Garmin GPSMap 62: legenda pokračuje

Mnozí ohrnují nos nad Oregony i Dakotami a spokojeně se prochází s legendárním GPSMap 60. Už je důvod ke změně: Garmin GPSMap 62.

Garmin řady GPSMap se těší mezi uživateli ohromné popularitě. Mnozí stávající uživatelé nepodlehli trendu dotykových modelů Oregon a Dakota a stále zůstávají věrni šedesátce. Nyní ale Garmin uvedl důvod, proč by měli nad výměnou přemýšlet: novou řadu s označením GPSMap 62.

První obrázky prosákly na veřejnost 21. května, jednalo se zřejmě o snímky z tištěných katalogů prodejců. Zde se zcela na rovinu přiznávám, že jsem o věrohodnosti zpráv nebyl stoprocentně přesvědčen. Jednoduše hlodal červík pochybností: proč by Garmin učinil „krok zpět“, vrátil se k nedotykovému, velkému přístroji s anténou? Skalní příznivci GPSMap 60 mne za „krok zpět“ asi v diskusi slovně ukamenují, nicméně modely jako Oregon a Dakota ukazovaly směr k displeji dotykovému a absenci antény. 26. května se pak objevily nové informace o technické specifikaci a přístroj byl oficiálně představen 2. června. Není pochyb, Garmin GPSMap 62 bude a máme potvrzeno, že se objeví i u nás, a to zhruba v půli července. Podívejme se na podrobnosti.

Výtky k displeji

O novém Garminu GPSMap 62 se již vedou horoucné debaty. Až na opravdu skalní příznivce všichni žehrají nad rozlišením displeje 160 × 240 bodů. Obhájci argumentují vyšší odolností, lepší čitelností na slunci a nižší spotřebou, přičemž se utišují tím, že jim vlastně zubatá mapa nevadí. Jde samozřejmě o nesmysl, vyšší rozlišení displeje není nikdy a v žádném případě na škodu. Zde výrobce opravdu mohl použít alespoň 240 × 400 bodů jako u Colorada a Oregonů. A to, prosím, píši jako uživatel Dakoty 20, která má na stejné úhlopříčce displeje totéž rozlišení, jako novinka. Pozici GPSMap 62 to zbytečně sráží. Alespoň že vzrostla barevná paleta z 256 na 65 tisíc barev.

 
Nejlevnější model poznáte podle žluté barvy

Ztotožňuji se ale s argumentem, že displej bez rezistivní dotykové vrstvy nabízí lepší čitelnost na přímém slunci. O tom není pochyb, jakákoli vrstva nad samotným displejem čitelnost vždy zhoršuje. A právě čitelnost displeje je jedním z hlavních argumentů uživatelů GPSMap 60, proč ještě nepřešli na modernější navigace.


Červenou barvu má model prostřední s označením 62s

GPSMap 60 není rozhodně žádným prckem, měří 61 × 160 × 36 milimetrů, tedy dokonce o pět milimetrů na výšku a tři milimetry na tloušťku víc, než starší GPSMap 60. Také hmotnost vzrostla z již tak nemalých 216 na 260 gramů. Zvětšování rozměrů nebývá obvyklým trendem, Garmin má ale zřejmě zmapováno od stávajících uživatelů řady 60, že jim větší rozměry a především externí anténa nevadí.

   
Nejvyšší model bude v šedo-černé kombinaci

Minimálně o pět centimetrů zvětšuje výšku externí anténa, další z ostře diskutovaných témat. Objevily se obrázky rozmontované GPSMap 62 z FCC úřadu, na kterých je externí anténa krásně zřetelná. Ve srovnání s integrovanými anténami jde opravdu o „kus železa“, který by mohl slibovat minimálně nadprůměrnou citlivost ve všech polohách držení. Upřímně je třeba uznat, že u modelů Oregon ani Dakota není přesnost a citlivost zcela perfektní. Novinka přitom používá stejný GPS přijímač STM Cartesio, bude tedy zajímavé sledovat, jaký skutečný přínos s rozměrnou anténou získáme. To však není vše, GPSMap 62 disponuje i konektorem pro připojení externí antény.

Když jsem již načal konektory, GPSMap 62 bude vybaven jen a pouze mini USB konektorem, který však bude možné prostřednictvím redukce převést na konektor sériový, jako u starších modelů. Ten sloužil například k propojení se zrcadlovkou, autopilotem či sonarem. Zásadní změnou prošla zadní strana přístroje, která nyní disponuje stejným úchytem, jako řada Oregon/Dakota. Vlastníte-li z GPSMap 60 například držák na kolo, musíte si pořídit nový. Co je velmi důležité, 62 získala rychlejší procesor, práce s přístrojem by měla být celkově svižnější. Přitom by měla vzrůst výdrž na baterie z 18 na 20 hodin. Další hardwarová výbava se odvíjí od konkrétního modelu, což vystihuje následující tabulka.

 

 

 GPSMap 62

 

 GPSMap 62s

 

 GPSMap 62st
mapy v základu* ne ne ano 
vestavěná paměť 1,7 GB 1,7 GB 500 MB
paměťové karty ne microSD microSD
elektronický kompas ne ano, 3-osý ano, 3-osý
barometrický výškoměr ne ano ano
bezdrátový přenos dat Ant+ ne ano ano
cena v USA 349,99$ 449,99$ 549,99$

*mapové podklady v základu u nás se budou lišit

Rozložení funkcí u jednotlivých modelů v podstatě souhlasí s modelovou řadou Oregonů. U nejlevnějšího modelu tradičně chybí elektronický kompas, barometrický výškoměr i bezdrátový přenos dat. Právě vinou toho nelze model 62 propojit s dalším příslušenstvím, například snímačem srdečního tepu, a nemůžete bezdrátově přenášet body, kešky a další položky z paměti. Osobně bych si za vyšší model určitě připlatil.

Změny v prostředí

Klíčovou změnou projde i grafika prostředí a ovládání, byť zde ještě nelze vyvozovat závěry, zda jde o řešení lepší či horší. Co je však nejdůležitější, GPSMap 62 se naučí funkce, které se výrobci nechce, anebo nemůže doprogramovat do předchozí řady, přičemž je umí moderní trojka Colorado/Oregon/Dakota. Jedná se především o podporu Custom Maps (vlastní kalibrované rastrové mapy), Garmin Connect a BirdsEye. Novinka také porozumí formátu GPX souborů z Geocaching.com, bude tedy možný hromadný import keší i s údaji o terénu, velikosti schránky, nápovědě a podobně. Údajně by se do paměti přístroje mělo vměstnat až 5 000 schránek, toto však možná bude záviset na firmware přístroje.

 

Betaverze nového firmwaru pro Oregon/Dakotu umožňuje vyhledávání a filtrování keší dle zadaných parametrů, je tedy pravděpodobné, že se tuto funkci naučí i GPSMap 62. Na stranu druhou, z dostupných screenshotů zatím není jisté, zda se novinka naučila porozumět, anebo alespoň filtrovat, HTML tagy z listingů keší. Již nyní je ale jisté, že novinka nebude podporovat hru Wherigo, což znamená jen další z řady hřebíčků do rakve této sice zajímavé, ale po praktické stránce nezvládnuté hry.

Bude mít úspěch?

GPSMap 62 je směřován do náročnějších podmínek, nežli řada Oregon a Dakota. Displeje těchto přístrojů jsou náchylnější, především vinou dotykového displeje. Velmi se těším na porovnání citlivosti příjmu a přesnosti určení polohy. České ceny bohužel zatím známé nejsou, lze je však očekávat nad úrovní Oregonu. České zastoupení Garminu nám potvrdilo, že se šedesátka z trhu zatím stahovat nebude, což by mohlo znamenat snížení jejich cen.

I přes nižší rozlišení displeje věřím, že bude mít GPSMap řady 62 úspěch. Už jen vzhledem ke spoustě spokojených uživatelů původní šedesátky, kteří nepřistoupili na novou koncepci Garminu a na nástupce čekají.

Diskuze (18) Další článek: LG Town vtrhne i do českých měst, průvan v peněžence neudělá

Témata článku: , , , Legenda, Spokojený uživatel, Autopilot, Červík,