Galaxy S II vs. Lumia 800: Který lépe fotí?

Dva špičkové smarpthony, oba s 8Mpx fotoaparátem vybaveným autofocusem. Který lépe obstojí jako pohotový fotoaparát či kamera?
Kapitoly článku

Ostření a tma rozhodnou

Je omluvitelné, když čas od času fotomobil špatně zaostří a nabídne rozmazaný snímek. Při souběžném focení ale vyšlo najevo, že u Nokie jsou takové případy mnohem častější než u Samsungu. Lumii ostření občas trvá delší dobu a obzvlášť u makra selhává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia a ostření (vlevo): někdy to nevyjde jen zlehka (horní snímek), jindy už je to znatelnější (prostřední) a nejsou výjimkou i úplné průšvihy (dolní fotografie), přestože telefon před stiskem spouště signalizoval, že má zaostřeno.

Ostřící handicap Nokie může kompenzovat hardwarová spoušť či věrnější podání barev, oba fotomobily jsou zkrátka doposud hodně vyrovnané. Nicméně v závěrečné disciplíně nočního focení Samsung Nokii porazil celkem jednoznačně.

V automatickém režimu Nokia vyžene ISO do šumivých hodnot a snímek se snaží poskytnout s co nejideálnějším histogramem. Samsung je chytřejší a ví, že noční snímek prostě může být hlouběji podexponovaný. Výsledkem je „černější černá“ s rapidně menším šumem při dostatečném vykreslení zářivých objektů. Čas je přitom běžně udržitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vezmu telefon a fotím. Automate, poraď si.

Při aktivaci nočních režimů už Nokia dělá úplné psí kusy – vedle vysokého šumu se přidává podivuhodné kouzlení s barvami, tu do zelena, jindy do modra, někdy do žluta. Samsung se i v nočním režimu snaží držet ISO co nejníže s ohledem na udržitelný čas vzhledem k jasu scény.

Když oběma telefonům ručně vnutíme nejvyšší citlivost, tak zjistíme, že Samsung má v tomto režimu paradoxně daleko vyšší míru šumu. V běžné praxi si ale počíná výrazně lépe. Pokud mu vnutíte ISO 100 a při focení si zpevníte úchop telefonu například oporou o zeď, dostanete excelentní noční snímky a můžete si hrát i s efekty delší expozice. Z Nokie dostanete nejlepší výsledek stejným způsobem, navíc je ale vhodné nastavit expozici lehce do záporných hodnot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení ISO na 100 a pevná ruka – Nokia si moc dobře nevede s vykreslením jasných bodových světel. Samsung naopak překvapil excelentní noční fotografií (s ohledem na skutečnost, že je to mobil)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noční režimy, v tomto případě s Nokií do modra • Samsung opět velmi kvalitně
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ručně nastavené nejvyšší ISO – Samsung je na tom kupodivu hůře

Formáty a rozlišení

Oba telefony standardně fotí v rozlišení 3264×2448 bodů při poměrech stran 4:3. Zdá se mi v dnešní době mnohem vhodnější fotografovat v rozměrech přizpůsobeným zobrazovačům, u Samsungu jsem tedy zvolil ořez na 3264×1968 bodů, což je podivný rozměr velice blízce (ale ne přesně) odpovídající poměrům stran displeje. Nokia nabízí přesných 16:9 při rozlišení 3552×1998 bodů. Její objektiv je také o něco málo širší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Natáčení videa

Oba telefony pochopitelně zvládnou i natáčení videa. Samsung dokonce v rozlišení Full HD, Nokia si vystačí se 720p. Zrovna rozlišení ale není tak klíčové, 720p je pro kvalitu optiky mobilu zcela dostačující i při promítání na velké obrazovce. Srovnávací video jsem proto natáčel při shodném rozlišení, tedy 720p.

Nokia Lumia 800:

Samsung Galaxy S II:

Stejně dlouhé video s identickou scénou ve fomátu MP4 zabere v Nokii 362 MB, zatímco v Samsungu jen 309 MB. V tomto případě ale samozřejmě platí, že více je lépe, znamená to totiž menší kompresi. Nicméně ve výsledcích to není nijak pozorovatelné.

Mobilní fotoelita

Oba telefony fotí i natáčí docela obstojně. Při dobrých světelných podmínkách jsou schopny zastoupit levný kompakt a ani vytištěnými fotkami rozhodně neuděláte ostudu. Mezi mobily představují fotografickou špičku.

Nokia zaslouží pochvalu za návrat k autofocusu, někdy si ale dává na čas. Fotografie jsou poznamenány JPEG kompresí a šumem při slabším osvětlení, ovšem jsou jedním z nejlepších výsledků, které lze současnými mobily pořídit. Přímé srovnání se Samsungem ukázalo, že oproti korejské konkurenci nabídne Nokia věrnější podání barev.

Telefon od Samsungu boduje větším hledáčkem, kvalitnějším videem a lepšími fotografickými výsledky při slabším osvětlení. Při běžném denním focení jsou však oba telefony rovnocenné. Snímky ze Samsungu se vám možná budou na první pohled líbit více, obzvlášť na OLED displeji telefonu působí barvy úžasně. Srovnání s realitou však odhalí, že jsou barvy občas trochu zkreslené.


 

Témata článku: Nokia, Samsung, , , , , Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Ostatní funkce, Kvalitní mobil, Dlouhé video, Kter, Slunečný den, Shodné rozlišení, Rozmazaný snímek, Psí kus, F +, Galaxy s, Pevná ruka, Ruční nastavení, Kladný bod, GAL, Odpovídající poměr