Google: Budoucnost map? Žádné mapy

V rozhovoru v s Jaroslavem Benglem jsme se dozvěděli zajímavé informace o budoucnosti map a problémech, které Google řeší.
Kapitoly článku

Zdroje dat a licenční omezení

Cílem Googlu bylo získat vlastní mapy a snímky, které by byly pouze jejich. I když už je většina dat Googlu, stále jsou místa, kde tomu tak není. Důvodů je několik. Například v dané oblasti není možné létat tak nízko, aby bylo možné nafotit letecké snímky. Může to být z důvodu toho, že se v blízkosti nachází letiště nebo jde o jinak kritická místa.

Klepněte pro větší obrázek
Dostupnost Google Street View ve světě

V minulosti se tak snažil Google kupovat snímky od společností, které už je měly k dispozici, ale nyní se snaží o vytváření vlastních snímků pomocí lokálních společností, které se na to specializují. Licence na použití koupených snímků jsou totiž většinou omezené, takže s nimi nelze snadno pracovat pro použití třeba v nových službách a produktech. Situace je stejně komplikovaná, jako třeba u softwarových licencí, kterých je několik a mají svá specifika, alespoň pokud jde o možnosti použití.

S tím souvisí i dotaz, jak to bude s šikmými snímky, které postupně mizí. Jasnou odpovědí bylo, že budoucnost je ve 3D snímání, které lze neustále zlepšovat, zatímco šikmé snímky není kam posouvat a lze je tak trochu označit za slepou vývojovou větev.

Klepněte pro větší obrázek

Google se snaží dosáhnout co nejčastější aktualizace mapových podkladů, to je také jeden z důvodů, proč koupil třeba společnost Skybox, která se specializuje na snímání pomocí satelitu v reálném čase.

Data sice mohou být v počátku zajímavá hlavně pro firemní použití, do budoucna lze ale očekávat mnohem víc – sledování továren a jejich znečištění, dopravu v reálném čase a kdekoli (autobus dorazí za 3 minuty protože stojí v zácpě a nikoli za minutu, jak píše jízdní řád) a spoustu výzkumných věcí.

Google také v minulosti koupil komunitní Waze, který tvoří hlavně lidé. Zatím jsou obě společnosti stále více méně oddělené, Waze poskytuje Googlu data, Google zase pro Waze poskytuje hledání. Vzájemné propojení dat je samozřejmě postupné.

Google Earth vs Mapy Google

Ke slovu se dostala i budoucnost aplikace Google Earth, která nabízí mnohem více funkcí a vrstev, než standardní Mapy Googlu. Jak se dalo očekávat, aplikace Earth se stala spíše okrajovou záležitostí pro náročné uživatele a profesionály, kteří amatérskou nebo výzkumnou cestou využívají možnosti, které Earth nabízí.

Klepněte pro větší obrázek

Mapy Googlu tak obsahují nejpoužívanější funkce, které lze dostat do jednoduchého ovládacího rozhraní. Tím je také částečně omezená funkčnost, zkrátka typický produktový problém – vyvážení počtu funkcí a snadného a rychlého ovládání.

A jak je možné vidět u tohoto přechodu, ale i v rámci jiných systémů, rozhraní je stále jednodušší a jednodušší. A cílem je, abyste žádné mapy ani používat nemuseli.

Žádné mapy jako budoucnost?

To co tento vývoj naznačuje je, že rozhraní mezi vaší otázkou a potřebnou odpovědí postupně mizí až zmizí zcela. Typickým příkladem je, že stojíte před Eiffelovou věží a chcete třeba vědět, jak je vysoká. Dříve bez GPS byste museli otevřít mapy nebo prohlížeč, najít pomocí internetu Eiffelovu věž a v textu dohledat odpověď. Nyní stačí vyslovit otázku hlasem a dostanete hlasem odpověď. Na jednoduchém příkladu je vidět, že už není potřeba procházet několik aplikací, zadávat spoustu dotazů, příkazů a klikání.

Klepněte pro větší obrázek

Se stále větším počtem uložených informací a chytřejší inteligencí v cloudu je totiž možné okamžitě odpovídat na otázky, které by dříve znamenaly spoustu akcí třeba i v rámci různých rozhraní různých aplikací. Když se tedy zeptáte, jestli stihnete dorazit do muzea, systém sám automaticky zjistí, do kolika má otevřeno konkrétní muzeum, jak jste od něj daleko a zda se tam skrze aktuální dopravní situaci dostanete včas před zavírací dobou.

Na danou otázku dostanete třeba jednoduchou odpověď, že to stihnete pokud pojede autem a vyrazíte do deseti minut. Nemusíte odpověď na otázku hledat na mapách a ve vlastnostech muzea, natož hledat oficiální stránky a otevírací dobu a pak ještě zadávat adresy do map.

Klepněte pro větší obrázek
O vlastní mapy se stará už i Apple

Znamená to mnohem efektivnější práci s informacemi. S přechodem chytrých zařízeních na ruku už ani nebude nutné vytahovat mobil a dívat se na mapu, hodinky vám tiše poklepou na ruku a naznačí, jakým směrem máte zatočit v průběhu vaší chůze.

Kapitoly článku

Témata článku: Google, , , , , Specializovaná aplikace, Hercegovina, Omezená funkčnost, Trekker, Severní Korea, Muzeum, Rychlé ovládání, Street View Trekker, Velký otazník, Jarda, Nejpoužívanější funkce, Sousto, Oblíbenost, ANTA, Google +, Pražský hrad, Firemní použití, Budoucnost, High Resolution, Bosna a Hercegovina