Google Gmail v mobilu: e-mail schránka zdarma a v češtině

Google spustil mobilní přístup do své mezi uživateli velmi oblíbené freemailové schránky Gmail. Pro české uživatele je připraveno nativní prostředí, skutečně snadná obsluha a rychlé prohlížení příloh. Za přístup do schránky nepožaduje Google žádné poplatky, počítají se jen přenesená data pro operátory.
Na konci minulého týdne spustil Google novou službu Gmail i pro české uživatele. Nabízí možnost přístupu ke svému účtu na službě Gmail prostřednictvím internetového prohlížeče v mobilních telefonech a zařízeních. Pokud chcete tuto službu využívat, jednoduše zadejte v prohlížeči mobilu adresu http://gmail.com.

Společnost Google poskytuje tuto službu zdarma, počítejte ale samozřejmě s částkami za datové přenosy u operátorů. Na klasický Gmail v elektronické podobě bylo možné dostat se mobilem i dříve, pokud jste ovšem neměli schopný prohlížeč jako je v posledních Symbianových Nokiích či Operu Mini apod., kompletní webová stránka se načetla jen velmi ztěžka, data tekla proudem a někdy se vykreslení vůbec nezdařilo.

Gmail od nynějška pozná, že hodláte do schránky vstoupit prostřednictvím mobilního telefonu, pokusí se rozpoznat i jeho typ a stránku podle toho upraví. Vstup není ještě počeštěný správně, podívejte se na screenshot. Diakritika dělá rozhraní problémy, nicméně význam položek je jasný: zadáte uživatelské jméno, poté heslo. E-mailová schránka umí při zapnutých cookies uchovat tyto údaje pro opětovné přihlášení až po dobu třiceti dní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadávání adresy schránky • přihlašování

Bez malůvek, se synchronizací účtů

Rozhraní můžu označit za intuitivní, velmi jednoduché. V rámci zachování datové nenáročnosti není samozřejmě tak pěkné jako na počítači. V rámci svého účtu se pak pohybujete kurzorovými klávesami (joystickem). Nové zprávy se automaticky řadí do horní části, nepřečtené jsou vyznačeny tučně. Ty, které vás zajímají více, nebo je potřebujete odlišit, můžete označit typicky hvězdičkou.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí mobilního Gmailu je prosté

Pokud si na telefonu přečtete určitý e-mail, při dalším přihlášení do účtu Gmail z vašeho počítače se vám zobrazí jako přečtený. To stejné platí i pro mazání pošty i vytváření nových a archivaci odeslaných e-mailů. Účet se neustále synchronizuje bez ohledu na to, z jakého přístroje ho ovládáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Listování v e-mailu • možnosti práce s doručenou poštou

Čtení pošty je nepatrně zkomplikováno nutností listování v textově obsáhlejších zprávách. Mobilní Gmail je rozdělí do více stránek. Hned na začátku vidíte i přílohy; mobilní Gmail umí zobrazit dokumenty skupiny Office a PDF soubory, včetně standardních obrázkových formátů. Pokud je příloh více, ukážou se nejprve všechny společně v malých náhledech a vy si vyberete, na který se podíváte podrobněji. Ten je posléze možné uložit a dále s ním pracovat už ve vlastním prostředí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V mailu jsou tři přílohy • náhled všech • náhled vybrané

Bohužel bez příloh

Když dostanete email od někoho, jehož telefonní číslo máte uloženo v adresáři na svém účtu Gmail, můžete mu zavolat kliknutím na odkaz „Volat“. Vytváření nového elektronického dopisu je hračka. Vyberete adresáta, popřípadě více osob. Chytrý je seznam nejčastěji obepisovaných jmen. Potom napíšete předmět a vytvoříte tělo. Funguje kopie, funguje i slepá, čeština je bez jediného „dolaru“. Bohužel jsem zatím nikde nenašel možnost přidat do mailu přílohu, a to je velké mínus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytváření nového e-mailu • čeština funguje • vyhledávání v kontaktech

Poštu můžete prohledávat stejně dobře jako v internetovém prostředí Google mailu, na každou zprávu je možné odpovědět, přeposlat ji, archivovat, označit za nepřečtenou, přidat jí hvězdičku, nebo zahodit do koše. Nepatrné změny v prostředí prohlížeče elektronické pošty se pohybují v mezích přizpůsobení hlavní nabídky, kdy uživatel definuje, zda se zobrazí následující složky, či nikoli:

  • doručená pošta
  • označené hvězdičkou
  • odeslaná pošta
  • koncepty
  • všechny zprávy
  • spam
  • koš

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Složky pro práci se schránkou • jejich editace • vyhledávání v došlých e-mailech

V případě Google Gmail si ceníme dobrého počeštění a optimalizace pro mobilní telefony. Mrzí nás absence připojování příloh a také to, že není možné synchronizovat kontakty v adresáři na dálku například z Outlooku apod. Rozhodně bychom přivítali „zmobilnění“ i dalších dobře využitelných služeb Googlu, jako třeba jejich Calendar. Produktový manažer Google pro Evropu Marcus Foster byl však na informace o rozšiřování mobilních služeb světově nejoblíbenějšího internetového vyhledávače skoupí pod rouškou sousloví „tajné obchodní plány“.
Diskuze (101) Další článek: Mapy.cz přidávají hybridní mapu

Témata článku: Google, , , , , , Schránka, Google Mail, Google +, Mobil, Žďár, MOBI, Standardní obraz, Mobilní gmail, Marcus