Garmin vytáhne z vašeho vozu maximum informací

Garmin opět útočí na ekologické svědomí řidičů. Právě představený modul ecoRoute hd se připojuje prostřednictvím standardního konektoru OBD II k řídící jednotce vozu. Nejrůznější získané provozní informace pak bezdrátově odesílá do automobilové navigace Nüvi, která se pak, jak výrobce hovoří, stane diagnostickým počítačem vašeho vozu.

Mezi jinými funkcemi například zjistíte:

  • teplota nasávaného vzduchu a jeho průtok
  • teplotu chladící kapaliny
  • pozice plynu a zátěž motoru
  • stav baterie a napájení
  • časový předstih
  • otáčky motoru
  • zobrazení chybových kódů a jejich vysvětlení
  • emise

Tyto informace zaujmou především hračičky a automobilové nadšence, Garmin je však využívá k přesnějším výpočtům v rámci ecoRoute funkcí. Ano, to je ten ukazatel lístečku, který zezelená při při jízdě z kopce a zčervená při všech ostatních situacích. V současné podobě se navigace řídí jen aktuální rychlostí a rychlostí akcelerace a brzdění (tedy oceňuje plynulost jízdy). Výpočet nákladů pak provádí na základě vámi zadané spotřeby. Dle výrobce ecoRoute hd modul díky dodatečným informacím z řídící jednotky veškeré informace zpřesní.

 
ecoRoute hd modul se připojí k řídící jednotce. Přenos dat probíhá vzduchem

V navigacích se navíc objevuje vedle profilů rychlé a krátké trasy i trasa s úsporou paliva. Toto hodnotím poměrně kladně, stále existuje mnoho řidičů, kteří považují nejkratší trasu za nejekonomičtější a myslí, že průjezd centrem města s dvaceti semafory je lepší, než o pár kilometrů delší plynulá trasa.


Podrobné informace o trase pro řidiče

Cena byla stanovena na necelých 150 dolarů (asi 2 800 Kč) s předpokládaným uvedením v březnu. Dovolte mi malý výpočet. Pokud by velmi šikovný řidič díky modulu snížil svou spotřebu o 0,5 l/100 km, pak by se mu investice vrátila po necelých 19 000 km. Rád bych také upozornil na skutečnost, že všechny podobné vychytávky ve voze dobře slouží i pro rozptylování pozornosti řidiče.

Diskuze (17) Další článek: Hudební LG GS200 s netradičními reproduktory

Témata článku: , Info, Vaš, Maximum,