Geekbox TV: netelevize pro hračičky [recenze]

Internetové obchody se plní levnými krabičkami s Androidem, které jsou určené pro připojení k televizi. Jednu jsme vyzkoušeli. Stojí za investici?
Kapitoly článku

Do redakce dorazila agresivně vyhlížející krabička jménem Geekbox TV, která cílí spíše na zkušenější uživatele. Zařízení je malinké, takže se vám vejde do dlaně nebo ho můžete schovat do kapsy, přesto ale nabízí velmi zajímavou výbavu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení dostatnete vše, co potřebujete. Geekbox, ovladač, napájecí adaptér a HDMI kabel.

Největším chytákem Geekboxu je schopnost přehrávat 4K videa, to ovšem potřebuje odpovídající výkon. Ten zde zajišťuje osmijádrový procesor od méně známé (alespoň v mobilním světě) společnosti Rockchip s taktem 1,5 GHz. Tomu sekunduje grafický akcelerátor PowerVR SGX6110. 

Vzhledem k malému 16GB vnitřnímu úložišti však případný 4K film budete muset pouštět z externího zdroje. Ideálně přes gigabitový ethernet či přes dvoustreamovou Wi-Fi s podporou nejnovějšího standardu 802.11ac (2,4 a 5 GHz). Pro přenos do televize je tu HDMI 2.0. Bohužel zamrzí přítomnost použití staršího USB 2.0.

AnTuTu Benchmark 6.0: 

  • Celkové skóre: 31 932
  • 3D: 4 969
  • UX: 12 679
  • CPU: 10 597
  • RAM: 3 687
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přes malou velikost zařízení je seznam konektorů široký. Máme zde dvojici USB 2.0 portů, gigabitový Ethernet (RJ-45), HDMI 2.0, čtečku paměťových karet, micro USB a 5V napájecí vstup. Na krajích je místo pro antény.
Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka zde najdete tři: power On/Off, restart a update. Na předních rozích se nachází dvě programovatelné LED diody. 

Nenechte se však hned oklamat označením TV, vnitřek krabičky lze totiž vyjmout a pomocí sběrnice MXM3 připojit k dokoupitelné základové desce Geekbox Landship. Využití zařízení se poté zvyšuje, lze ho použít jako chytrý router, projektor nebo k němu připojit dotykový displej a využívat ho jako stolní tablet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aby byl vnitřní modul co nejlépe dostupný, není šasi nijak zalepeno ani sešroubováno. Jejímu otevření brání pouze zadní anténky. Po jejich sundání pak můžete krabičku snadno otevřít.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Popis periférií na základové desce Geekboxu (via Geekbuying.com)
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky volným pinům k zařízení můžete připojit například větráček či displej. Případně můžete celý modul připojit pomocí sběrnice MXM3 k dokoupitelné základové desce Geekbox Landings, která vaši hračku rozšíří o další porty jako je 3,5mm jack, S/PDIF nebo Sata. (via Geekbuying.com)

Geekbox TV ve zkratce:

  • Operační systém: Android 5.1.1, Lubuntu 14.04, Light BizOS
  • CPU:  64-bitový Rockchip RK3368 osmi jádry taktovanými na 1,5 GHz.
  • GPU: PowerVR SGX6110, podpora Open GL 3.1, OpenGL ES 1.1/2.0/3.0, OpenCL a DirectX 9.3
  • RAM: 2 GB (LPPDR3)
  • Vnitřní paměť: 16 GB + paměťové karty
  • Konektivita:  Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO (2,4 a 5 GHz), Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet (RJ-45), HDMI 2.0, USB 2.0, micro USB
  • Rozměry: 90 × 69 × 21 mm
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , HDMI kabel, Power On, Sledování videí, Nejnovější standard, Hra, Základová deska, Nenáročný uživatel, OpenGL ES, Napájecí adaptér, SATA, Desktopová verze, Nutný základ, Google Chromecast, Kodi, Desktopový systém, Výchozí stav, Stavění, Dotykové ovládání,