Geosat 5: svéráz s obrovským displejem (test)

Geosat 5 má ze všech přenosných navigací největší displej a skvěle zobrazuje mapu. Není to ale navigátor pro každého a od ostatních přístrojů se do jisté míry liší.

Geosat buď nechá nastavení měřítka mapy plně na uživateli, nebo dovolí nastavit dvě možnosti automatické změny zoomu. Ani jedna z nich mi ale osobně příliš nevyhovovala, proto jsem nakonec jezdil raději s jedním měřítkem nastaveným „natvrdo“. Dá se zapnout, aby přístroj v detailu ukázal místa, kde je třeba odbočit.

Při navigaci je na celém displeji s výjimkou spodní pětiny vidět mapa. Je vážně skvělé, že Geosat na rozdíl od mnoha jiných přístrojů neskrývá názvy měst. Řidič se tak mnohem lépe orientuje. Ve spodním panelu jsou vidět názvy aktuálních ulic, vzdálenost, symbol následujícího manévru nebo informace o dálničních sjezdech.


Mapa při navigaci

Kdo chce víc, klepne na levý okraj displeje, odkud se vysune panel s třemi ploškami. Na šířku opět zabírá asi pětinu displeje. U každé plošky se dá nastavit, co se v ní má zobrazovat. A že je na výběr hodně parametrů: různé rychlosti, časy a vzdálenosti jízdy, nadmořská výška nebo východ a západ slunce.

 
Z boku se může vysunout informační panel • nastavení políček

Klepnutím na displej se mapa ocitne v režimu, ve kterém se může posouvat a měnit měřítko. Přístroj zobrazí informace o vybraném místě, na které se lze nechat rovnou navést. Klepnutím na ikonku se také celá naplánovaná trasa zobrazí tak, aby se vešla na obrazovku.

 
Práce s mapou, na třetím obrázku je velmi dobrý pohled s hrubším rozlišením • posouvání mapy

Kruhové objezdy se směrem

Geosat umí zaznamenávat projetou trasu, na displeji při tom kreslí čáru. Výsledek můžete z přístroje dostat do počítače, postup je ale opět trochu komplikovaný. Jakmile ale ze souboru BIN získáte CSV, můžete následně provést konverzi třeba pro Google Earth – prohlédněte si ukázku jedné takové trasy. Tuto funkci lze použít i pro zaznamenávání souřadnic k fotografiím zpracovaným pomocí Zoner Photo Studia 9 (viz článek). Tento program ve verzi Classic OEM ke Geosatu také dostanete.


Nastavení nahrávání trasy • při něm se za autem zobrazuje červená čára

Trasu lze zobrazit v podobě živého textového itineráře. Při jízdě může řidič Geosat upozornit na dopravní zácpu a nařídit přepočítání trasy, případně se lze některé oblasti vyhnout.


Textový a částečně obrázkový itinerář

Hlasová navigace je česká a kvalitní. Vyzdvihnout bych chtěl oznamování směru na kruhovém objezdu. Geosat nepoužívá jen čísla exitu, ale přemýšlí i nad tvarem kruhového objezdu. Proto může oznámit, abyste se na něm vydali třeba doleva; okamžitě je tak jasný směr i bez počítání exitů.

Kamera na zpátečku

Možnost připojit zdroj videosignálu je u přenosných navigací ojedinělá. Najdete ji jen u velmi drahých systémů a u navigátorů pevně vestavěných v automobilu. Geosat 5 je ve své třídě opravdu výjimka. Můžete připojit fotoaparát a přímo z něj na displej Geosatu promítat fotky. Dá se připojit videokamera, video nebo DVD přehrávač. Představte si například propojení Geosatu s kamerou umístěnou v zadní části automobilu. Jakmile řidič zařadí zpáteční rychlost, sepne se kontakt a displej navigátoru hned ukáže víc než zpětné zrcátko.

Velký displej je pro tento způsob využití vynikající. I tady ale narážíme na velmi nízké rozlišení. Fotografie jsou kvůli němu rozmazané a chybí jím detaily.

Oblečená i neoblečená

Několik týdnů jsem zvažoval, jak bude vypadat několik závěrečných odstavců. Mohu zde Geosat velmi pochválit. Zaslouží si to, protože to, co má dělat, dělá velmi dobře – naviguje. S tímto přístrojem se mi opravdu dobře jezdilo. Jenže napřed jsem si na něj musel zvyknout, a to nešlo tak rychle jako s jinými navigacemi. Ano, Geosat mohu také hodně kritizovat: je velký (s pětipalcovým displejem to ale jinak nejde), má málo příslušenství, špatnou lokalizaci a nepatří k uživatelsky nejpřívětivějším navigacím.

TomTom, Mio a teď už i Garmin před sebou stále vidí uživatele. Všichni tito výrobci vymýšlejí, jak mu co nejvíc zjednodušit život, aby nedejbože nemusel přemýšlet. Aby zařízení vybalil z krabice a vyjel. Geosat je tady ale hlavně kvůli tomu, aby navigoval. A toto poslání přece nebude zjednodušovat jen kvůli tomu, že si člověk nedokáže přečíst manuál nebo zvyknout na určitý postup.

Hodnotím-li Geosat 5 jako navigační přístroj, je vskutku dobrý. Při dotazu na doporučení při výběru mezi Geosatem a třeba TomTomem Go bych ale běžného uživatele poslal spíš ke druhé navigaci. Důvod? Mnohem menší riziko, že se netrefím do jeho vkusu. Geosat si takový uživatel může zamilovat, ale je zde zároveň velké riziko, že se s ním nesžije. U uživatelsky přítulného TomTomu, Garminu nebo Mia je naděje, že si zvykne, větší.

To jsem z toho hezky vybruslil. Ale lepší závěr recenze v tomto případě nenabídnu. Geosat 5 je dobrý navigační přístroj, ale jen pro někoho. Cena při rozhodování také příliš nepomůže, protože Geosat patří mezi nejdražší přenosné navigace. Testovaná verze Country se prodává za 14 790 Kč, verze Europe za 16 200 Kč

Věřím, že nikomu nevadí, že jsem v článku nijak nekritizoval absenci přehrávače MP3, prohlížeče obrázků, videa a další podobných doplňkových funkcí. Jsme na webu, který se věnuje navigaci a zajímá nás hlavně způsob, jak testované přístroje dovedou řidiče dovést na neznámé místo. Přehrávání hudby při této činnosti ničemu nepomůže.

Zdroj: Navisat Stadler
Web: www.geosat.cz
Tel.: 281 924 530

Témata článku: , , , Papírová mapa, Velký nárust, Levý okraj, Obr, Kvalitní pokrytí, Spodní panel, GEO, Svéráz, Displej, Obrovský displej, Neznámé místo, GEOS, Ostrůvek, Aral, Velké riziko, OMV, ? Displej, Zpětné zrcátko, Test, Regionální verze, Digitální zařízení