Garmin Etrex H: jednodušeji to už nešlo (test)

Nejlevnější turistický Garmin Etrex H má citlivý GPS přijímač, ale neumí zobrazit mapy. Dá se s ním žít, nebo je lepší připlatit za mapový model?
Kapitoly článku
Garmin v polovině loňského roku přišel se zmodernizovanými verzemi svých dobře známých outdoorových navigačních přístrojů. A to včetně toho nejjednoduššího – nemapové verze Etrex H. Zatímco ostatní modely dostaly s inovací i nové funkce, nejlevnější model zaznamenal změnu jen a pouze ve výměně srdce přístroje. Původní GPS přijímač nahradil o poznání citlivější Mediatek.

Nejvyšší model eTrex Vista HCx jsme už testovali, tentokrát jsme se podívali na základní: Garmin eTrex H.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejjednodušší Garmin Etrex H

Klíčové vlastnosti

  • výdrž baterií
  • citlivost přijímače
  • outdoorová koncepce

Hlavní nedostatky

  • velmi hrubý displej
  • horší poměr ceny a výkonu
  • velmi malá paměť

Základní technické parametry

  • Charakter přístroje: nemapový outdoorový GPS přijímač, pouze základní funkce
  • Rozměry přístroje: 51 × 111 × 30 mm
  • Hmotnost: 150 g včetně baterií
  • Displej: 54 × 27 mm, rozlišení 64 × 128 pixelů, 4 úrovně šedi, možnost podsvícení displeje
  • Napájení: 2 × AA (výdrž až 17 hodin)
  • Body a naplánované trasy: 500 bodů s ikonou, šestiznakový název, 20 naplánovaných tras
  • Záznam trasy: kapacita aktivní paměti na 10 000 záznamů, s možností zapnutí/vypnutí záznamu a nastavení intervalu záznamu, 10 uložených tras
  • K dispozici je 13 evropských jazyků pro ovládání včetně češtiny
  • Teplotní rozsah -15 až +70°C
  • Rozhraní RS 232, datový/napájecí konektor hranatý Garmin 4 pin
  • Vodotěsnost: dle normy IEC 60529 IPX7 (odolnost proti vodě při ponoření do hloubky 1 metru po dobu 30 minut

Pohled z venku

Balení přístroje vypadá, že toho v něm je více, než tam ve skutečnosti najdete. Po rozbalení obsahuje však pouze samotný navigační přístroj, poutko na zavěšení, leták rychlého použití v pěti jazycích a uživatelský manuál v angličtině a češtině. Součástí bohužel není propojovací kabel k PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení a po rozbalení

Etrex H je na první pohled šikovně vyhlížející přístroj akorát do ruky s rozměry 112 × 51 × 30 mm a s hmotností 150 g včetně baterií. Celé tělo je plastové a z poměrně velké části pogumované. Na první pohled sice nepůsobí zcela nerozbitně, ale zároveň dává pocit, že se s ním lze v terénu pohybovat bez větších obav z poškození. Stejně jako u první řady je jeho koncepce outdoorová, povětrnostní vlivy přístroji nijak neublíží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kamenem úrazu přístroje je z mého pohledu displej. Vzhledem k předpokládanému použití samozřejmě není potřeba žádná extra kvalita. Přece jen mi ale na dnešní dobu připadá podivné osazovat do inovované řady přístroje displej s rozlišením 64 × 128 bodů, schopným zobrazit pouze čtyři odstíny šedi. Veškeré informace, co Etrex nabízí, jsou samozřejmě viditelné a čitelné, ale kvalitou zobrazení rozhodně nezaujmou. Poměrně rušivě na mě působilo i to, že displej není umístěn symetricky s osou přístroje.


Nastavení displeje

Potřebné elektrony

Přístroj je napájen dvěma tužkovými bateriemi (typ AA). Způsob vložení baterií je na přístroji sice viditelně označen, ale i tak bych považoval za dobré, aby baterie nebylo možné přepólovat (např. při výměně potmě). Výdrž je samozřejmě odvislá od kapacity použitých akumulátorů. Na otestování výdrže jsem použil zkalibrovanou dvojici baterií Ni-MH s kapacitou 1 500 mAh. Bez podsvíceného displeje se Etrex vypnul po 12 hodinách, s podsvícením po 9 hodinách. V obou případech s odstupem pár hodin přístroj na stejné baterie ještě hodinu opět fungoval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt těsní, aby se k bateriím nedostala voda

Zvolená křiklavě žlutá barva přístroje není zrovna nenápadná. V případě ztráty přístroje v přírodě ale může být dobrou pomůckou pro jeho opětovné nalezení. Při zapnutém podsvícení, které je sytě oranžové, pak Etrex doslova září i mimo samotný displej.

Klepněte pro větší obrázek
Nesvítí jen displej, ale celý Etrex

K ovládání je přístroj vybaven pěti tlačítky po stranách. Tlačítka jsou zakomponovaná do pogumované ochrany Etrexu a jsou snadno nahmatatelná. Na jejich jednotlivé funkce si uživatel velice rychle zvykne. Ani zde nenastal žádný rozdíl od předchozí modelové řady. Za celou dobu zkoušení Etrexu jsem se nemohl zbavit dojmu, že ergonomie ovládání přístroje je uzpůsobena lépe pro levou ruku. Toto potvrzuje i dovozce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka v pryžovém pásu kolem přístroje

Dodávané poutko na zavěšení přístroje je při používání mnohem praktičtější, než by se zprvu zdálo.

Klepněte pro větší obrázek

Ve spojení je síla

Ani komunikace s PC nezaznamenala u tohoto modelu změnu. Toto může někdo hodnotit jako výhodu, protože je možné použít komunikační kabel dřívější řady se sériovým konektorem, známým jako COM. Tento kabel v dnešní době stojí kolem 250 Kč. Spousta uživatelů by ale určitě více uvítala spojení s PC pomocí USB. A to nejen kvůli jeho současnému rozšíření, ale zejména kvůli rychlosti komunikace.

Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení datového kabelu

Komunikačním protokolem je buď obecný formát NMEA, nebo vlastní protokol Garminu. Pro využití přístroje jako GPS modulu k PC a pro přenos bodů zájmu je rychlost komunikace naprosto dostačující. Už pro stažení prošlé trasy je ale toto propojení na dnešní dobu pomalé. Přenesení celé paměti, tedy trasy o deseti tisíci bodech, trvá několik minut.


Článek pokračuje v další kapitole
: software a funkce

Témata článku: , , NMEA, Použitý akumulátor, Evropský jazyk, Garmin eTrex, Základní data, Časový odstup, Rychlé použití, Test, Hrubý displej, IEC