Garmin Chirp: pro geocaching bez krabiček (test)

Malý vysílač Garmin Chirp technologicky inovuje geocaching. Místo hledání krabičky se souřadnicemi dalšího cíle stačí zaměřit vysílanou informaci.

Garmin Chirp je miniaturní vysílač, který do svého blízkého okolí bez přestání předává krátkou textovou informaci. Dokážou ji přijmout vybrané turistické navigační přístroje Garmin a jejich majitel si potom na displeji může přečíst, co chirp vysílá, případně rovnou zadat nový cíl cesty, pokud vysílač přenáší souřadnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Gamin Chirp: takové malé plastové nic

K čemu je to dobré? Pro hru geocaching, kdy lze chirp použít místo krabičky s dalšími souřadnicemi nebo místo vzorce pro jejich výpočet z blízkých indicií. Garmin Chirp se prodává za 490 Kč a takhle ho ve videu představuje jeho výrobce:

Raději nepotápět, ale pršet může

Garmin Chirp má tvar oválu s rozměry 31 × 13 mm, jeho tloušťka je 8 mm. Dovnitř se vejde uživatelsky vyměnitelná knoflíková baterie CR3032, se kterou by měl vysílač vydržet přibližně jeden rok. Pouzdro je odolné proti vodě, takže snese déšť a vydrží půl hodiny metr pod vodou. Protože se ale předpokládá, že chirp na svém místě zůstane dlouhé měsíce, Garmin před umísťováním chirpu do vody varuje. Voda by navíc jeho signál zaručeně odstínila. Ostatně ze stejného důvodu není chirp není vhodné vkládat ani do kovových schránek – pro vysvětlení hledejte ve slovníku heslo Faradayova klec.

Signál z chirpu dokážou v současné době přijmout tyto turistické Garminy, některé jen s poslední verzí firmwaru:

  • Garmin GPSmap 62 a 78
  • Garmin Oregon 300, 400 a x50
  • Garmin Dakota 20
  • Garmin Colorado (od firmware 3.52b)

Ochrana putovním heslem

Nový chirp je napřed nutné naprogramovat – uložit do něj z turistického Garminu informace, které bude posléze vysílat. Poprvé by to mělo být bez překážek a se stejným Garminem i při dalších pokusech. Když ale budete chtít programovat z jiného Garminu, musíte napřed zadat PIN, kterým je pět posledních čísel z ID přístroje, který chirp naposled programovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chirp načtený v programovacím režimu: hlavní rozcestník, zobrazení a úprava údajů, volba editované informace

Tímto způsobem je zaručena bezpečnost a chirp zároveň nemusí navždy zůstat hned prvnímu majiteli. Stačí si vyměnit PIN, jednou ho zadat z nového Garminu a od této chvíle má chirp už nového majitele.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři možnosti zadání souřadnic: výběr bodu, výběr keše, manuální vložení

Při programování se nastavuje:

  • Název chirpu: max. 9 znaků, ukazuje se hned při detekci.
  • Samotné informace: text s celkovou délkou do 50 znaků.
  • Souřadnice: z databáze se dá vybrat trasový bod, geocache, nebo zadat souřadnice číselně. Pokud chirp obsahuje tuto informaci, tak po příjmu rovnou nabídne změnu cíle cesty.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průběh odesílání informací do chirpu

Každá z těchto částí se po uložení samostatně bezdrátově přenese z navigačního přístroje do chirpu, přitom se vynuluje počítadlo s počtem nálezů. Při programování lze také všechny údaje z chirpu vymazat najednou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah vysílače lze stisknutím tlačítka vymazat

Chirp z pohledu hledače

Podporovaný navigační přístroj dokáže chirp detekovat přibližně ze vzdálenosti deseti metrů. Záleží také na místě, kde je modul uložen; tato vzdálenost je ale dostatečná na to, aby se vysílač dal dobře ukrýt. Třeba za okno nebo na jiná místa, kde na něj nikdo nemůže. Ve výsledku potom může být „stage“ bezpečnější, než když ji tvoří klasická ztrácející se krabička. Při upevňování pomůže dodávané kolečko suchého zipu s lepicí vrstvou na obou kusech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba detekce chirpů: neaktvní a aktivní (vždy Garmin GPSmap 62s a Oregon 300)

Když se Garmin s aktivovanou detekcí chirpů dostane do dosahu vysílače, přibližně do deseti sekund se na displeji ukáže informace, že v okolí je chirp s konkrétním názvem. Začnou se stahovat informace a asi za osm sekund je budete moci zobrazit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jakmile informace dotečou do navigačního přístroje, dají se zobrazit (opět GPSmap62 a Oregon 300)

Detekce ale není vždy bezproblémová. Někdy jsem musel čekat třeba i půl minuty, než Garmin zareagoval na vysílač, který ležel vedle něj na stole. A čím je chirp ve větší vzdálenosti, tím může být problém větší. V takových případech se mi vyplatilo vypnout a znovu zapnout detekci, potom to šlo už rychle. Dokážu si ale představit i situaci, kdy chirp kvůli tomu úplně minete.

Klepněte pro větší obrázek
Informace naprogramované v chirpu s možností změnit cíl na nové souřadnice

Načtené informace můžete zobrazit na displeji:

  • Název chirpu
  • Jeho sériové číslo
  • Datum poslední návštěvy
  • Celkový počet návštěv: bohužel se nepočítají unikátní Garminy, ale počet stáhnutí. Takže když to někdo zkusí vícekrát, započítá se každý pokus
  • Vložená textová informace
  • Souřadnice a vzdálenost místa od aktuální polohy

Nyní stačí stisknout tlačítko Jít a můžete pokračovat na další stage.

Na otázku, jak se aktivovaná detekce chirpů dotkne výdrže turistických Garminů, nedokážu odpovědět. Počkejme na zkušenosti uživatelů, až se chirpy více rozšíří.

Pětistovka za chirp

A to je vlastně všechno. Odpovídá tato funkčnost 490 korunám, za které se Garmin Chirp v Česku prodává? Posuďte sami. Já si na jednu stranu říkám, že pětistovku bych za něj dal, potom si ale uvědomím, že multikeš se často neskládá jen z jedné části. Potom by se geocaching trochu prodražil.

Navíc si majitel keše musí uvědomit, že příjem informací z chirpů podporují jen nejnovější Garminy. Je proto přinejmenším vhodné připravit také alternativní možnost získat souřadnice dalšího cíle.

Jsem hračička, takže se mi Garmin Chirp líbí, nemohu ale zamlčet ani názor, že se geocaching z původní přírodní turistické hry možná zbytečně zaměřuje na technické vybavení. Kde jsou doby, kdy v turistických navigacích nebyly ani mapy a nezbylo než chodit za šipkou.

 


Jak jsem hledal Garmin Chirp

Musím se podělit o historku, jak jsem sám hledal Garmin Chirp, jen trochu jinak, než bych chtěl. Někam jsem ho totiž založil a potom strávil dva a půl víkendu hledáním. Jen si představte tu ponižující situaci: oba dva turistické Garminy, které zrovna máte doma, slavnostně hlásí, že v okolí je chirp, ale vy nevíte kde. Garmin totiž neukáže šipkou na místo, kde ho máte hledat, a desetimetrový okruh je na byt docela velký.

Tušil jsem, že pes bude zakopaný někde u mého pracovního stolu. Třikrát jsem ho kompletně prohledal; tak uklizený jako v závěru ještě nikdy nebyl. Když jsem potom zjistil, že koupelna je natolik vzdálená, že v ní Garmin nedokáže chirp najít, postupně jsem do ní začal nosit: pracovní tašku, složky s dokumenty (mohl tam zapadnout), přestěhoval jsem celý zásuvkový kontejner. Dokonce jsem demontoval zásuvky ze stolu, abych je mohl v koupelně oskenovat. Zkrátím to... ani ťuk. V pokoji Garmin stále hlásil, že je tam chirp, ale nikde jsem ho nemohl najít.

Už jsem chtěl českému Garminu, který mi chirp půjčil, koupit nový. Až jsme teď o víkendu do auta skládali běžky a v Garminu GPSmap jsem přepnul profil, abych tím useknul zaznamenávanou trasu. Tento profil měl aktivní vyhledávání chirpu a já jsem na zasněžené Vysočině spatřil, že můj chirp je někde v okolí! V autě mám věc, kterou jsem donesl z domu a ve které ten zatracený mrňavý vysílač je! Teď ho už musím najít.

Také na parkovišti jsem pokračoval metodou „koupelna“. Mám ho někde v bundě? Odkráčel jsem do třicetimetrové vzdálenosti od auta a zapnul detekci. Nemám. Tak snad batoh mé ženy? Koupelna prozradila, že známe pachatele. Byl tam, ale tohle mi už nikdy nedělejte. 

Diskuze (8) Další článek: Motorola láká na tablet, strefuje se do iPadu a Tabu

Témata článku: , , , Krabice, Test, Nový cíl, Textová informace, GEO, Sériové číslo, Pětistovka, Knoflíková baterie, Hračička, Technické vybavení, Pro +, Cíl cesty, Faraday,