Garmin 10 Deluxe: navigace pro fajnšmekry (recenze)

Navigace v kombinaci s kapesním počítačem se stává díky dostupnosti map a hlavně příznivé ceně stále oblíbenější. Dnes se podíváme na balík od Garminu, který obsahuje GPS přijímač a hlavně velmi kvalitní mapové podklady pro Českou Republiku a celou západní Evropu.
Kapitoly článku

Obslužný software

Úvodem kapitoly nastíním, jak se s navigačním balíkem pracuje. Řešení od Garminu je totiž zcela odlišné od ostatních běžných mapových programů pro kapesní počítače. Ty většinou nainstalujete přímo do PDA, poté případně doinstalujete různé mapové podklady. V případě Garminu je vše trochu jinak. Klíčovým prvkem je aplikace MapSource, která se instaluje do počítače. Do ní se také přidávají všechny mapové podklady. Mapa, například České Republiky, je rozdělena podle okresů na 76 sektorů. Vy si před odjezdem na dovolenou vyberete jen ty části, kterými budete projíždět, a ty se v programu zkopírují do kapesního počítače.

Pět naplněných kotoučků

V balení se nachází celkem pět CD. Jedno je od českého zastoupení, obsahuje český hlas pro navigaci a české mapové podklady. Tři CD obsahují mapový podklad City Select Europe v7, ke kterému se vrátím později. Setup CD je nejdůležitější, obsahuje instalaci aplikace Que pro kapesní počítač, utilitu pro konfiguraci přijímače, aplikaci MapSource a nRoute. Toto CD vložte do mechaniky jako první, nainstalujte aplikaci MapSource do PC a Que do kapesního počítače.
Klepněte pro větší obrázek
Spousta aplikací k instalaci, nechybí ani manuál v angličtině

Máte-li hotovo, vložte CD s velkým nápisem Garmin. Na CD naleznete tři adresáře: český hlas, Turistická mapa ČR a Uliční mapa ČR. Nainstalujte si tedy mapové podklady pro českou republiku. Pokud budete cestovat i po Evropě, nainstalujte též City Select Europe. A konečně, pokud budete využívat k navigaci notebook, nainstalujte i program nRoute.

Vemte jen tolik, kolik potřebujete

Po instalaci všech programů a map spusťte program MapSource. Nejednoho českého uživatele jistě potěší lokalizace prostředí, nápověda je ale v angličtině. V levém horním rohu se nachází roletkové menu, ve kterém lze přepínat mezi jednotlivými mapami. Tyto mapy je třeba odemknout přiloženými kódy. Není třeba popisovat všechny možnosti a úkony, práce s programem je velmi intuitivní. Upozorním jen na některé drobnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace MapSource pro práci s mapami

Své první krůčky nasměrujte do nabídky nastavení a zde změňte implicitně nastavené jednotky na metrické. Dále můžete pozměnit své preference při vyhledávání trasy. Můžete přikázat programu, aby se vyhýbal třeba dálnicím pokud nevlastníte dálniční známku a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Důležitá nastavení aplikace

MapSource slouží k výběru částí map a jejich uložení do připojeného kapesního počítače. Česká republika je v případě automobilové mapy rozdělena podle okresů na 76 částí. Před odjezdem si vyberete okresy, kterými budete projíždět, a ty nahrajete do kapesního počítače. Paměťová velikost jednotlivých okresů závisí samozřejmě na hustotě zalidnění a pohybuje se od 280 kB (pro zajímavost okres Jeseník) až po 2 MB (Praha). Celá česká republika pak zabírá 47 MB, což je vzhledem k podrobnosti map velmi pěkné číslo.

Klepněte pro větší obrázek 
Výběr okresů, které budou nahrány do PDA

Aplikace MapSource slouží nejen k výběru a uploadu mapových podkladů. Můžete zde přímo plánovat cesty, a to velmi jednoduchým, rychlým a pohodlným způsobem. Stačí zvolit nástroj Trasa a postupně klepat na zvolenou cestu, nebo stačí vybrat položku Nová trasa a zde body vyhledávat v databázi.

Klepněte pro větší obrázek
Trasu lze tvořit postupným zadáváním průjezdových bodů

Tato dobrá vlastnost ale zůstává v kombinaci s kapesním počítačem nevyužita. I když vytvoříte v MapSource trasu, a úspěšně ji uploadujete do kapesního počítače, v programu Que ji neotevřete. V kapesním počítači musíte cestu znovu vyhledat. Toto je bohužel největším neduhem celého řešení. Zamrzí o to více, že hledání trasy v kapesním počítači není zdaleka tak rychlé a pohodlné.

Do poslední uličky

Podívejme se nyní na kvalitu jednotlivých mapových podkladů, což je klíčový prvek celé navigace. Od Garminu obdržíte silniční mapu České Republiky, kompletní turistickou mapu a také kompletní silniční mapu západní Evropy.

Silniční mapa České Republiky pokrývá sto procent silničních komunikací. I ta nejmenší vesnice je vyvedena se všemi malými silničkami mezi domy. Ulice jsou pak popsány jen u větších měst. Mapy obsahují kromě silnic a železnice i vodní toky, které jsou pojmenovány již od nejmenších potůčků. Vyznačeny jsou také hranice lesa. Podrobnost map je zkrátka perfektní a určitě se vám nestane, že byste se objevili na zpevněné cestě, která by nebyla na mapě vyznačena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka detailnosti map ČR: malá vesnice • centrum Brna • Brno z celkového pohledu

Turistická mapa je ještě podrobnější: obsahuje více bodů zájmu, výškové body i vrstevnice, polní cesty a turistické stezky. Má ale jednu značnou nevýhodu, neumožňuje routing, tedy vyhledávání optimální cesty. Cestu si můžete jen vyznačit pomocí bodů, po kterých se budete pohybovat. Nemůžete si tedy nechat vyhledat pěší tůru po turistických stezkách. Zajímavostí je označení turistických stezek. Ty nejsou vyobrazeny odpovídající barvou, barva je vždy textově napsána u dané stezky. Podrobnost map je tedy velmi dobrá. Podrobné zobrazení polních cest mohou uvítat zejména vyznavači cykloturistiky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Turistická mapa: malá vesnice  •  centrum Brna  •  ukázka tvorby trasy

Mapa západní Evropy sahá od břehu Atlantického oceánu po polovinu české republiky. Mapa končí hranicí německo-polskou, rakousko-maďarskou, rakousko-slovinskou a slovinsko-italskou. Nechybí jižní části severních států – Finska, Švédska a Norska. Všechny další státy na východ jsou zmapovány jen na úroveň silnic prvních tříd a nelze je nahrát do kapesního počítače.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa západní Evropy zahrnuje růžově označené oblasti

Naše uživatele jistě zamrzí zejména absence Slovenské republiky a Chorvatska, což jsou v současné době zřejmě nejvyhledávanější zahraniční destinace. Detailnost mapových podkladů je podobná jako u mapy České Republiky.


V poslední kapitole
si ukážeme, jak si navigace v kapesním počítači vede v praxi

Témata článku: , , , , Přirozené zobrazení, Deluxe, Pro +, F +, Přírodní rezervace, Dobrá citlivost, Dobrá vlastnost, Propracovaná aplikace, Fajnšmekr, Komunikační port, DEL, Velký nápis, Pohodlný způsob, Odemykací kód, Klíčový prvek, Zvýšená pozornost