Galaxy S10e: Budou se vám líbit rozměry, cena a nakonec i vhodně zvolené kompromisy

  • Samsung dnes v USA představil trojici modelů řady Galaxy S10
  • Jihokorejci se u S10e vrací k rovnému AMOLED displeji
  • Nejmenší verze má největší ambice a jen několik málo kompromisů

Galaxy S10e je novinkou v prémiové řadě smartphonů Samsung. Je levnější a výbava má několik kompromisů, ale nechybí nic zásadního. „Éčko“ se vrací k plochému Super AMOLED displeji, což potěší konzervativce, kterým zakřivené topmodely nepřirostly k srdci. Výsledek se povedl, Samsung má kompaktní topmodel, který má pouze několik kompromisů a slušnou cenovku.

Redakční představení Samsungů řady Galaxy S10:

Nový dynamický AMOLED

První, co na telefonu upoutá, je jeho kompaktnost. Tedy vlastnost, po které uživatelé volali už léta. S rozměry 142 × 70 × 7,9 mm pěkně padne do ruky a svými 150 gramy výrazně netíží. Kovové šasi (Aluminium 7000) je v rozích příjemně zaoblené, zakulaceno směrem ke hranám je i sklo na zadní straně. I nejlevnější Galaxy S10 se může těšit na zvýšenou odolnost IP68. Plochý displej s úhlopříčkou 5,8 palce sice na papíře nevypadá nijak kompaktně, ovšem v praxi udělají ke krajům roztažené pixely velkou službu a celek opravdu kompaktní je.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S10e je nejkompaktnější „Desítkou“. Zde jej můžete vidět ve srovnání se základní Galaxy S10

AMOLED nové generace dostal přívlastek „dynamický“. Panel má větší věrnost barev (0,4 JNCD), větší maximální jas, ne tolik vizuálně rušivý filtr modrého světla, a už první zkušenosti naznačují, že můžeme displej zařadit do absolutní špičky. Nevadí ani rozlišení Full HD+. V displeji najdeme průstřel pro 10Mpx selfie (F1.9, AF), bohužel na ní zatím nefungovala dotyková gesta (potažením od kamerky do středu displeje funguje jako spoušť). O rozmazání pozadí u selfie se stará umělá inteligence. Celá přední strana je kryta sklem Gorilla Glass 5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stěžejní designový prvek? Určitě průstřel v displeji. Zbývající prvky uživatelského rozhraní si od něj drží adekvátní odstup

Displej doplňují postranní rámečky, které na tiskových fotkách vypadají daleko „hrozivěji“, než ve skutečnosti. Design se Samsungu povedl, jedinou ergonomickou výtku máme k zamykací klávese na pravém boku. Ta slouží i jako čtečka otisků prstů, je však umístěna příliš vysoko. Při držení jednoruč se pro otisk prstu budete natahovat, přehmatávat. Stereo opět obsluhuje společnost AKG, v režimu Dolby Atmos se ke spodnímu reproduktoru přidá i ten sluchátkový.

Duální foťák s variabilní clonou

Záda nabídnou nepatrně vystouplý duální fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. 12Mpx snímač s variabilní clonou (F1,5 - F2,4) doplňuje 16Mpx ultraširokoúhlý snímač, s optickým přiblížením se tentokrát nepočítá.

 

„e“ v názvu? Essential!

 

Foťák automaticky upraví nastavení pro 30 scén rozpoznaných umělou inteligencí a dokáže poradit i se správnou kompozicí, aby vaše fotky vypadaly lépe. Super zpomalená videa mají dvojnásobnou délku (960 fps na 0,8sekundy), líbí se nám i nový režim Super-stabilizace. Při zúžení zorného úhlu na 77 stupňů jsou natáčená Full HD úplně bez otřesů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda obsadil duální fotoaparát, dost zajímavě vypadá i žlutá barevná varianta. Čtečka otisků se dostala na bok, mohla by však být trochu níže.

Vedle foťáku (poprvé od Galaxy S5) chybí měřič srdečního tepu, zbylé S10 jej ale mají. Skleněná záda se budou dost upatlávat, vystavené telefony toho byly živoucím důkazem. Počítá se s pěti barvami, z nichž nejvíce vyčnívá žlutá. Ta není nijak agresivní a příjemně doplňuje zacílení telefonu (přímá konkurence pro iPhone XR), hned na druhé místo bychom dosadili zelenou, konzervativní uživatele potěší i klasická bílá s černou. Tyto tři barvy mají tzv. prizmatický efekt se zajímavými odrazy v odstínech blízkých objektů. Modrá v ČR k dostání nebude.

Klepněte pro větší obrázek
I Galaxy S10e zvládne nabíjet ostatní zařízení bez drátů. Funkce PowerShare nefunguje pod 30% kapacitu baterie, efektivita reverzního nabíjení je okolo 60 procent

Sluchátkový jack zůstává na spodní hraně spolu s reproduktorem a USB-C konektorem. Přes něj dobijete integrovanou 3 100mAh baterii, a to zrychleně přes kabel či přes rychlé bezdrátové nabíjení (Fast Wireless Charging 2.0). Záda telefonu poslouží i jako bezdrátová powerbanka, stačí z rychlého přístupu povolit funkci PowerShare a můžete přiložením na zadní kryt dobíjet další telefony (na značce nezáleží) či sluchátka Galaxy Buds. Přístup k telefonu zajišťuje skener obličeje a čtečka otisků, která i v bočním tlačítku funguje dostatečně rychle. Snímač oční duhovky tentokrát chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy S10e v dlani působí kompaktním dojmem, telefon je příjemně zaoblený a přijde nám i lehký na přenášení

Výkon u nejlevnější „es desítky“ zajišťuje stejný čipset, jako u nejvybavenější varianty - osmijádrový čipset Exynos 9820. Uvnitř běží Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI, prostředí tedy vypadá stejně jako po aktualizaci stávajících topmodelů na Android Pie. Nechybí tedy ani tmavý režim, který se zvládne zapnout v závislosti na nastaveném čase či fázi dne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tapety průstřel v displeji schovají, stejně jako prostředí. Při běžném používání je průstřel samozřejmě vidět, oproti očekávání však tolik vizuálně neruší.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...to abychom se v novinkách vyznali.

Do prodeje se Galaxy S10e dostane se 6GB RAM a 128GB paměti. Na českém trhu se objeví 8. března za 19 499 Kč. Telefon půjde předobjednat, ovšem bonus v podobě sluchátek Galaxy Buds (jako u dražších modelů) se na něj nevztahuje.

Samsung Galaxy S10e
Beyond0
rozměry a hmotnost: 142 × 70 × 7,9 mm, 150 g
displej: 5,8", kapacitní Dynamic AMOLED, 2 280 × 1 080, 435 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (2000|316 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (512 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 9820 (8× Exynos M4, 3 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
70 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (26) Další článek: Google pustil YouTube Kids do Česka. Dětem přináší bezpečné video, rodičům kontrolu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S10e, Éčko,