Garmin Edge 705: trénink pod dohledem

Přesně měří vaše výkony, nesleví ani o metr z tréninkových dávek, a pokud budete lenošní, začne na vás řvát. Garmin Edge 705 je přísný trenér nejen na kolo.
Kapitoly článku

Když chci mít tvrdý tréninkový plán

Hlavní kouzlo tréninkových funkcí Garminu teprve přijde. Z webu Garminu si můžete zdarma stáhnout software Garmin Training Center. Hodí nejen k důkladné analýze projetých tras a jejich plánování (více zde), ale právě také k vedení trénikového plánu.


Garmin Training Centre je výborným tréninkovým deníkem

K vytvoření tréninkového plánu se přepněte na záložku Workouts. Ve sloupci vlevo vidíte typy tréninků, napravo pak kalendář s jejich rozpisem. Plánování je jednoduché – nejprve si vytvoříte seznam svých dílčích tréninků a ty si pak rozvrhnete. Pokud se vám nechce tréninky vymýšlet, můžete využít 13 běžeckých a 9 cyklistických tréninků předpřipravených Garminem.

 
Vlevo typy tréninků, vpravo prostor pro jejich uplatnění

Sestavování dílčího tréninku je celkem zábavná hra. Přidáte součást tréninku, nastavíte, kdy má být ukončena a co je jejím cílem. Může to vypadat například takto:

  • 5 minut na rozcvičení
  • 3 kilometry volné rozjížďky
  • 20 kilometrů v tempu tak, aby se srdeční tep držel v zóně 3
  • 5 minut záběru, kdy se frekvence šlapání musí držet v rozsahu 80 až 95 kmitů za minutu
  • ostrý sprint, dokud tepová frekvence nevystoupí nad 165
  • čas na zklidnění, po výdechu stisknout tlačítko Lap
  • následuje sekvence 3× 3 km se zátěží, kdy má být tepová frekvence v zóně 4. Před nástupem na další kolo musí tep klesnout pod 135.

 
Postupně vytváříte plán tréninku

 
Zařazovat můžete i opakované aktivity

A takto můžete pokračovat, až se naplní představy o dokonalém tréninku. Přednastavit si můžete tréninky pro různě dlouhý čas nebo pro různou zátěž. Kromě cyklistických a běžeckých si můžete plánovat i statické tréninky, kdy využijete pouze měření času a tepové frekvence. Garmin Edge 705 si tak můžete vzít i do fitcentra.

Následuje rozvrh dílčích tréninků do kalendáře, k čemuž stačí umět zacházet s myší a dílčí tréninky „natahat“ na dny, kdy mají být uskutečněny. Jedním kliknutím pak celý plán můžete přenést do přístroje. V něm pak najdete pod nabídkou Rozšířené tréninky seznam všech typů dílčích tréninků, a také chronologicky seřazené tréninky podle data nebo soupis tréninků pro dnešní den. Dílčí rozšířené tréninky je možné vytvořit přímo v přístroji, ale tréninkový rozvrh zůstává výsadou Training Centra v počítači.


Nabídka pro rozšířené tréninky • co mě čeká dnes • co mě čeká v dalších dnech

Během tréninku vás bude Garmin upozorňovat na změnu činnosti pípáním odpočtu posledních pěti vteřin z intervalu a hláškou na displeji, která popíše další úkon. Případně je místo odpočtu zvukový signál o dosažení požadované hranice (např. zvýšení tepu nad určitou úroveň). Dál se Garmin ozve a zahlásí, pokud se nebudete držet v přednastavené zóně. Bohužel se přístroj projevuje jen primitivním pípáním, které by při častém tréninku mohlo lézt na nervy. Po skončení tréninku vám ale zahraje krátkou oslavnou melodii.


Dílčí tréninky si můžete upravovat přímo v přístroji

V Garmin Training Centru můžete také spravovat své Běhy (kurzy, trasy…) pro závody s virtuálním partnerem. Můžete do nich přidávat značky a poznámky nebo si z internetu stáhnout nějaké nové.

  
Editace Běhů 

Z výletů na závody

Přestože Garmin Edge 705 nabízí pozoruhodné funkce, myslím si, že jeho potenciálu není využito naplno. Chybí mi například kombinace tréninků s kurzy – bylo by ideální, kdybych do nich mohl zaznamenat, ve kterém místě se má aktivovat alarm pro kontrolu frekvence šlapání, ve kterém úseku se ke mně přidá virtuální partner na sprint, nebo kde je místo na oddych a snížení tepové frekvence pod určitou úroveň.

Také je škoda, že se více nepracuje s nadmořskou výškou. Přitom je přesně měřena a podle stoupání/klesání by se mohla regulovat rychlost virtuálního partnera v jednoduchých trénincích. Nebo by „nastoupání“ určitých metrů mohlo být podobnou metou jako vzdálenost.

Zdokonalovat je stále co, nicméně v součastné době je Garmin Edge 705 zřejmě nepropracovanější přístroj pro správu sportovních aktivit. Aby vám ale naopak při vašem trénování neškodil, je vhodné dílčí tréninky a tréninkový plán konzultovat s opravdovým trenérem nebo sportovním lékařem, který odhadne vaše možnosti. Ale to bude platit převážně pro vrcholové sportovce s propracovaným tréninkovým plánem. My ostatní si můžeme zařadit nějaký ten sprint pro večerní běhání a výlet na kole si zpestřit závodem s virtuálním soupeřem. Uvidíme, co to s námi udělá. 


Na závěr se můžete podívat na dvě videa z testu Garminu Edge 705. Na prvním uvidíte přístroj v terénu – na jízdním kole. Ukážeme jednotlivé snímače, různá praktická nastavení i montáž na kolo.

 

Druhé video, které bylo už natočené ve studiu, ukáže a okomentuje všechny nabídky přístroje.

 

Témata článku: , , , Předchozí odstavec, Tréninkový plán, Garminem Edge, Edge +, Dlouhý čas, Měření času, Garmin Edge, Reálný čas, Tepová frekvence, Intervalový trénink, Trénink, Zábavná hra, Dohled