Geocaching: zakládáme novou keš

Geocaching nespočívá jen v hledání pokladů schovaných na možných i nemožných místech. Druhou stranou hry je i zakládání nových keší. Přečtěte si podrobný návod, jak na to.

Terén a obtížnost jsou dvě různé věci

Stanovení stupně obtížnosti (difficulty) a terénu (terrain) si zaslouží samostatnou část. I když jde do značné míry o subjektivní hodnocení, je vhodné postupovat podle klíče, který najdete na geocacherské wikipedii.

Obtížnost znázorňuje, jak je složité keš najít. Terén hodnotí místo a obtížnost cesty ke keši. Tato dvě kritéria dobře rozlišujte. Keš může být na přehledném parkovišti (terén = 1), ale tak důmyslně skryta, že je těžko objevitelná (obtížnost = 5). Anebo může být snadno odhalitelná keš (obtížnost = 1) na vrcholu pětitisícovky, kam se cacher nedostane bez lana a vybavení (terén = 5).

Klepněte pro větší obrázek
Cache je vidět téměř hned (obtížnost 2), ale dostat se k ní je oříšek (terén 4,5)

U multikeší se u obtížnosti a terénu hodnotí vždy celá cesta. Když bude kompletně po rovince, kde je možné jet i s kočárkem, a nakonec se objeví desetimetrová skála, oznámkujte keš podle skály. Komplikovanější je stanovení hodnocení obtížností u keší typu mystery, kde se vedle uložení bere v úvahu i složitost hádanky. Ta ale může být pro každého jinak obtížná.

Když stanovíte obtížnost a hodnocení terénu své keše, zapište zjištěná čísla do položek Overall Difficulty Rating a Overall Terrain Rating.

Napište všechno důležité

Jako listing se označuje úvodní text, kde vysvětlujete, o co ve vaší keši jde. Zatržítkem „The descriptions below are in HTML“ označíte, že budete text formátovat pomocí HTML značek. Pokud to umíte, máte výhodu, protože můžete použít různé vyznačování, mezititulky, jednoduše vkládat obrázky, dělat odkazy. Použití HTML a formátování pomůže zejména u delších textů, které jsou jinak nepřehledné.


Listingy píšu v HTML, používám editor PSPad

Jestli si s HTML nerozumíte nebo nechcete tuto možnost využít, nechejte políčko nezaškrtnuté. V takovém případě se vše zobrazí jako prostý neformátovaný text.

Short Description: do pole napište stručnou charakteristiku své keše. Například: Rychlá městská keš nebo Pěkná a nenáročná procházka parkem.

Geocaching není lokální hra. Čeští kešeři jezdí lovit do zahraničí a zahraniční se naopak čas od času objevují i v České republice. Z tohoto důvodu je vhodné do listingu přidat i anglickou verzi. Nemusí být stejně rozsáhlá jako český text, důležité je, aby cizinec pochopil, co se po něm chce. Přidávání popisu v angličtině není povinné, ale vhodné.

Long Description: Do tohoto pole se už můžete rozepsat. Doporučuji připravit text napřed v editoru na počítači a potom ho zkopírovat. Ani tady ale nepoužívejte háčky a čárky, pište bez nich.

Na listingu si dejte záležet. Protože geocaching nespočívá jen v nalezení schránky, ale hlavně v návštěvě zajímavých míst, v popisu keše se o nich můžete podrobně zmínit – o historii, zajímavostech. Multi a mystery keše zde budou mít také návod, jak se dají vyřešit.

Přípravě multi a mystery keší věnujte pečlivou pozornost. U každé otázky nebo úkolu zvažte, jestli se nedá pochopit různými způsoby a není tedy matoucí. Stalo se mi to třeba u keše, kde bylo třeba najít v okolí dvě určitá čísla. Kromě těch, které autor myslel, tam ale byla ještě další tři.

Podobné chyby jsem se dopustil sám u své keše Šifra T. Tak jsem se upnul na „své správné řešení“, až jsem si neuvědomil, že existuje i jiná a pro mnohé možná jednodušší cesta. I ona ale vede ke správnému výsledku, takže se zase nic tak hrozného nestalo. U další keše jsem si zase neuvědomil, že otázku lze pochopit časově nebo místně, přičemž odpovědi jsou různé. Podívejte se proto na zadání z různých pohledů, dejte ho před publikováním třeba ještě někomu přečíst.

Pokud je listing delší, dbejte na přehlednost svého textu. Nedělejte zbytečně dlouhé odstavce, oddělujte je mezerou, nebojte se použít mezititulky, vložit obrázek, třeba i zvýraznění důležité části. Při tom vám velmi pomůže výše zmíněná možnost formátování v HTML. Prostý text tato kouzla neumožňuje.


Vyplněný formulář, stačí odeslat


Článek pokračuje v další kapitole: podrobné nastavení, schválení, starost o keše

Témata článku: , , Ideální velikost, Šestimístný kód, Soukromý pozemek, Subjektivní hodnocení, Nickname, Objevitel, Nov, Český text, Dočasné odstavení, Silikagel, Správné řešení, GEO, Nálezce, Zak