Garmin 10 Deluxe: navigace pro fajnšmekry (recenze)

Navigace v kombinaci s kapesním počítačem se stává díky dostupnosti map a hlavně příznivé ceně stále oblíbenější. Dnes se podíváme na balík od Garminu, který obsahuje GPS přijímač a hlavně velmi kvalitní mapové podklady pro Českou Republiku a celou západní Evropu.
Kapitoly článku

Aplikace Que v kapesním počítači

Hned na začátku vás odkáži na stránku Garminu kvůli stažení posledního update aplikace Que. Tento update přináší mimo jiné přímou podporu pro přiložený GPS přijímač a proto jej vřele doporučuji. Přímo v programu můžete zjistit stav akumulátoru a nastavit další užitečné drobnosti.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Přímo v programu můžete zjistit stav akumulátoru přijímače

Ještě před spuštěním aplikace můžete provést lokalizaci hlasového navigátora, tedy spíše hlasové navigátorky. České zvuky se nachází na CD obsahujícím české mapové podklady. Hlas je třeba nahrát do kapesního počítače ručně. Připojte PDA, ve správci najeďte do jeho paměti a zde vyhledejte adresář Garmin. V něm se nachází podadresář Voice a v něm American Eng. Jeho obsah můžete smazat a přepsat obsahem adresáře z CD.

Klepněte pro větší obrázek
Českou hlasovou navigaci musíte instalovat ručně

První kroky po spuštění programu nasměrujte stejně jako v případě stolního programu MapSource do nastavení. Zde hlavně změňte jednotky na metrické a v záložce komunikace nastavte port pro komunikaci s Bluetooth modulem. Máte-li přijímač na místě s dostatečným výhledem na oblohu, po chvíli se zobrazí vaše poloha. Před dalším bádáním si nahrajme libovolnou podrobnou mapu.

V aplikaci MapSource si vyberte oblast, připojte kapesní počítač a zvolte tlačítko nahrát do přístroje. Po chvíli bude vyhledán připojený kapesní počítač a zobrazena volba uploadu. Zde je třeba zvýšená pozornost. Ve chvíli, kdy poprvé nahráváte detailní mapy, musí být spuštěna aplikace Que a musí být připojen GPS přijímač od Garminu. Pokud nebude přijímač připojen, podrobné mapy se v kapesním počítači neodemknou. Garmin si zkrátka své mapové podklady dobře střeží proti pirátským kopiím.

Klepněte pro větší obrázek 
Upload zvolených map do kapesního počítače

V souvislosti s uploadem dat musím upozornit na jednu nepříjemnost. Ukázková situace: v kapesním počítači máte nahranou jednu či více detailních map. Připojíte PDA, spustíte aplikaci MapSource a vyberete si další část mapy, kterou chcete přidat ke stávajícím v kapesním počítači. Po uploadu ale dojde v kapesním počítači k vymazání všech předem uložených map a nahrání pouze jediné vybrané. Řešení této nectnosti jsou dvě. Můžete buď před začátkem práce stáhnout seznam map z přístroje, anebo své projekty v aplikaci MapSource vždy ukládat na disk. Ani jeden způsob ale nezabrání opětovnému nahrávání naprosto všech map zpět do přístroje. Neustálé nahrávání několika desítek map je vskutku zdlouhavé.

Velké množství nastavení

V kapesním počítači bude vašim navigátorem aplikace Que, která bohužel není lokalizována do češtiny. Uživatel angličtiny neznalý bude nucen sáhnout po slovníku alespoň z počátku velmi často. Aplikace totiž nabízí velké množství funkcí a nastavení. Jen nastavení detailnosti map u jednotlivých záznamů vydá na několik záložek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Que má velké možnosti nastavení

Nejdůležitější položkou je Systém setup, kde lze optimalizovat mnoho voleb: hlasovou navigaci, preference při vyhledávání cesty, chování programu při sjetí z vypočtené trasy či nastavení funkcí tlačítek. Můžete také zadávat oblasti, anebo celé úseky cest, kterým se chcete při jízdě vyhnout. Druhá sekce nastavení se týká mapových podkladů. Zde je nejdůležitější správce nainstalovaných detailních map. Jednotlivé mapy lze odděleně anebo hromadně aktivovat, což se ovšem negativně projevuje na rychlosti systému. Velmi hezká je automatická změna barevnosti mapových podkladů podle času. V nočním režimu je základní barvou černá, která při jízdě automobilem tolik neoslňuje. Denní režim je naopak žlutý. Můžete si také zvolit, zda-li se bude mapa otáčet podle směru jízdy, aby šipka směřovala vždy vzhůru, nebo zachováte přirozené zobrazení. Velmi obsáhlé nastavení se týká vyobrazení detailů při určitých úrovních přiblížení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa detailních map a nastavení velikostí textu

Podívejme se nyní na nejdůležitější funkci, a to vyhledání nejvhodnější cesty z místa A do místa B. Vyhledávání probíhá zadáním místa odjezdu a cíle. Aplikace vyhledá nejvhodnější trasu na základě zadaných preferencí, přitom bere v potaz vámi zadaná místa a silnice, kterými se chcete vyhnout. Pokud vám nalezená cesta nevyhovuje, nebo máte v plánu po trase zajížďky, můžete je postupně zadat (vyhledáním v databází nebo zadáním v mapě) a program provede veškerou rekalkulaci. Silnice se zvýrazní v mapě a můžete vyrazit. Nechybí podrobný itinerář cesty se všemi odbočkami a změnami ve směru jízdy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledání a zobrazení cesty, itinerář oboček

Hlasový navigátor vás informuje s dostatečným předstihem o změně směru jízdy. Navíc se v nastavené vzdálenosti před křižovatkou zobrazí detail křižovatky s textovým popisem, jaký směr zvolit. Po projetí křižovatky jste informování o dalším průběhu cesty a automaticky se změní přiblížení mapy. Během navigace jste neustále informování o rychlosti, vzdálenosti a dokonce i času kdy dorazíte k další křižovatce se změnou směru jízdy. Díky těmto informacím je navigace skutečně pohodlná a díky hlasovému výstupu i bezpečná. Máte-li kapesní počítač, který neoplývá hlasitým reproduktorem, přemýšlejte o propojení s automobilovou audiosestavou. Pohledy na displej kapesního počítače nemusí být zvláště v husté městské dopravě bezpečné.

Aplikace Que nabízí spoustu dalších zajímavých funkcí. S navigací souvisí kalkulátor vaší cesty, který dává podrobné informace o vzdálenosti, celkové době cesty i časy zastávek, průměrnou rychlost cestovní, celkovou i maximální. Nechybí záznamník projeté trasy. Ten se, na rozdíl od naplánovaných tras, ochotně synchronizuje s počítačem v obou směrech. Hezká je též funkce „nastavení domova“. Při návratech z cest můžete rychle a jednoduše zvolit návrat domů a program vyhledá optimální trasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Počítadlo vaší cesty, databáze bodů zájmu a jejich vyhledávání

Další tři funkce nesouvisí přímo s navigací. Velmi se mi líbí funkce Sun and Moon, která v závislosti na vaší poloze zobrazuje a také animuje umístění slunce a měsíce na obloze, přičemž nechybí informace o jejich východu a západu. Další funkcí je Hund and Fish, tedy hon a ryby. Program na základě vaší polohy a zvoleného data určí, zda-li je vhodný den pro tyto záliby. Dokonce zobrazí i vhodnou dobu. Osobně se těmto kratochvílím nevěnuji a nemohu posoudit, do jaké míry lze sebevědomé informace programu brát vážně. Poslední pomůckou je jednoduché měření vzdušné vzdálenosti mezi dvěma body na mapě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Doplňkové funkce Sun and Moon, Hund and Fish a měření vzdušné vzdálenosti

Mapové podklady obsahují nejen pozemní komunikace, řeky a železnice, ale i takzvané místa zájmů. Nabídka obsahuje pětadvacet kategorií, od hospod, přes atrakce, hotely, přírodní rezervace až po nemocnice. Množství těchto bodů je příjemným překvapením, mnoho bodů obsahuje i podrobnější informace. Tyto body si můžete vytvářet velmi jednoduše i sami. Nic vám nebrání zaznamenat dobrou hospůdku, zajímavost na cestě či v přírodě. Zadat můžete název, podrobný popis i tématickou ikonu.

Navigace pro náročné

Navigační balík od Garminu si zaslouží hromadu pochval ale také několik výtek. Musím vyzvednou hlavně perfektní podrobnost cestovních i turistických map, kvalitní přijímač i dobrou navigaci v kapesním počítači. Naopak zamrzí nemožnost nahrávání tras či nesnadnou změnu komunikačního protokolu GPS přijímače. Cena na hranici desíti tisíc korun se může zdát vysoká. Odečtěte si ale cenu komunikačního modulu a pak si porovnejte cenu odpovídajících map u konkurence. Určitě se dostanete na vyšší částku.

Plusy a mínusy:
 
+ velmi kvalitní mapové podklady
+ propracovaná aplikace v kapesním počítači
+ výdrž a citlivost přijímače
+ nízké paměťové nároky map

- nelze přenášet trasy z PC
- nestandardní komunikační protokol přijímače
- opakované zdlouhavé přepisování uložených map
- konektor pro externí anténu na přijímači 

Informace:

Zapůjčil: XComputer
web: www.xcomputer.cz
cena: 9 990 Kč

Témata článku: , , , , Propracovaná aplikace, Klíčový prvek, Fajnšmekr, Zvýšená pozornost, Velký nápis, Pohodlný způsob, Dobrá citlivost, DEL, Pro +, Deluxe, Odemykací kód, F +, Přírodní rezervace, Komunikační port, Dobrá vlastnost, Centrum Brna, Přirozené zobrazení