Garmin Connect: průvodce vašimi sporty

V letošní sezóně jsem zatím ujel 213,28 km, nastoupal 4 656 metrů, nejvýše do 701 m.n.m. Průměrná rychlost činí 20,1 km/h, při průměru 146 a maximu 192 srdečních tepů za minutu. To a mnohem víc mi právě prozradil Garmin Connect.

Hned úvodem článku musím upozornit, že se webová on-line služba Garmin Connect neustále a poměrně výrazně vyvíjí. Pokud již od vydání článku uplynul delší čas, vše může být jinak a především vytýkané nedostatky již mohou být opraveny.

Garmin Connect je on-line službou, která slouží k vyhodnocování vašich sportovních aktivit zaznamenaných pomocí některého z přístrojů tohoto výrobce. Ano, stejnou službu nabízí i hromada klasických aplikací. Nezřídka jsou sice placené, fungují však i bez připojení k internetu. Zde záleží na preferencích každého, nicméně myslím, že on-line verze přináší více výhod než nedostatků.

Stačí mít ten správný přístroj

Služba funguje s celou řadou současných i mírně historických přístrojů. Samozřejmě nechybí řada Forerunner určená především pro běžce, cyklo řada Edge a turistické Oregony, Dakoty, Colorada, ale i starší eTrexy, GPSMap nebo konce konkurenční Delorme či Magellan. U starších přístrojů se však trasy musí importovat ve formátu GPX, aplikace si je nenatáhne rovnou z připojeného přístroje. Je zde tedy jeden mezikrok navíc.

Tip: Chcete-li do Connectu vložit záznam trasy z libovolného jiného přístroje (chytré telefony, logery apod.), prožeňte gpx soubor nejprve online konvertorem na adrese www.gpsvisualizer.com/gpsbabel. Teprve pak jej bude možné do Connectu přidat.

Garmin Connect zkouším se dvěma přístroji: turistickou Dakotou 20 a cyklistickým Garminem Edge 500, jehož recenzi již chystáme.


Connect testujeme se dvěma přístroji: Garmin Edge 500 a Dakota 20

Úvodní obrazovka nabízí přehled pěti posledních aktivit, mezi kterými můžete rychle přepínat a zjišťovat základní informace. Ve spodní části je dále přehled Aktivních cílů, ke kterým se později dostaneme. Novinkou služby je upozorňování na nové verze firmware pro vaše přístroje. Veškeré funkce se přepínají záložkami v horní části. Nové události nahrajete pomocí tlačítka Odeslat a zde se odlišuje práce s jednotlivými přístroji. 


Úvodní obrazovka zvaná Palubní deska s přehledem posledních aktivit

Garmin Edge ukládá trasu dle toho, jak aktivujete „stopky“. Pokud po začátku činnosti nezapnete tlačítko Start, trasa se nebude zaznamenávat. Proti tomu turistická Dakota 20 ukládá trasu neustále a bez nutnosti vašeho zásahu. Dá se říci, že pokud nezapomenete Edge zapnout, je následný export tras snazší. Aplikace Connect, a to považuji za její největší nevýhodu, totiž neumožňuje trasu jakkoli upravit: umazat body na startu, v cíli, nebo „naskákané“ body v klidu. Proto musíte u Dakoty 20 před startem uložit dosavadní, začít novou a v cíli opět uložit absolvovanou trasu. V opačném případě se vám do Connectu nahraje spojitá trasa z několika dnů (od doby, kdy jste stávající trasu ukončili). Řešením je stáhnout trasu do BaseCampu nebo MapSource, zde ji upravit dle potřeb, exportovat do GPX a importovat do Connectu.

Neúprosný kalendář

V záložce aktivity se nachází celkový přehled všech vašich sportovních událostí, přičemž právě zde můžete přidat tzv. Ruční aktivitu. V ní jednoduše zadáte událost, kterou jste nezaznamenali pomocí přístroje: například běh, jeho vzdálenost a podobně.


Podrobný a přehledný výpis všech aktivit s možností rychlých úprav

Další záložkou je Kalendář s příjemným přehledem všech vašich sportovních aktivit. Kalendář vám bez okolků vmete do tváře, že sportujete mrzký jeden den v týdnu a za měsíc jste najeli sotva padesát kilometrů. Kalendář je aktivní, přímo z něj můžete přidávat ruční aktivity, cíle nebo informace o vašem tělesném stavu.

 
Kalendář vám prozradí, jak málo času sportu věnujete

Velmi se mi líbí Zprávy, tedy celkový přehled o všech aktivitách. Buď je můžete měřit dohromady (běh, cyklistiku i další sporty), nebo každou zvlášť. Dozvíte se celkovou délku tras, nastoupané metry a jejich průměry, všechny možné i nemožné časy, informace o srdečním tepu a spoustu dalších informací. Časový rozptyl může být roční, měsíční, týdenní, denní nebo libovolný dle přesného rozsahu datumů.


Podrobný sumář vybraných informací v libovolném časovém rozsahu

Dostáváme se k cílům a název poměrně přesně vystihuje vše podstatné. Zadáte si určitý cíl: uběhnout tolik a tolik kilometrů, zdolat trasu za určitý čas a podobně. Tyto cíle budete mít neustále na očích a program sleduje, kolik jste ze zadaného cíle již splnili. Avšak pouze Přístroje Forerunner 310XT a 405 vám umožní sledovat tyto cíle i přímo v přístroji.

 
Stanovení cílů: chcete běhat 10 hodin týdně? Connect vám to pohlídá

Poslední záložce se nachází informace o vašem zdraví. Sem můžete zapisovat v podstatě jen manuálně informaci o vaší hmotnosti v daný den, načež se vykreslí požadovaný graf. Existuje váha Tanita BC 1000  (u nás dostupná od června), která informace jako hmotnost, tělesný tuk, množství vody v těle, metabolický věk či viscerální tuk, změří a bezdrátově odešle do aplikace. Na následujícím obrázku se můžete podívat, jak výstup z takové váhy vypadá.

 
Váha zjistí téměř vše o vývoji vašeho těla. V grafu lze zobrazit nejrůznější informace 

Aktivity ostatních

 
Aktivity ostatních uživatelů jsou přehledně zobrazeny na mapě

U nás je zatím databáze aktivit spíše skromná, nicméně mezi očividnými pokusy uživatelů „funguje to“ lze najít i skutečně hezké výlety, které mohou návštěvníkům neznalých dané oblasti výrazně pomoci. Trasu si můžete odeslat přímo do připojeného zařízení (s mapovou navigací už zbývá jen vyrazit), nebo exportovat do rozšířených formátů. U všech tras vidíte zároveň výškový profil, rychlostní profil a dokonce i tep sportovce, pokud měl potřebné vybavení. Garmin Connect to snadné mít nebude, již nyní existuje spousta podobných webových databází tras a výletů. Nicméně propojení s přístroji hovoří jednoznačně v jeho prospěch.

 
RSS zdrojový kanál pro nové události ve vámi zvolené oblasti

V aktivtách lze vyhledávat pomocí klíčových slov nebo podle typu sportu. Můžete si dokonce vytvořit vlastní RSS kanál, který bude sledovat nové události na území právě vyobrazeném na mapě.

Vlastní aktivity a co s nimi

A nyní to nejdůležitější: vrátíte se z výletu a máte trasu zaznamenanou. Co můžete od Connectu očekávat? U nově importované trasy si změníte její typ (cyklo, běh a podobně), dále název a popisek. Ikonka zámečku vystihuje, zda bude trasa vaše soukromá, nebo ji zpřístupníte ostatním uživatelům.

 
Mapa nabízí standardní vrstvy i možnost zobrazení v Google Earth

Velkou část zabírá mapa z API Google, která vyobrazí celou trasu. Nechybí možnosti přiblížení, přepnutí na leteckou mapu a máte-li potřebný plug-in, můžete rovnou zobrazit Google Earth. V levém sloupci Shrnutí najdete všechny důležité informace: celkový čas, vzdálenost, získaná nadmořská výška, spálené kalorie a průměrná teplota, pokud je tedy váš přístroj vybaven teploměrem. Dále vám přehled prozradí, kolik času jste byli v pohybu a jak dlouho jste odpočívali, jakou průměrnou a maximální rychlostí jste se pohybovali. Podrobné informace o nadmořské výšce obsahuji informace o nastoupaných a vyklesaných metrech, minimální i maximální hladině.


Podrobné informace o trase. Kola budou zajímat spíše jen opravdové sportovce

Záložka Kola obsahuje časy, vzdálenosti a rychlosti v jednotlivých kolech. Toto bude zřejmě zajímat pouze běžce nebo cyklisty, kteří absolvují trénink na určitých pravidelných kolech. Při cestě přírodou postrádá toto pole smysl. U každého okýnka je šipka, kterou jej můžete sbalit a nebude vám na stránkách zavazet.


Informace o rychlosti a nadmořské výšce

Nepodceňujte ale pole Další informace. Zde se dozvíte, s jakým přístrojem byla data zaznamenána a především můžete aktivovat tzv. korekci nadmořské výšky. V tomto případě nebude výška brána z údajů v přístroji, ale z mapy na základě souřadnic bodů trasy. U přístrojů s barometrickým výškoměrem je korekce v základním nastavení vypnuta a toto i já doporučuji ponechat. U přístrojů bez barometrického výškoměru se však tato korekce hodí, výrazně omezí „dýchání“ nadmořské výšky naměřené systémem GPS a zkoriguje tak často nesmyslně velký údaj o nastoupaných metrech.

Některé informace se samozřejmě zobrazí, jen pokud máte potřebné vybavení: týká se to pulsmetru, snímače kadence šlapání, teploměru a podobně. V pravé části jsou dále různé grafy: obvykle rychlost, výškový profil a průběh srdečního tepu nebo teploty, vždy volitelně vztažené k celkovému času, času pohybu nebo vzdálenosti.

 
V Přehrávači přesně uvidíte, kde se nachází stoupání a kde klesání

Tento přehled vám ale neprozradí, kde se na mapě například nachází to kruté stoupání patrné na výškovém profilu, nebo ve kterých místech jste dosáhli maximální rychlosti. V tomto případě stačí přepnout na záložku Přehrávač, kde je graf přímo umístěn nad velkou mapou. Posunem nebo přehráváním si můžete snadno spárovat požadované údaje s lokací.

Sdílejte své výkony!


Své výlety můžete sdílet na nejrůznějších sítích

A opět to není vše, blogeři a tvůrci stránek mají navíc možnost vložit celý „embed“ přímo do svých stránek. Jak vidíte, náhled je aktivní a nepostrádá základní informace o trase. Pokud jste přemýšleli, proč se Connect jmenuje Connect, zde máte zřejmě odpověď.

Garmin Connect má samozřejmě své nedostatky, částečně dané i principem on-line služby. Za zatím největší nedostatek považuji nemožnost úpravy trasy, což pocítíte především s turistickou řadou Garminů. V současné době mohu vytknout i občasné nedodělky v lokalizaci prostředí do češtiny, jde však pouze o kosmetické vady, které budou jistě brzy doladěny.

Službu Garmin Connect využívám a využívat budu. Líbí se mi přehled aktivit, po čase stačí nahlédnout do kalendáře a vzpomenout, kde jste kdy byli. Záznamy samozřejmě nelze brát za exaktně přesné, nicméně pokud nebazírujete na vteřinách a metrech, bude se vám služba líbit.

To nejlepší jsem ale záměrně přeskočil a nechal na konec. Trasu, kterou máte označenou za veřejnou, můžete snadno sdíles ostatními přáteli. Pod tlačítkem Sdílet se nachází zatím 27 (!) služeb, na které lze snadno a rychle vložit odkaz na vaši trasu. Nechybí Facebook, Twitter, Google, Wordpress, Posterous a mnohé další.

Mít přehled o svých aktivitách je jedním úkolem Garminu Connect. Tím druhým je hledání aktivit ostatních uživatelů. Všichni uživatelé mohou své aktivity sdílet s ostatními: ukázat jim nejen kudy trasa vede, ale i za jaký čas jste ji absolvovali vy. V neznámém prostředí tedy můžete ostatním návštěvníkům poradit zajímavé trasy a rovnou jim poskytnout informace o výškovém profilu a podobně.

Diskuze (30) Další článek: Ostravští klienti T-Mobile byli ráno bez signálu

Témata článku: , , , Vaš, Connect, Tělesný tuk, Nejrůznější informace, Garmin Connect, Neznámé prostředí, Palubní deska, Nadmořská výška, Connectu, Garminem Edge, API Google, Průvodce, Potřebné vybavení, Největší nedostatek, Spor,