAL, Face Beauty, Obrazec, Galax Note, S Penem, S PEN, Magenta, Pen, Naprostá špička, Galaxy note, Sportovní režim, Jednoduchá funkce,