Garmin eTrex Vista HCx: ...a jde se do lesa (velký test)

Nejnovější turistický navigátor Garmin eTrex Vista HCx má velmi citlivý GPS přijímač a výbornou výdrž. Turisté konečně mají větší výběr, v nové řadě je navíc hned pět přístrojů.

Klíčové vlastnosti

  • na výběr je několik modelů s různými vlastnostmi
  • malé rozměry, pěkný design
  • velmi citlivý GPS přijímač
  • vodotěsná a odolná konstrukce
  • jemný a jasný displej
  • výborná výdrž na jednu sadu baterií
  • široká nabídka map
  • správa dat a jejich zálohování v počítači
  • funkce pro turistiku
  • elektromagnetický kompas a barometrický výškoměr

Hlavní nedostatky

  • upevnění pryžového pásu se dříve neosvědčilo 
  • menší displej než u ručních navigátorů GPSMap
  • nepohodlné zadávání znaků joystickem
  • špatná práce s pamětí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin eTrex Vista HCx: design jako bychom už znali

Do nové řady, která je charakteristická písmenem H v názvu, Garmin rozprostřel několik přístrojů. Liší se funkcemi; mezi některými modely je významný rozdíl, jinde jde spíš o detaily.

  • Garmin eTrex H: základní nemapový přístroj s černobílým displejem
  • Garmin eTrex Venture HC: barevný displej a podpora map, bez paměťové karty
  • Garmin eTrex Summit HC: navíc barometrický výškoměr a elektromagnetický kompas
  • Garmin eTrex Legend HCx: Venture HC + paměťová karta
  • Garmin eTrex Vista HCx: model s paměťovou kartou, výškoměrem i kompasem

Ve všech případech jde o turistické navigační přístroje do ruky. Testujeme nejvyšší model eTrex Vista HCx vybavený mapou, paměťovou kartou, výškoměrem a kompasem.

Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení

Guma přede mnou, guma za mnou

Konstrukce se od dob prvních přístrojů řady eTrex příliš nezměnila. Alespoň na první pohled, protože na druhý objevíme různé drobné inovace. Ve srovnání se starším přístrojem Legend C, který jsem dříve používal, mě zaujala třeba kovová výztuž krytu baterií.

Dá se ale říct, že design navigátorů je stejný jako dřív. Jde o malé přístroje s rozměry 107 × 56 × 30 mm a hmotností 156 g. V ruce jsou mimochodem eTrexy těžší, než byste čekali. Základní kryt je plastový, velmi pevný, boky kryje pryžový pásek, pogumovaný je i kryt baterie na zadní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ruce byl napřed eTrex, potom pro porovnání GPSMap 60CSx

Gumový pás kolem boků býval dřív příčinou problémů. Lepidlo, které ho drží připevněný k přístroji, teplem a časem povolilo, guma se začala odlepovat. Přispívala k tomu i klopa, která chrání USB konektor a kterou je před připojením k počítači třeba odklopit. U ní se guma začínala odlepovat nejdřív. Garmin tuto závadu uznává jako záruční, levně se dá opravit i po záruce. Když jsme ale tento problém nedávno řešili, české zastoupení nedokázalo v rozumném čase sehnat náhradní díl. Snad se podobné chyby Vistě HCx vyhnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odloupnutá guma u starého Garminu • pro přístup k USB konektoru je třeba odklopit krycí část

Pryž má také trochu nevýhodu v tom, že na ní zůstávají stopy, například prach. Přístroj ale díky své pružnosti dokáže ochránit před drobnými i většími nárazy, a to je důležitější. Garmin je navíc vodotěsný, odolá dešti, sněhu, může být až půl hodiny metr pod vodní hladinou. Svůj starší eTrex Legend C jsem protáhnul různými místy včetně písku, bahna a mořské vody. Stačilo mu potom omytí, stále funguje tak, jak má.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí dvě tužkové baterie, uprostřed mezi nimi je zámek zadního krytu

Menší displej s větším rozlišením

Tlačítka na bocích jsou zalisována do pryžového pásu, přes ně se dovnitř nemůže dostat voda. Dobře chráněný je i joystick a velice robustní je kryt, který chrání dvojici baterií AA a slot pro paměťovou kartu microSD. Kovová skořepina je obalená pryží, která pevně doléhá na tělo přístroje, na zádech je vidět jen kulatý kovový zámek pro připevnění příslušenství, zejména nejrůznějších držáků (třeba na kolo). Ve spodní části přístroje je očko pro provléknutí poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Polovysunutá a úplně vyjmutá paměťová karta microSD • u nového eTrexu je zadní kryt vyztužený kovem

I když jsem eTrex dlouho používal a zvyknul si na něj, stále se sám sebe ptám, jestli jsou jeho ovládací prvky rozmístěny pohodlně a ergonomicky. Jde hlavně o joystick, který je umístěn v levém horním rohu, a když přístroj držíte v pravé ruce, palec na joysticku zakrývá displej. Ideální je proto ovládat Garmin levou rukou. Pravou to jde sice také dostatečně pohodlně, ale stejně by mě zajímalo, jak to Garmin přesně myslel a proč není joystick vpravo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do tlačítek nezateče, jsou jen naznačená

Joystick je čtyřsměrný, pro potvrzení volby se dá stisknout. Protože eTrex obsahuje méně tlačítek než turistické Garminy řady GPSMap, je funkce některých tlačítek zdvojená, odlišuje se krátké a dlouhé stisknutí. Pozorně si přečtěte příručku, protože zkratky dokážou velmi zrychlit práci: rychlé hledání, rychlé uložení bodu, vypnutí elektromagnetického kompasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek na zadní straně krytu a očko pro poutko • bílá čára a trojúhelník na opačné straně displeje jsou určeny pro zaměřování směru


Přístrojem stačí ukázat směr a odhadnout vzdálenost, a už neuhnete

Displej má o něco vyšší rozlišení než u navigátoru Garmin GPSMap 60CSx, se kterým se bude Vista asi často srovnávat: 176 × 220 bodů oproti 160 × 240 bodům. Je však zároveň menší: 35 × 43 mm oproti 36 × 55 mm. Zobrazení je znatelně jemnější, ale větší rozměry displeje jsou v terénu důležitější, u Visty chybí stavový řádek, na který jsem si u GPSMap docela zvykl. Pro použití na slunci je za displejem reflexní vrstva, která velmi zlepšuje čitelnost. Podsvětlení displeje lze volit z dvaceti stupňů, přičemž v praxi většinou stačí jen spodní díl stupnice. Sklíčko nad displejem je hodně pevné a nedá se lehce poškrábat.


Článek pokračuje v další kapitole: citlivý GPS přijímač, srovnání citlivosti, test výdrže

Témata článku: , , , Nejrůznější kategorie, Krátká procházka, Výborná výdrž, Test, Kovová skořepina, Pryžový pásek, Základní kryt, Špatný signál, Vista, Provizorní řešení, Otáčka, Velký, Správa dat, Vybraný produkt, VIS, Velký test, Aktivní pohyb, Koruna stromu, Dlouhé stisknutí, Ideální způsob, Les, Garmin eTrex