Garmin Dakota 20: jó to bylo v Dakotě po vejplatě (test)

Malý Garmin Dakota přináší dospělou výbavu, kterou však obratem kazí zbytečně hrubý a tmavý displej. Získá naše doporučení, nebo bude lepší volbou ne o mnoho dražší Oregon?

Mapa, prostředí a funkce

O prostředí a funkcích Dakoty se dopodrobna rozepisovat nebudu a odkážu vás na velmi podrobnou recenzi Oregonu 300. Zaměřím se jen na rozdíly. S Dakotou obdržíte turistickou mapu Topo Czech 3 v základní verzi, tedy nikoli „Pro“. Základní verze nabízí měřítko 1:25 000, verze Pro pak 1:10 000. Následuje několik srovnávacích obrázků právě s mapou Pro v Oregonu.

            

         
Vlevo vždy mapa Topo Czech v Dakotě, vpravo Topo Czech Pro v Oregonu 

Rozdíly jsou opravdu znatelné, verze Pro obsahuje vrstvu budov a podstatně hustší síť vrstevnic. Pokud byste chtěli verzi Pro přikoupit, připravte si bez desetikoruny dva tisíce. S tím jsme ale opět na ceně Oregonu 300, který má podrobnou mapu v základu. Zapeklitá situace. Dakota také nepodporuje 3D pohled na mapu, což může chybět především cyklistům.

Tip: srovnání jednotlivých verzí Topo Czech 3 jsme se již podrobně věnovali.

V nabídce Dakoty také nenajdete podporu pro hru Wherigo. Ostatně Groundspeak se k této nové hře staví poněkud macešsky, vývoj jakoby usnul. Myšlenka hry není vůbec špatná a i přes jisté dětské nemoci má podle nás velký potenciál. Jako Wherigo si existují například průvodci Vysočinou.

A poslední rozdíl, v Dakotě nenajdete prohlížeč obrázků. Na první pohled nejde vzhledem ke kvalitám displeje o žádnou katastrofu, nicméně při hledání keší by se hodil. Někteří lovci si například ukládají snímky z letecké mapy pro lepší orientaci. K jejich prohlížení pak musí posloužit mobil. Když jsem již nakousl Geocaching: ani Dakota si stále neporadí s html tagy v listingu a jejich interpretací. Což ale nemusí vadit uživatelům bez placeného účtu (Premium members). Ti si sice jedním klepnutím stáhnou základní informace o keši přímo do připojené Dakoty, avšak bez obsahu listingu.


Dakota si stále neporadí s html tagy v listingu

Pro popis dalších funkcí a vlastností vás opravdu odkážu na recenzi Oregonu 300. Oba přístroje se v těchto ohledech neliší.

 

Tvrdý souboj ve vlastních řadách

Dakota sice představuje turistickou navigaci pro začátečníky, čemuž odpovídá úroveň mapových podkladů a především, především půrměrný displej s nízkou úrovní podsvícení. Přitom vynikající elektronický kompas, barometrický výškoměr a bezdrátové spojení s příslušenstvím na kolo nechybí.

Zaměřme se na cenu: řekli jsme si, že o devět stovek lacinější Dakotě 10 nemá cenu příliš uvažovat. Ta výbava za rozdíl rozhodně stojí. Za Dakotu 20 zaplatíte v současné době asi 7 200 Kč, jenže v cenících vás bude dělat oči Oregon 300 s mapami Pro za 8 500 Kč. Pokud bych se měl mezi oběma rozhodnout, volil bych přeci jen Oregon. O třídu lepší displej a podrobnější mapy i za tento cenový rozdíl zkrátka stojí. Dakotu tedy zvolí nejspíš ti, kteří staví rozměry na první místo. Například cyklisté ocení menší rozměry i hmotnost a nižší úroveň map nemusí být takovou překážkou.

I já dodržím tradici při psaní titulků nových outdoorových Garminů, písní o amerických státech je stále dost. Vy si zatím můžete tipnout, jaký stát si Garmin vybere pro svůj další model. Na výběr jich po Coloradu, Oregonu a Dakotě zbývá ještě 47.

Témata článku: , , , WAAS, Poslední rozdíl, Pravý úhel, Pogumovaný plast, Nízká úroveň, Hrubé rozlišení, První dotek, Technický detail, Módní trend, Otevřené prostředí, Test, Jisté držení, Dobrá výbava, Windows i Mac, Americký stát, Pogumovaný povrch, Okolní světlo, Maximální podsvícení, Marketingový tahák,