Google a NFC: tajná dohoda s MasterCard a Citigroup

Roky se o tom pouze mluvilo, ale Google už testuje na lidech. Platby mobilem jsou na spadnutí, služba Google Checkout dostává nový smysl.

Nexus S obsahuje NFC čip. Prozatím neměl využití, ale už brzy má být součástí něčeho velkého. Již nějaký ten pátek se spekuluje o tom, že Google chystá vpád do služeb zajišťujících mobilní platby. Tato oblast je v USA v současné době obsazena službou Charge Anywhere. Dle aktuálních zpráv z Wall Street Journal se ale věci mají tak, že Google potajmu jedná se společnostmi MasterCard a Citigroup. Co to může znamenat? Jediné – vlastní služba mobilních plateb pro telefony vybavené operačním systémem od Google je na spadnutí. A to vše samozřejmě bez nutnosti jakéhokoliv příslušenství (čtečky karet, atp.), postačí NFC v mobilu.

Výše zmíněné informaci přímo hraje do karet i fakt, že Google si v dnech minulých podal žádost o patent služby, která ho řadí do role jakéhosi zprostředkovatele mezi uživatelem a obchodníkem. O veškeré náležitosti nákupu se v tomto případě postará sám velký Google. Vy si vyberete zboží, způsob dopravy a následně za to vše zaplatíte kupříkladu pomocí aplikace přímo v mobilním telefonu. Přesně tak, jak to mnozí znají v případě nákupu na Ebay a platbě prostřednictvím systému PayPal. Zlé jazyky v tomto případě hovoří o možnosti zneužití dat – Google bude přesně vědět co, kdy a kde nakupujete, což oproti zmiňovanému PayPalu, který pouze zajišťuje „holé“ platby, je na pováženou.

Dále se objevily informace o platebních terminálech instalovaných přímo do obchodů. Jak toto bude vypadat v praxi? To je už nyní možné vidět kupříkladu v San Franciscu, nebo New Yorku, kde službu Google testuje. Vy, jakožto koncový zákazník, přijdete do obchodu, nakoupíte a při odchodu místo placení na pokladně „mávnete“ telefonem před níže vyobrazeným terminálem. Následně poté již pouze platbu odsouhlasíte a je hotovo.

Jak celé toto snažení Googlu o průnik do sféry plateb mobilními telefony dopadne, tak na to si budeme muset ještě počkat. Stejně tak na to, jestli se systém osvědčí a rozšíří se celosvětově.

Diskuze (3) Další článek: Apple iPad 2: co to umí a k čemu je to dobré (video)

Témata článku: Google, , , , , , , , Google Nexus S, Celé toto, Případ nákupu, Master, Google +, Cit, Mást,