Garmin Edge 705: tréninky a analýza tras s cyklonavigací

Svezl jsem se na kole s Garmin Edge 705. Kromě druhého pohledu na tento vybavený cyklopočítač si přečtete hlavně o zpracování trasy na počítači prostřednictvím programu Garmin Training Center.
Kapitoly článku
Garmin Edge 705 je navigační cyklopočítač pro cyklisty. Dá se sice použít i při turistice, snad i v autě, ale pro tento způsob využití má Garmin jiné a asi lepší přístroje. Edge 705 je určen na kolo, a zde zase on těžko najde konkurenci.

  
Garmin Edge 705

Nejsem velký cyklista, ale protože jsem se o víkendu chystal na delší vyjížďku, využil jsem toho, že Garmin Edge 705 ještě byl v redakci. Zajímalo mě, jak moc se liší od turistického Colorada nebo GPSMap 60CSx, jestli je na kole opravdu tak skvělý, jak v předchozích článcích psal kolega. S těmito články také doporučuji začít, já na ně pouze navazuji:

Přestože se hlavní část článku bude věnovat zpracování nahrané trasy na počítači, neodpustím si alespoň v krátkosti popsat své dojmy z asi stokilometrové cesty.


O tomhle bude řeč v hlavní části článku

Muž s podprsenkou

Montáž na řídítka byla snadná, kvůli menšímu prokluzu jsem na ně ještě namotal pryžovou pásku. Edge jsem umístil na levou stranu, abych palcem snadno dosáhnul na přepínání obrazovek. Tato poloha se mi osvědčila.

  
Obsah balení

Pozici snímače otáčení kola a frekvence šlapání jsem chvíli dolaďoval, aby na obou svých stranách správně měřil. Měl jsem trochu obavy, jestli se vlivem otřesů poloha nezmění, tyto obavy se však nevyplnily. Všechno dobře drželo – i magnet umístěný v kole, který na mém horském bicyklu musel držet jen na jednom drátu výpletu.

    
Upevnění snímače otáčení kola a šlapadel – včetně obíhajících protikusů

Snímač komunikuje s přístrojem na řídítkách bezdrátově, stejně tak i čidlo tepové frekvence. Poprvé jsem s ním zažil pocity žen s podprsenkou, ale stejně jako ony jsem si nakonec na podivné pnutí zvykl. Za chvíli jsem o pryžovém svírajícím pásu nevěděl.


Snímač tepové frekvence

Stisknout tlačítko, o víc se nestarat

U Edge mi nejdřív hodně vadila jednoduchost. Na rozdíl od turistických Garminů nemá třeba vůbec kontextovou nabídku. Takže se v něm například nedá upravovat nebo vytvářet trasa složená z několika bodů. Nedá se ani podrobně nastavit mapa, kompas. Uživatelské body jsou zanořeny až v páté vrstvě nabídky, navíc se zobrazují jen podle abecedy, ne dle vzdálenosti. Takových věcí jsem v Edge objevil víc, a během domácího seznamování s přístrojem mi docela vadily.

Jenže na druhou stranu: Body a trasy si stejně raději rychle připravím v počítači a do navigace je nahraju. V bodech se dá vyhledávat podle zájmu, ovlivnit chování různých funkcí lze přes centrální nastavení. Většina lidí se nepotřebuje a snad ani nechce učit ovládat další složitý přístroj, takže je přístup Garminu možná správný.

Na komentovaném videu ze staršího článku si můžete prohlédnout, jak vypadají Garmin Edge 705 vypadá a co je v jeho jednotlivých nabídkách:

 

Stanu se cyklistou!

Když jsem se z navigačního blázna, který od obrazovky počítače zkoumá funkce, stal uživatelem-cyklistou, Garmin Edge 705 mě nadchnul. Vždyť dělá přesně to, co potřebuji. Stisknu tlačítko, které zapne stopky a začne zaznamenávat údaje do paměti, a mohu vyrazit. Když zastavím, čidlo to pozná a stopky dočasně vypne. Upozorní mě na překročení nastavené rychlosti (a to v obou extrémech), pípne při dosažení hranice tepové frekvence.

  
Edge na kole

Všechno, co chci, mi navíc ukazuje na displeji. Protože parametrů je hromada, trasový počítač má hned dvě obrazovky. Stejně jako jiných Garminů si do každého až z osmi polí mohu vybrat cokoli z rozsáhlé nabídky. Chyběla mi v ní jen šipka směřující k příštímu cíli, kterou bych si rád dal na mapu. Ovládání je pohodlné, na bocích je několik jednoúčelových tlačítek, při jízdě vůbec není třeba navštívit menu.

Zklamal mě ale displej. Jsem už několik měsíců zvyklý na superjemné Colorado a návrat zpět k hrubému displeji Edge 705 jsem nenesl s velkým pochopením. Při rozhodování „kudy dál“ jsem proto častěji vytahoval právě Colorado.

Ačkoli jsem „malý cyklista“, během víkendového putování jsem pochopil, proč mi kolega, který připravoval ostatní články, Garmin Edge v rozhovoru hodnotil stylem „tohle chci“. Je to zkrátka promyšlená navigace pro použití na kole.

Nenajde cyklotrasy

Za chvíli se už dostanu ke slibovaným možnostem počítačového zpracování zaznamenaných tras. Chci však ještě zmínit jeden nedostatek, který nesouvisí přímo s Edge 705, ale s turistickou mapou Topo Czech, která se k němu dodává. Nedokáže naplánovat trasu po cyklostezkách, optimalizuje ji pouze po silnicích pro motorová vozidla.

Rozumím argumentům českého Garminu, proč nechce povolit routování po turistických trasách. Ty se jednak neustále mění a bylo by navíc obtížné až nemožné trefit se s výslednou trasou do představ uživatelů. Někdo chce rovinky, někdo jiný kopce, někomu vadí tráva, jiný si to klidně šlape přes rigol od traktoru v poli s kukuřicí.

Routování po oficiálních cyklostezkách by ale mapa mohla podporovat. Ty jsou poměrně přesně dané, snad i dobře zmapované. Cyklisté by tuto funkci určitě ocenili. Ale zpět k tématu, k počítačovému zpracování ujetých tras.

Stahujte, je to zdarma

Garmin dokáže projetou trasu zaznamenávat buď každou sekundu, nebo v úsporném záznamu. Ten bohatě stačí. Ve srovnání s jinými navigacemi mě ale překvapilo, že výsledkem není standardní formát GPX, ale proprietární binární soubor TCX. Na druhou stranu to má logiku, protože kromě samotné stopy (polohy a nadmořské výšky) se ukládají i data z jednotlivých snímačů: rychlost, frekvence šlapání, tepová frekvence.

Víc mě mrzí, že TCX nelze nijak převést na GPX pro další zpracování. Objevil jsem jen trochu složitější cestu přes Google Earth, následné uložení do KML a převedení do jiného formátu.

Čidlo tepové frekvence dodávané k Edge 705 jsem zkoušel také s Garminem Colorado. Na displeji krásně ukazovalo aktuální tep, tyto údaje však přístroj nedokáže uložit.


Colorado ukáže frekvenci • nastavení komunikace v nabídce Fitness

Pro zpracování dat slouží program Garmin Training Center. Dá se v několika variantách zdarma stáhnout z webu. Jeho smyslem není jen ukládat trasy, abyste si zpětně mohli prohlédnout, kde jste všude byli. Má sloužit hlavně pro plánování a evidenci tréninků, pro sledování výsledků, ke zvyšování výkonnosti.

Abyste si mohli sami vyzkoušet, co lze s Garmin Training Center dělat, plánoval jsem poskytnout své záznamy z víkendových jízd. Jenže jsem při nich hledal geokeše, a tím bych prozradil umístění několika pokladů, ke kterým je potřeba dojít dlouhou nebo složitou cestou. Takže své TCX záznamy neukážu, můžete si ale stáhnout data z jedné jízdy kolegy Davida Polesného. Do Training Center je dostanete prostřednictvím nabídky File, Import, All. Programu jinak umí stahovat jízdy přímo z navigačního přístroje.

Zapomeňte na běžné Garminy

Garmin Training Center není připraven jen pro cyklistický Edge. Mohou ho používat i majitelé běžeckých hodinek Forerunner, a nedivil bych se, kdyby se časem objevily i další specializované sportovní navigace. S běžnými přístroji, ze kterých lze dostat jen soubor GPX, aplikaci nelze použít.

Konkrétně je program kompatibilní s těmito Garminy: Forerunner 50 (jen PC), Forerunner 201 (jen PC), Forerunner 301, Forerunner 205, Forerunner 305, Forerunner 405 (jen PC), Edge 205, Edge 305, Edge 605, Edge 705.

Každý uživatel si v programu (případně rovnou v Edge) musí vytvořit svůj profil. Zadá datum narození, hmotnost, případně další údaje – klidový tep, hmotnost bicyklu, zóny tepové frekvence a rychlosti. Z těchto údajů se potom počítá třeba spotřebovaná energie.


Profil uživatele


Článek pokračuje v další kapitole. Zjistíte, jak lze pomocí Edge plánovat tréninky, jak vytvářet cesty

Témata článku: , , , , Garminem Edge, Displej Edge, Edge +, První záložka, Základní pohled, Garmin Edge, Vrcholek, Průměrné tempo, Stejné ovládání, Pokročilé plánování, Cyklista, Tepová frekvence, Trénink, Garmin forerunner