GE 23318: levnější a jednodušší než Jablotron (test)

Už jsme to jednou viděli – klasický stolní telefon, který však není určen pro pevnou linku, protože komunikuje v GSM síti. Česká firma Jablotron začala u nás takový telefon nabízet jako první, dnes si představíme novou konkurenci od výrobce GE.

Brýle nebudete potřebovat

O zobrazení informací se stará displej zasazený do plochy nepravidelného tvaru a bledě modré barvy v horní části telefonu. Tato plocha je v podstatě jediným designérským „výstřelkem“ na celém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej a jeho modré okolí

Displej je obrovský, zobrazovací plocha má velikost 60 × 40 mm. Jedná se samozřejmě o displej černobílý, podsvícený je zelenožlutým světlem. Plocha je složena ze čtyř řad po šestnácti segmentech s rozlišením 5 × 7 bodů. Každý segment může zobrazovat jeden znak. Nahoře je pak ještě řádek stavových ikon.

Písmo na displeji je oproti běžným mobilům obrovské a velmi dobře čitelné. V nabídce telefonu lze změnit kontrast displeje ve třech krocích.

V pohotovostním režimu se na displeji zobrazují ukazatele stavu signálu a baterie, dále název operátora, čas a datum. V případě zmeškaného hovoru či příchozí zprávy se místo informací o čase a operátorovi zobrazí odpovídající hláška.

 
Pohotovostní displej • nastavení intenzity displeje

K velkému telefonu velká klávesnice

Klávesnici je zbytečné srovnávat s klávesnicemi mobilních telefonů. Vzhledem k rozměrům přístroje pochopitelně značně rozložitá. Srovnání se však přímo nabízí s konkurenčním Jablotronem. Oproti němu působí telefon díky absenci plnohodnotné QWERTY klávesnice a speciálních tlačítek pro přímou volbu jednodušeji.

Materiálem všech tlačítek je tvrdý bílý plast. Klávesy mají poměrně velkou vůli a hluboký stisk, díky svým velkým rozměrům se však přesto tisknou velmi pohodlně.

V horní části jsou umístěna funkční tlačítka. Úplně vlevo je to tlačítko pro přístup do hlavní nabídky, na druhé straně je talčítko pro zapnutí a vypnutí telefonu, které při krátkém stisku slouží pro okamžitý návrat do pohotovostního stavu. Pod displejem jsou po stranách dvě klasické kontextové klávesy pro potvrzování voleb zobrazených na displeji a mezi nimi dvě vertikální šipky pro pohyb v nabídce. Horní šipka jinak slouží k rychlému vyvolání zmeškaných hovorů, spodní pro přístup do kalendáře. Kontextová tlačítka nemají v pohotovostním režimu žádnou funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je rozlehlá • velká tlačítka snadno rezeznáte i poslepu

Numerická část klávesnice je opatřena většími tlačítky. Hodilo by se však klávesy ještě barevně odlišit, podobně jako u Jablotronu. Všechny klávesy mají od sebe značný rozestup a po krátkém cviku jsem se naučil psát SMS zprávy třemi prsty. Podobně jako u mobilních telefonů značky Siemens můžete jednotlivým tlačítkům přiřadit číslo nebo i funkci, která se vyvolá při delším podržení.

Na pravé straně od numerické části jsou tři speciální funkční tlačítka pro opětovnou volbu posledně volaného čísla, pro ztlumení mikrofonu a pro zobrazení délky trvání posledního hovoru a všech uskutečněných hovorů. Ve spodní části je velké modré tlačítko, které slouží pro příjem či zakončení hovoru nebo pro zapnutí hlasitého reproduktoru. Při aktivním hlasitém odposlechu se nad tlačítkem rozsvítí červená dioda. Po stranách jsou pak ještě dvě malé klávesy sloužící pro regulaci hlasitosti sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční tlačítka na boku • klávesa pro ovládání hovorů a přepínání na hlasitý reproduktor

Klávesnice bohužel není nijak podsvětlena. Českým uživatelům však bude více vadit skutečnost, že popisky kláves nejsou v češtině.

Není nad pořádné sluchátko

Dalším zklamáním pro uživatele, kteří neholdují angličtině, bude náhled do hlavní nabídky. Zde má český Jablotron navrch.

Hlavní nabídka se skládá ze šesti záložek, na displeji se ukazuje vždy název jedné z nich. Žádné zázraky nečekejte, najdeme zde akorát přístup k adresáři a textovým zprávám, nastavení přesměrování hovorů, seznam uskutečněných hovorů, zvuky a nastavení. V nabídce bohužel nenajdeme službu SIM Toolkit. Prochází se horizontálními šipkami, potvrzuje levým a ruší se pravým kontextovým tlačítkem.


Hlavní nabídka

Pokud budete telefon pořizovat svým prarodičům se špatným sluchem, nemusíte se obávat, že by jej při vyzvánění neslyšeli. Vyzvánění je pouze jednoduché, monofonní, nicméně velmi intenzivní a pronikavé. Na výběr máte ze třiceti různorodých melodií zahrnující i různé typy klasického vyzvánění. Hlasitost samozřejmě můžete nastavit, telefon se k nastavené hodnotě dostane plynulým zesilováním. Všechny melodie jsou velmi známé, zajímavé ale je, že téměř u každé je nějaká drobná chyba v tónu nebo rytmu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko na svém místě • reproduktor ukrytý pod sluchátkem • je za co chytnout

Stejně tak hlasitost sluchátka či reproduktoru při hovoru je více než dostatečná. U sluchátka jsem ocenil vynikající kvalitu zvuku, za svůj výkon se však nemusí stydět ani reproduktor, který i při nejvyšší hlasitosti vydává poměrně čistý zvuk.

Ke komfortu při telefonování přispívají i větší rozměry sluchátka, které se perfektně drží a v případě potřeby jej můžete přidržet ramenem. Ocenil bych však pevnější uchycení na základně – sluchátko může při nechtěném zavadění snadno sklouznout.


V další kapitole nahlédneme do telefonního seznamu a ukážeme si, jak se z přístrojem píší zprávy

Témata článku: , GPD, Horizontální šipka, Příští spuštění, Rychlé vyvolání, Přenosný telefon, Test, Drobná chyba