Geocaching: jak efektivně plánovat hromadné lovy

Popis situace: Několik geocacherů se domluví na společné výpravě. Nechtějí najít jen pár keší, cílem výletu je pouze geocaching a výsledkem třeba i několik desítek nalezených pokladů. Je-li geocacherů víc a každý má uloveny různé keše, je plánování poměrně obtížné. U každé keše je třeba kontrolovat, kdo ji už má a kdo nemá. U většího území jde „o zábavu“ na dlouhé hodiny.

Včera jsem stál před stejným problémem. Konečně jsem ale při jeho řešení mohl využít tip, na který jsem se dlouho chystal. Je zmíněn na stránkách programu GPSBabel. Byl jsem jednoduše zvědavý, jestli bude fungovat.

Následující návod není pro každého. Podmínkou je, aby všichni účastníci výpravy měli na webu Geocaching.com zaplaceno členství Premium Member a mohli vygenerovat přehledy keší Pocket Query. Nebo aby si sami vedli vlastní přehled o nalezených pokladech v programech GSAK nebo GeoGet; v takovém případě stačí PM členství jen u organizátora.

Marek, Petr a Benedikt jedou na výlet

Každý z účastníků výpravy musí organizátorovi poskytnou soubor GPX se seznamem všech svých nalezených keší. Případně stačí seznam nalezených keší v určité oblasti, které se výprava týká. Lze použít automaticky generovaný přehled My Finds, případně nastavit vlastní přehled Pocket Query nebo GPX vygenerovat jiným způsobem (z GSAKu, GeoGetu). V našem případě tedy máme tři soubory, jejich počet ale není omezen. Pro přehled jsem si je přejmenoval:

  • Marek.gpx
  • Petr.gpx
  • Benedikt.gpx

Tyto tři soubory budeme porovnávat se seznamem všech keší v oblasti, kterou se chystáme navštívit. Zde je třeba vždy využít Pocket Query a nechat si poslat poslední soubor GPX. Nazval jsem ho Vsechny.gpx.

Pokud ještě nemáte, stáhněte si program GPSBabel. Je zdarma a slouží pro konverzi nejrůznějších formátů používaných v GPS zařízeních a mapových programech. Stránka pro přímé stažení je zde, bude vás zajímat hned první řádek v první tabulce a následně verze .exe (32-bit Windows). Archiv ZIP rozbalte do prázdné složky.

I když má GPSBabel jednoduché grafické prostředí (aplikace GPSBabelGUI.exe), v tomto případě se budeme muset vrátit zpět k příkazovému řádku. K němu se z Windows dostanete spuštěním příkazu cmd a příkazy známými z MS DOSu se postupně dostanete až do složky s GPSBabel. Abyste to měli jednodušší, zkopírujte do ní rovnou i všechny soubory GPX, se kterými budete pracovat.

Teď už stačí napsat do příkazového řádku tento příkaz:

gpsbabel -i gpx -f Vsechny.gpx -i gpx -f Marek.gpx -i gpx -f Petr.gpx -i gpx -f Benedikt.gpx -x duplicate,shortname,all -o gpx -F Plancesty.gpx

GPSBabel chvíli bude pracovat a vytvoří soubor Plancesty.gpx, ve kterém budou pouze ty keše, které jsou unikátní – které se ani jednou neopakují. V souboru jinými slovy budou pouze keše, které zatím žádný z účastníků výpravy nenašel. Struktura příkazu je věřím dostatečně jasná, nebudu ji podrobně rozebírat.

Problémy mohou nastat v případě, kdy každý z geocacherů generuje svůj seznam z jiné oblasti. Tomu se při použití Pocket Query ani nedá zabránit. Ve výsledném souboru se potom objeví i keše, které jeden z účastníků našel (nebyly ale nikde jinde, protože ostatní GPX danou oblast plně nepokryly). Výsledný soubor GPX ale stačí otevřít třeba v programu Garmin MapSource, kde jsou takové položky odlišeny ikonkou. Podle ní se seznam seřadí a část, kde jsou otevřené truhličky, stačí smazat. Výsledek lze rovnou použít pro plánování výpravy.

Možná jsem to napsal trochu komplikovaně, postup je ale velmi jednoduchý. Stačí vygenerovat soubory GPX, pustit nad nimi GPSBabel, provést jednoduchou kontrolu a je hotovo. Ušetří to doslova hodiny práce.

Diskuze (2) Další článek: O2 zlevňuje roaming My Europe

Témata článku: , GEO, Efekt, Jak, Následující návod, Lov, Plán, PLA