Google Android: skryté problémy projektu (analýza)

Open source Android naráží na závažné problémy. Stahují se nad novou mobilní platformou mraky?

Internetový gigant Google se začal rozpínat také na poli mobilních zařízení. Může za to vývoj platformy Android, která je postavena na operačním systému Linux tak, aby konkurovala jako open source projekt všem komerčním mobilním operačním systémům. Aplikace pro Android jsou psány v Javě a pracují přes virtuální rozhraní Dalvik, jež využívá jádra Linux Kernel. Poslední dobou se však Open Source projekt zvrtnul tak, že určité kroky Googlu donutily některé vývojáře zaměřit svou činnost na jiné zavedenější platformy. Některá rozhodnutí, jako například omezený přístup k některým klíčovým vývojovým aplikacím a současné držení se projektu open source, vneslo mezi širokou komunitu vývojářů vlnu zklamání a rozčarování. Jejich řady dnes přitom čítají tisíce nadšenců.

Dva úhly pohledu

Jablkem sváru je stav vývojových nástrojů pro platformu Android, tzv. Software Developers Kit (zkráceně SDK). V červnu Google vyhlásil soutěž o nejlepší a nejinovativnější aplikace pro svou novou rostoucí platformu, ze které pouze 50 nejlepších dostalo přístup k nejaktuálnější verzi SDK. To se nelíbilo ostatním vývojářům, kteří se cítili být poškozeni. Reakce Googlu na sebe nenechala dlouho čekat, údajně chtěli jen s pomocí nově získané skupiny zlepšit SDK beta, než bude vydáno oficiálně pro veřejnost. Ale to, že si Google nechával nejaktuálnější verzi SDK pro padesátičlennou skupinu, stejně jako nemožnost oznámení pevného data pro vydání aktuální verze SDK pro veřejnost, mnoho vývojářů spíše odradilo. Chování Googlu popíralo vše, čím se společnost mohla doposud chlubit, tedy možnost volného vývoje aplikací. 


Google Android SDK 0.9

Nezávislý analytik Jack Gold je toho názoru, že strategie Googlu není zrovna ideální. Dodává, že cíle společnosti si navzájem odporují. Na jedné straně to je úmysl vytvořit otevřenou mobilní platformu, na straně druhé je to snaha stále si držet přehled nad kvalitou aplikací pro OS Android. Tomuto tvrzení dávají zapravdu i další oborníci ve svém oboru. Naproti tomu se objevuje názor, který publikoval Mike Novak, nezávislý vývojář Androidu z New Yorku. Tvrdí, že vývojáři nesmí zapomínat na to, že Google spolupracuje s partnery z mobilního průmyslu, jejichž smýšlení je spíše uzavřené.

Špatné načasování, tvrdí odborníci

Ať již nejaktuálnější SDK bude dostupné všem, nebo padesátičlenné VIP skupině, nevybral si Google moc vhodné datum na to, aby si mohl dovolit ztratit své vývojáře. Mobilním trhem hýbe fenomén iPhone trhající prodejní rekordy, objevují se zprávy o plně dotykovém Symbianu UIQ 4, byť zatím jen ve formě konceptu, a nemůžeme opomenout ani stále rostoucí seznam zařízení s Windows Mobile. Navíc panují předpoklady, že se v nadcházejícím půl roce spojí Android se Symbianem (z něhož se stane Open Source) a vznikne jednotná platforma, což by pro vývojáře ze sféry Androidu byla rána pod pás.

Na druhou stranu Nokia, coby vlastník Symbianu, a Google nemají k sobě tak blízko, aby mohla z kombinace zdrojových kódů jejich OS vzniknout jednotná platforma. Mike Novak ale usuzuje, že ke spojení těchto gigantů nedojde. Vývojáři, kteří zůstanou, budou chtít spíše adresovat své aplikace co nejvíce lidem, a tak budou vyvíjet verze pro iPhone i pro platformu Android zároveň. „Jestliže vyvíjíte pro Apple, aplikace přijde hned na hotový trh, jestliže pro Android, nemáte jistotu, že se tato platforma začne vůbec prodávat“, dodává Novak. Závěrem je ale optimistický: „Android bude v mobilním průmyslu něco dosud nevídaného. Nemusí to být hvězda ze dne na den, ale určitě změní mobilní svět k lepšímu“.

První Androidy až příští rok nebo ještě letos?

První telefon na bázi platformy Android se měli na trhu objevit ještě koncem roku 2008, avšak díky neočekávaným problémům s integrací do mobilních zařízení byla podle některých spekulací jeho dostupnost posunuta až na začátek roku příštího. První „Google phony“ bude vyrábět společnost HTC (HiTechComputer), která má však se začleněním Androidu do svých zařízení „strukturální problémy“. Zatím jediným známým zařízením, o kterém již byla zmínka na webu FCC, je HTC Dream, o němž jsme vás již informovali v bleskovce.

Podle analytika Tripa Chowdhrye je spíš pravda taková, že HTC požaduje od Googlu garantování příjmů za prodané přístroje, protože neočekává, že bude po Androidu dostatečná poptávka. Mluvčí Googlu v návaznosti na vyřčená slova tuto zprávu dementoval s tím, že první přístroje se dostanou na trh ještě v tomto roce. Původně internetový gigant tvrdil, že se první zařízení dostanou do prodeje ve druhé polovině tohoto roku, poté však byla dostupnost upravena na poslední čtvrtletí. Může to znamenat seriózní problém? Operátoři Sprint Nextel a China Mobile oznámili, že budou prodávat Androidy také až příští rok, jen americký T-Mobile tvrdí, že přístroj s OS Android začne prodávat již v říjnu. Zatím je znám pod označením T-Mobile G1.

Klepněte pro větší obrázek
Schéma prostředí Androidu od amerického T-Mobilu?

Jak to bude dál?

Google oznámil, že jeho nový operační systém vstupuje do fáze beta testování. Uvidíme, jak dopadne v konfrontaci se zavedenými operačním systémy a zdali na trh přinese opravdu tu deklarovanou „revoluci“. Bude zajímavé sledovat, jestli dosavadní vývojáři přejdou ke konkurenci, nebo zůstanou u zatím neživé platformy; dostane se Android rychle mezi špičku nebo se z něj stane respektovaná platforma „mobilního undergroundu“? Odpověď na tyto otázky zodpoví až budoucnost, která ukáže, co je Android v praxi a jaké perspektivy přinese.

Zdroj: news.yahoo.com

Diskuze (12) Další článek: Nokia očekává ve třetím čtvrtletí 2008 nižší podíl na trhu

Témata článku: Google, , , , , , Apple iPhone 4GB, T-Mobile G1, Google +, Dostatečná poptávka, Pro +, Projekt, Rok příštího, Omezený přístup, #Android, Smýšlení, Google Android