GeoWorks si chce nechat platit za WAP

Velmi laskavě, vstřícně a maximálně otevřeně začala firma GeoWorks pracovat na zpoplatňování vlastního patentu, který je využíván standardem WAP. WAP je tak citelně ohrožen.
Velmi laskavě, vstřícně a maximálně otevřeně začala firma GeoWorks pracovat na zpoplatňování vlastního patentu, který je využíván standardem WAP.

GeoWorks je jedním z členů WAP fóra a je vlastníkem patentu, který pokrývá vlastnosti a funkčnost univerzálního na platformě nezávislého uživatelského rozhraní. GeoWorks je ostatně velmi známou firmou od jejích počátků na Commodore 64 (známý Geos) až například po operační systém v současných Communicatorech Nokia. V květnu roku 1999 byla GeoWorks prvním členem WAP fóra, který oznámil, že jeho patentovaná technologie je základní součástí standardu WAP. Nyní GeoWorks informovala ostatní členy WAP fóra, že hodlá vybírat licenční poplatky za využívání vlastního patentu. Vybírat jej chce nejen od výrobců zařízení, ale i od dodavatelů serverů a také od poskytovatelů obsahu ve WAPu. Dá se to zhruba přirovnat k situaci, když by jedna firma oznámila, že standard HTML využívá její patenty a začala za něj vybírat poplatky od každého, kdo jej někde použije. Právě důvod, že standard HTML je od počátku otevřeným standardem pro každého, je příčinou jeho současného masivního rozšíření. Detailní popis prvků, které jsou pokryty patentem GeoWorks najdete na webu. Tvoří ho metody definování prvků uživatelského rozhraní a jejich atributů.

GeoWorks plánuje vydělávat a nikoli malé peníze na každém za použití WAP standardu. GeoWorks chce od každé společnosti s příjmy nad jeden milión dolarů vybírat 20 000 dolarů za roční licenci a v případě, že vyrábí nějaká zařízení (není jen poskytovatelem obsahu), také 10 % z ceny produktu (minimálně 1 dolar). Je pochopitelné, že podobné omezení by kriticky ohrozilo šíření WAPu a poskytování obsahu ve formátu WAP. Pro úspěšnou budoucnost WAPu bude tedy nutné dojít k nějaké společné dohodě, která využívání WAPu zjednoduší. Lze předpokládat nějaké jednorázové vyrovnání mezi WAP fórem a GeoWorks, případně prohru GeoWorks u soudu. Z hlediska dobré zajištěné budoucnosti WAPu by mělo být ale rozhodnuto co nejdříve, jinak by se WAP mohl sice šířit v zařízeních, na straně poskytovatelů obsahu by ale našel jen malou podporu.

Váš názor Další článek: Palm o Vánocích oslabil

Témata článku: , , Podobné omezení, Otevřený standard, GEO, NEC, PLA, Patentovaná technologie, WAP, Plát