Geosat 5: svéráz s obrovským displejem (test)

Geosat 5 má ze všech přenosných navigací největší displej a skvěle zobrazuje mapu. Není to ale navigátor pro každého a od ostatních přístrojů se do jisté míry liší.

Klíčové vlastnosti

  • velmi velký displej
  • možnost připojení videa
  • možnost využití navigační aplikace v kapesním počítači
  • citlivý GPS přijímač
  • možnost uživatelské aktualizace firmwaru
  • mapy Tele Atlasu
  • velmi dobré zobrazení mapy na displeji
  • propracované navigační funkce
  • možnost ukládání projeté trasy a její export

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry a hmotnost
  • slabé rozlišení displeje
  • špatná konstrukce držáku
  • slabá výdrž při chodu na baterie
  • špatné počeštění
  • trochu svérázné ovládání
  • vyšší cena
Geosat 5 Country: ve zkratce
cena 14 790 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 100 × 140 × 35 mm
hmotnost 400 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 101 × 76 mm, 320 × 240 bodů, 65 tisíc barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Tele Atlas
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC po dokoupení příslušenství
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Geosat 5 je navigační systém, který v mnoha ohledech vyčnívá ze současné nabídky ostatních přenosných navigátorů. Je velmi velký, má rozměrný displej, nezajímá ho nic jiného než navigace a má občas trochu svébytné ovládání. Je to produkt italské firmy AvMap, která vyrábí hardwarovou část a vyvíjí i navigační software.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Geosat 5, zvenku nelze poznat, že jde o verzi Country

Geosat se prodává ve dvou variantách, které se liší mapovým pokrytím. V nabídce je kompletní Evropa (samozřejmě v míře obvykle pokryté mapami Tele Atlasu) a také regionální verze, kterou jsem testoval. Z koncových cen 16 200 Kč a 14 790 je zřejmé, že Geosat patří mezi dražší navigační přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana Geosatu

Hardware: dobře, tak přenosný

Jestliže Geosat 5 řadíme do kategorie přenosných navigací, je to spíš kvůli možnosti používat přístroj bez odborné instalace v jakémkoli autě. Stačí zapnout a jet. Samotnou přenositelnost ale trochu ovlivňují nadprůměrné rozměry a hmotnost zařízení. Nebrání sice tomu, abyste Geosat vzali a strčili do tašky, čtyř set gramům a velkým čelním rozměrům ale už asi nebude stačit kapsa. Řidič spíš v tomto případě bude přemýšlet, jestli navigátor vzít při opuštění automobilu s sebou, nebo ho schovat do schránky v palubní desce a doufat, že tam bude i po návratu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti: Geosat v ruce • dvakrát vedle malé navigace s širokoúhlým displejem • vedle mobilu

Hmotnost 400 g je sice rekordní, ale třeba od TomTomu Go 910, který váží 340 g, to není zase tak velký nárůst. Podobné je to ostatně i s velikostí. Čelní plocha Geosatu má rozměry 100 × 140 mm, což je opět nejvíc ze všech přenosných navigací. Tloušťka 35 mm ale sníží hrubý objem, který se díky tvaru kvádru dostane pod TomTom. Čísla sice nelžou, ale v ruce je Geosat 5 opravdu mamut. Jeho rozměry a hmotnost můžete v tabulce porovnat s konkurenty.

Model rozměry čelní plocha hmotnost
Geosat 5 100 × 140 × 35 mm 140 cm2 400 g
Garmin Nüvi 660 124 × 74 × 23 mm 92 cm2 190 g
TomTom Go 910 112 × 81 × 66 mm 91 cm2 340 g
Mio C710+ 110 × 70 × 20 mm 77 cm2 170 g
TomTom One 96 × 82 × 25 mm 79 cm2 175 g

Lze připojit i video

Geosat takřka vše postavil na svém obrovském displeji. Na čelní ploše sahá takřka od rohu k rohu, pouze v pravé části je blok s pěti ovládacími tlačítky. S nimi se rychle přepínají různé pohledy: dostanete se do hlavní nabídky, stisknutí tlačítka navede na domácí adresu, další klávesou se dají nastavit parametry trasy atd.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na pravé straně

Mezi těmito tlačítky je i vypínač. Geosat naskočí asi za deset sekund, v jejichž průběhu zvládne řidiče i pozdravit a popřát mu příjemný den. Řidič pak musí klepnutím na displej potvrdit, že při jízdě bude řídit a nenechá se rozptylovat navigací.

Na levém boku Geosatu je slot pro paměťovou kartu formátu SD, na které jsou nainstalované mapy. U verze Country, kterou testuji, je to karta s kapacitou 512 MB. Geosat se přímo na krabici chlubí, že kartu stačí vsunout do kapesního počítače postaveného na platformě Windows Mobile. V něm se má spustit navigační program podobný tomu v přenosném přístroji a řidič může pokračovat v navigaci. V době testu ale tato funkce zatím nebyla k dispozici, objevila se v novém firmwaru teprve před několika dny.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Paměťová karta a vedle zdířka pro jack • krabice upozorňuje na možnost použití navigace i v kapesním počítači

Poslední prvky, které mají něco společného s ovládáním, jsou na zadní straně. jsou zde zdířky pro připojení nabíječky, externí antény a přijímače dopravních zpráv RDS-TMC. Zajímavou možností, kterou v článku ještě podrobněji popíšu, je připojení videozdroje – kamery, fotoaparátu, přehrávače. Zbývá už jen konektor miniUSB pro propojení přístroje s počítačem a reproduktor skrytý pod ochrannou mřížkou. Při hlasitější navigaci mimochodem trochu rezonuje, ale celkově je jeho zvuk dobrý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory na zadní straně Geosatu

Držák někdy drží až moc dobře

Design Geosatu je velmi obyčejný. U zařízení v podobě kvádru je vše podřízeno funkčnosti a na krásu už nezbyly prostředky. Konstrukce je velmi pevná a celkově masivní.

Nejsem spokojen s kontrukcí držáku. Skvěle sice drží na skle a má dobrou tuhost, jeho spojení s navigačním přístrojem ale není dobře vyřešeno. Geosat se do držáku nasadí a silou se zatlačí čepy do drážek. To by ještě šlo, při vyjímání je ale nutné působit stejnou silou opačným směrem, a to je někdy na utrhnutí celého držáku. Jednou rukou to rozhodně nejde. Zacvakávací mechanismy jsou uživatelsky mnohem pohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konstrukce držáku • dvě části, které do sebe zapadnou • stavitelný kloub

Držák je navíc pasivní, nedá se k němu připojit nabíječka. Tu je nutné pokaždé strkat přímo do přístroje, stejně jako případné další kabely.

Klepněte pro větší obrázek
Nabíječka se musí vždy připojit přímo do Geosatu


Článek pokračuje v další kapitole: příslušenství, displej, ovládání mapy

Témata článku: , , , OMV, Obr, Velké riziko, Spodní panel, ? Displej, Regionální verze, Test, Displej, GEO, Kvalitní pokrytí, Velký nárust, Obrovský displej, Aral, Zpětné zrcátko, Levý okraj, Digitální zařízení, GEOS, Neznámé místo, Ostrůvek, Papírová mapa, Svéráz