Garmin Oregon 750t: První krok ke geocachingu bez počítače [recenze]

  • Garmin Oregon 750t je turistický navigační přístroj
  • Navazuje na starší řadu 6xx
  • Jeho nové funkce zaujmou hlavně příznivce geocachingu
Kapitoly článku

Ještě programujeme

Garmin Oregon 750t se umí přes wi-fi připojit k internetu. Využívá toho pro geocachingové funkce, má i vestavěné počasí, je připravený pro aplikace a informační panely Connect IQ. V přístroji nenajdete běžné internetové služby jako prohlížeč webu nebo e-mail. V budoucnu má být možné připojení k internetu i přes Bluetooth a blízký mobil.

Klepněte pro větší obrázek 
Připojím se k Wi-Fi a spáruji Oregon se svým účtem na geocaching.com

Podobně jako hodinky a sporttestery od Garminu spolupracuje nový Oregon s aplikacemi Garmin Express (PC), Garmin Connect (smartphony) a webovou službou Garmin Connect. Zaznamenané aktivity si pak můžete zobrazit na webu, kategorizovat, třídit a sledovat, kolik toho děláte pro své tělo. Klidně můžete připojit i různé externí snímače, například pro srdeční tep.

Jeden z rozdílů nového Oregonu oproti starším je také ten, že tam, kde dřív bývaly profily (geocaching, turistika, kolo), jsou dnes aktivity. Jde ale o totéž.

Klepněte pro větší obrázek Takhle také může vypadat hlavní menu Oregonu. Stále lze používat ale i to klasické

Měl jsem k dispozici přístroj vybavený ještě neprodejním firmwarem. Garmin software stále ladí, a i když některé funkce ještě nejsou ve finálním stavu, věřím, že je brzy dotáhne.

Geocaching pro prémiové členy

Hlavní novinka je živý geocaching – spojení navigačního přístroje s databázemi webu geocaching.com. Z Oregonu 750 jsem se k internetu připojoval přes veřejné sítě, přes domácí wi-fi i přes hotspot vytvořený v mobilu. Oregonu se jen nelíbila 5GHz síť a problémy měl i se skrytým názvem sítě. V menu se dal nastavit, k síti jsem se ale nepřipojil.

Klepněte pro větší obrázek 
Úplně poprvé je potřeba přihlásit se účtem z geocaching.com a spárovat s ním Oregon.

Velice pěkná je možnost vybrat výřez mapy a stisknutím tlačítka na něm zobrazit nejbližší keše. Neukážou se všechny, nanejvýš pár desítek krabiček v okruhu několika málo kilometrů. To ale stačí, aby se člověk mohl rozhodnout, jestli si někam zajde. Podobně lze hledat keše kolem aktuální pozice, u zadaného trasového bodu.

Klepněte pro větší obrázek 
Hledání keší v blízkém okolí a aktivovaná navigace

Tohle je výborná funkce. Byl jsem neplánovaně v cizím městě a snadno jsem si takhle vytipoval pár tradičních keší v okolí. Oregon 750 umí stáhnout informace i ke keši zadané kódem GC.

Klepněte pro větší obrázek 
Nové malé ikonky

Tyto vymoženosti ale mohou naplno využít jen geocacheři se zaplaceným členstvím Premium. Bez něj dovolí Garmin stáhnout jen tři keše za den. Mobilní aplikace přitom takové omezení nemají.

Klepněte pro větší obrázek 
Hledání keše podle názvu

Pocket Query: Ještě prosím stále programujte

Přímo z Oregonu se dostanete také ke svým připraveným databázím Pocket query a můžete je stáhnout do přístroje. Musí se nastavit na webu, takže myšlenka stoprocentně bezpočítačového geocachingu zůstává nenaplněna. Na druhou stranu Pocket query lze automaticky generovat každý den a z Oregonu tak mít přístup ke vždy aktuálním seznamům.

Stahování Pocket query není stabilní. Často jsem se setkával s hláškami, že přenos skončil chybou. A přestože archivované soubory mají řádově jen megabajty, jejich stažení do Oregonu 750 trvalo i několik minut.

Klepněte pro větší obrázek 
Nakonec se po několika pokusech vždy podařilo PQ stáhnout, někdy to ale trvalo

K tomu se přenesly jen základní informace, do přístroje se neuložil kompletní popis keše, poslední logy ani nápověda. K nim se dostanete pouze online. Když je Oregon přes wi-fi připojený k internetu, vyberete konkrétní keš a necháte k ní načíst podrobnosti. V terénu je tedy nutné mít zapnutý hotspot v mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Pocket query bez listingu, nápovědy a logů? To není úplně ono

Tomuto chování nerozumím. Databáze Pocket query tyto informace obsahuje, a když ji nahraji do paměti Garminu přes kabel, popis, logy i nápověda se v něm objeví. Proč to nejde i přes Geocaching Live? Soubory nejsou tak velké, aby se to dalo omluvit snahou šetřit data. Tohle je chyba a Garmin toto chování musí změnit (chyba je nahlášená), pokud svým novým Oregonem nechce zaujmout jen příležitostné geocachery.

Logování přímo z Oregonu

Přímo z přístroje je možné zapsat nález, případně DNF nebo žádost o opravu keše. Přidat se dá text (do 64 znaků), a i když by se to nemělo, ocenil bych možnost připravit si šablony pro logy. Na softwarové klávesnici se nepíše moc dobře, jen bych proto vybral příslušnou variantu a odeslal.

Když je Oregon připojený k wi-fi proběhne zalogování hned. Jinak na web geocaching.com nasype připravené logy najednou při příštím připojení.

U tohoto hromadného logování bylo u přístroje s prvními verzemi firmwaru velmi nepříjemné, že postupuje obráceně. Oregon logy na web geocaching.com posílal v opačném pořadí a výsledkem pak bylo, že starší nálezy měly vyšší číslo log id než novější. To je další věc, kterou Garmin musí opravit.

Klepněte pro větší obrázek 
Stažení podrobností  o keši přímo z geocaching.com

Keše na mapě vypadají trochu jinak než dřív. Místo klasických symbolů truhliček zde jsou nové kulaté ikony. Škoda, že Garmin zapomněl předesignovat i nalezenou keš, po které zůstává příliš velký obrázek.

Drobná, ale užitečná změna je v panelu pro hledání keše. Místo záložky pro nastavení filtru je zde mnohem praktičtější odkaz na mapu. Filtr se přesunul do spodní lišty, kde jsou teď čtyři nástroje místo původních dvou.

Podívejte se na videu, jak vypadá geocaching s Oregonem 7xx:

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Blízké okolí, Cad, Vybraný stát, Starý model, Slušná rychlost, Roční předplatné, První krok, Nápověda, Dlaždice, Oregon, Nízké rozlišení, Domácí wi-fi, Designový rozdíl, Pohotovostní displej, GSA, Počítač,