Garmin Forerunner 405: zážitky při běhání (uživatelské zkušenosti)

Navigační hodinky Garmin Forerunner 405 jsou výborným pomocníkem při běhání – rekreačním, kondičním a třeba i vrcholovém. Je to trenér, partner… a kromě jiného ukazují i čas.
Kapitoly článku

Virtuální partner

Tato funkce mne zcela uchvátila. Proběhnutý okruh nebo trať lze uložit jako course a dané časo-vzdálenostní veličiny použít jako referenční. Je to opravdu silná motivace – když člověk najednou vidí, jak ho panáček na hodinkách začne předbíhat, tak přidá. Virtuální partner v souvislosti s grafem HRTM je silnou zbraní na dobrý trénink a vyhodnocení.

Jednou jsem si šel zaběhat svůj oblíbený kopcovitý okruh. Bylo to poprvé s virtuálním partnerem. Se starším Garminem FR50 jsem tento okruh běhal nejrychleji za 44 min 20 s. Tento okruh jsem si nyní uložil jako virtuálního partnera, a mohu říci, že mi dělalo děsně dobře, když jsem na displeji viděl, jak „toho zmetka“ předbíhám postupně o 100 m, 120 m... nakonec o 230 m. Virtuální partner ze mne vytáhl ještě víc, než jsem si ve skutečnosti myslel.

Výhodou je, že každý okamžik vidím, kdy jsem jako virtuální partner na tom daném místě byl. Vím proto, že ještě tam a tam mohu přidat. Celou cestu jsem nesledoval ani stopky, ani pace, jen displej s virtuálním partnerem. Jsem nadšený, vyhrál jsem o 230 m, tedy sám nad sebou!

Ten druhý byl rychlejší

Mám ještě jednu praktickou zkušenost. Zkusil jsem běh na 18km trase nahrané z www.mapmyrun.com. Trasu jsem nahrál přímo do hodinek jako course. Při běhu jsem se snažil držet tepovou frekvenci do 155, tedy v aerobním pásmu.

Pro jistotu jsem si do neznámého terénu vzal i mapový Garmin GPSmap 60CSx, abych věděl, kudy běžet. Měl jsem v něm nahranou stejnou trasu. Vůbec jsem ji ale nepotřeboval, protože kompas na hodinkách ukazoval tak, jako když člověk točí volantem. Blížila se zatáčka, kompas se natáčel.

Asi dvakrát mi Garmin oznámil Out of course, protože původní nahraná trasa měla lehce střiženou zatáčku. Ale po přiblížení více než 50 m k původnímu kursu hned napsal In course – a běželo se dál.

Klepněte pro větší obrázek
Navigace k vybranému bodu nebo po trase course

Abych nemusel v každém kopci pořád sledovat na hodinkách aktuální tepovou frekvenci, řídil jsem se citem a na hodinkách nechal zobrazovat tepový graf. Jelikož jsem ale kvůli tepové frekvenci běžel pomaleji, než jsem mohl, virtuální partner mě předběhl a asi pět set metrů před cílem hlásil, že už skončil.

Jak přenést data z hodinek do PC a zpět?

Nejsou potřeba žádné kabely, žádné propojování. V USB portu počítače je zapíchnutý modul ANT+Sport, který vypadá podobně jako paměť flash. Přiběhnete, relaxujete a o nic se nestaráte. Pokud jste v dosahu 3–5 m od počítače, data se do něj z hodinek sama přenesou a otevře se například Garmin Training Center. V něm hned vidím aktuální data, například trasu na mapě, průběh tepové frekvence, vzdálenosti, pace, grafy, závislosti. Stejným způsobem lze Training Center do hodinek přenášet různá nastavení a tréninky.

Klepněte pro větší obrázek
Přenos dat do počítače je bezdrátový

Samostatnou kapitolou je analýza získaných dat. S funkčností Forerunneru 405 to už nemá mnoho společného, takže se nebudu rozepisovat. O programu Training Center jsme už navíc dříve psali.

Klepněte pro větší obrázek 
Zaznamenané trasy lze z aplikace Training Center přímo zobrazit v Google Earth

Doporučit, nebo ne?

Hodinky Garmin Forerunner 405 se snímačem tepové frekvence se perfektně hodí pro toho, kdo to s běháním nebo sportovní aktivitou myslí alespoň trochu vážně. Podle předem nastavených parametrů a tréninkových plánů přesně a efektivně řídí tréninky. Vyhodnocují a dokážou skvěle pracovat s vlastními nahranými trasami nebo trasami staženými z internetu.

Hodinky umí jednoduchým způsobem navigovat k cíli (přímou trasou), nelze ale sestavit trasu z více bodů a procházet jimi. Po dosažení prvního bodu se musí zadat navigace k dalšímu. Zcela bezchybně funguje snímač tepové frekvence a GPS přijímač pracuje tak, jak se od něj očekává.

Klepněte pro větší obrázek

Osobně oceňuji perfektní a jednoduché ovládání, přehlednou nabídku a zcela bezdrátovou automatickou komunikaci s počítačem. Rovněž tvar hodinek, hmotnost a příjemné a pevné usazení na ruce hovoří pro sportovní využití.

Hodinky se ale nehodí pro toho, kdo chce efektivně řídit závod typu ironman, triatlon. Je to z důvodu výdrže baterie jen kolem osmi hodin a deklarované odolnosti IPX7, kdy hodinky nejsou vhodné k plavání. Garmin by měl také zapracovat na okamžitém vyhodnocování zobrazované aktuální pace, lépe využívat připojený FootPod.

Rovněž věřím, že Garmin odstraní omezení, se kterým může být v hodinkách pouze jeden trénink. Druhý lze přidat až po stažení toho prvního do počítače. V opačném případě hrozí, že se oba tréninky spojí.

Klepněte pro větší obrázek

Osobně jsem velice rád, že běžecké hodinky Garmin Forerunner 405 mám. Jedná se o špičkový, technologicky a ergonomicky dokonalý strojek ke sportovnímu vyžití. Tomu, komu nevadí výše uvedené záporné vlastnosti, je mohu opravdu doporučit.

Témata článku: , , , Garmin forerunner, Srdeční frekvence, Zkušenost, Ironman, Výběhový model, Oficiální údaj, Předehra, Vysoké napětí, Letní čas, Vytyčený cíl, Nastavený parametr, Zážitky, Forerunnerů, Triatlon, Sportovní vyžití, Příslušná nabídka, Garminů Forerunner, Běh, První bod, Běhání, Rovina, Kolíček,