Geniální nebo šílený? HTC chystá kryptomobil, který pojme celý blockchain Bitcoinu

HTC oznámilo práci na další kryptomobilu Exodus 1s, který by měl vycházet z původního modelu Exodus 1 a na trh přijde na podzim. Bude však výrazně levnější, cca 250 až 300 dolarů. Specifikace neznáme, ale s nižší cenou se dá očekávat i nižší výbava, ovšem ta se rozhodně nebude týkat vnitřní paměti.

Telefon má být totiž schopný provozovat tzv. Full Node bitcoinové sítě, což znamená, že bude schopný pojmout kompletní blockchain Bitcoinu. To je opravdu šílené tvrzení, jelikož jeho velikost činí aktuálně přes 200 GB a každým rokem o další desítky GB roste. Z tohoto důvodu se u telefonů běžně používá efektivnější Light Node, který si stahuje jen minimální nutné informace a k Full nodu se připojuje vzdáleně.

Full Node v síti slouží k validaci bloků a transakcí, vzhledem k vysokým nárokům na hardware jej však používají především těžaři. Proč ho tedy chtít v mobilu? Podle vyjádření HTC má jít hlavně o hračku pro pravé kryptoměnové nadšence. „Představte si iPod s 256 GB paměti....je samozřejmé, že milovníci hudby chtějí mít u sebe svou celou hudební knihovnu, stejně tak kryptofanoušci chtějí mít k dispozici celý blockchain bitcoinu.” 

Nechci být pesimista, ale myslím, že tolik srdcařů se zase nenajde. HTC sice do budoucnu slibuje i možnou podporu blockchainů dalších kryptoměn, ale i tak cílová skupina nebude zrovna velká. Pomoci jim může alespoň rozšíření SDK jejich peněženky Zion mezi vývojáře.

Zdroj: Coindesk

Diskuze (7) Další článek: RECENZE: Honor Watch Magic – o pár milimetrů menší, o pár dnů kratší

Témata článku: HTC, , , , , , , , , HTC Exodus 1, Síl, iPod, Kter, SDK,