Garmin Edge 705: tréninky a analýza tras s cyklonavigací

Svezl jsem se na kole s Garmin Edge 705. Kromě druhého pohledu na tento vybavený cyklopočítač si přečtete hlavně o zpracování trasy na počítači prostřednictvím programu Garmin Training Center.

Co je to Pace a Grade?

Pro cykloturisty bude asi nejzajímavější první záložka programu – History. S její pomocí lze jednotlivé záznamy archivovat a dopodrobna analyzovat. Data je opět možné nahrávat přímo z Garminu Edge, případně importovat ze souborů (můžete to sami vyzkoušet na ukázkové trase). Trasa se uloží do kalendáře, podrobněji se člení do týdnů; bohužel začínají angloamerickou nedělí.


Výběr parametrů do grafu z roletky

Samotnou trasu uvidíte na mapě. Garmin zde využívá své vlastní mapy, například Topo Czech, a trochu lituji toho, že jako alternativu nenechal nějakou z internetových map, třeba Google. Ještě trochu víc mi vadí, že výrobce tady zjevně použil novou verzi mapy, která se chystá i do programu MapSource. Vadí mi to kvůli tomu, že je výrazně pomalejší než současný MapSource, který sice nemá tak pěkně vyhlazené mapy, ale jejich překreslování je znatelně svižnější. Mapa Garmin Training Center se jinak chová stejně jako v MapSource. Má stejné ovládání a podobné funkce.


Téměř jako MapSource, jen s vyhlazenou a pomalou mapou

V okně vidíme také souhrny: za celou jízdu a za jednotlivá kola. Abyste rozuměli: během cesty lze vypnout stopky, a Garmin tím přeruší měření. Využíval jsem to třeba při zastávce na oběd, byť původní smysl byl asi jiný – tímto způsobem se mají odlišovat okruhy.

V jednotlivých políčkách tedy mohu zkontrolovat celkovou vzdálenost, čas, tempo, průměrnou a nejvyšší rychlost, spálené kalorie, průměrnou a maximální tepovou frekvenci, průměrné tempo šlapání, překonanou nadmořskou výšku – zvlášť směrem nahoru a zvlášť dolů.


V horní části jsou vidět podrobné statistiky cesty • dají se doplnit i různé komentáře

Aktivní sportovce, kteří to s tréninkem myslí vážně, určitě zaujme rozdělení vybraných údajů do zón. Mohou si prohlédnout třeba kolik času nebo jakou vzdálenost strávili v konkrétní zóně tepové frekvence. Anebo kolik času strávili či jak daleko ujeli v jednotlivých rychlostních zónách.

To krásné ale teprve přijde. Následující údaje o celé trase – nebo o vybraném okruhu – lze porovnat v grafech. Vůči času nebo vzdálenosti lze vynést tyto parametry. Každý z nich ukážu ve variantě proti času jízdy a proti vzdálenosti:

  • rychlost jízdy

 

  • nadmořská výška

 

  • tepová frekvence

 

  • tepová frekvence vztažená k maximu

 

  • tempo šlapání

 

  • Pace

 

  • Grade

 

Jestli vám poslední dva parametry Pace a Grade nejsou srozumitelné, jsme na tom úplně stejně. Ani po konzultaci s několika kolegy se mi nepodařilo zjistit, co přesně ukazují. Garmin ve své nápovědě mlčí. Pokud poznáte, co tyto grafy ukazují, budu rád za vysvětlení v diskuzi.

Jednotlivé grafy – až čtyři najednou – pak můžete sloučit do jednoho zobrazení. Proti sobě pak porovnáte nadmořskou výšku spolu s tepovou frekvencí, a vidíte, jak při stoupání jde nahoru. Proti rychlosti pak můžete sledovat frekvenci šlapání a další údaje.


Dva parametry v grafu proti sobě

V grafech lze jinak proti sobě porovnávat i parametry v různých trasách. Hodí se to při stejném tréninkovém okruhu, který jezdíte znovu a znovu, snažíte se zlepšovat.

  
Porovnání dvou různých tras (tyto ukázky samozřejmě nemá smysl srovnávat)

Proč ne? Nevidím důvod

Garmin Training Center je úžasný doplněk k cyklonavigacím a běžeckým počítačům stejného výrobce. Zadarmo nabídne možnost archivace, analýzy tras a velmi pokročilého plánování tréninků. Na ně se ještě zkusíme podívat blíže, zaslouží si určitě samostatný článek.

Vzhledem k tomu, že Garmin Training Center je k dispozici úplně zdarma, nevidím důvody, proč ho alespoň v minimální formě spolu s Garminem Edge 705 nepoužívat.

Témata článku: , , , , Průměrné tempo, Trénink, Tepová frekvence, Garmin Edge, Cyklista, Garminem Edge, Vrcholek, Garmin forerunner, Edge +, Stejné ovládání, První záložka, Displej Edge, Pokročilé plánování, Základní pohled