Google jako výchozí vyhledávač iPhonu? Alphabet zaplatí Applu balík peněz

Mnozí uživatelé berou výchozí prohlížeč Google na iPhonech a dalších Apple zařízeních jako samozřejmost. Ve skutečnosti však jde o poměrně drahou výsadu, která Google ročně stojí nemalé finanční prostředky. Podle analytiků ze společnosti Bernstein za ni jen loni společnost cupertinskému gigantovi zaplatila 10 miliard dolarů.

Letos má podle jejich odhadů částka vzrůst dokonce na 15 miliard dolarů. Přesto částku Google dobrovolně zaplatí, jelikož platforma iOS pro něj znamená miliony uživatelů, která by jinak mohla začít využívat služby konkurence, například Bing od Microsoftu.V USA je navíc s vyhledávači daleko více konkurenční prostředí, takže analytici očekávají v dalším roce nárůst platby na 18 - 20 miliard, kterou firma ráda zaplatí pokud nechce, aby ji přeplatil například Microsoft s jeho Bingem.

Google a Bing samozřejmě nejsou jediné vyhledávače pro prohlížeč Safari. Apple na iPhonech nabízí i Yahoo nebo bezpečné DuckDuckGo, které si zakládá na ochraně soukromí. Nedávno do iOS přibyl i „ekologický” vyhledávač Ecosia, jehož servery běží na obnovitelných zdrojích a za zisky z vyhledávače již bylo po světě vysazeno více než 100 milionů stromů.

Diskuze (6) Další článek: Povedený koncept Samsungu Galaxy S22. Dočkáme se návratu ke kořenům?

Témata článku: Apple, Google, , , , , , , , Dolar, Yahoo, Alphabet, Safari, Bernstein, Balík, Bing,