Google ladí revoluční navigaci. Šipky pověsí přímo nad chodník

Google připravuje unikátní kombinaci navigace a rozšířené reality. Zvednete telefon s aktivovaným fotoaparátem a ve vzduchu nad okolními ulicemi se budou vznášet obří šipky, které vás jasně pošlou tam, kam potřebujete. První ochutnávku jsme dostali už na konferenci Google I/O v květnu 2018. Teď Google pouští první demoverzi mezi prominentní novináře a nejaktivnější Místní průvodce (uživatelé, kteří do Google Map vkládají informace a fotografie).

Systém funguje takto: Prvně telefon určí svoji zeměpisnou polohu (kombinace GPS, případně dalšího satelitního systému, Wi-Fi a sítě operátora), pak začne srovnávat data ze Street View a hledáčku fotoaparátu a identifikuje v nich stejné objekty/budovy. Jakmile se zadaří, systém do hledáčku pověsí obrovskou šipku, takže jasně víte, kam jít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle systém vypadal, když jej Google před 9 měsíci poprvé ukázal na veřejnosti.

Popsaný systém je energeticky velmi náročný a sám Google říká, že není vhodný na dlouhodobou navigaci, ale spíše na rychlé zorientování v neznámém prostoru. Typický příklad: Vyjdete z metra mezi výškové budovy a běžné navigační systémy jsou nespolehlivé, modrá tečka poskakuje po mapě, navigace zahlásí, že máte jít na jih a vy až po sto metrech zjistíte, že jdete špatně.

Nový způsob navigace vás hned pošle správným směrem a po chvíli vás pobídne, abyste se přepnuli na konvenční způsob navigace s trasou zobrazenou v běžné mapě.

„Už brzy“

Vývojáři pracují na uživatelském prostředí. Zjistili například, že souvislá linka zobrazená na chodníku příliš poutá oči k displeji, což může být v provozu nebezpečné. Zatím tedy vedou šipky, které se vznáší v prostoru ve výšce očí. Ukážou směr a nepotřebujete je konstantně sledovat.

A kdy se nový způsob navigace dostane mezi běžné uživatele Google Map, nejpoužívanější mapové a navigační aplikace na světě? Až bude Google spokojený s tím, jak funguje. Zatím si můžete appku prohlédnout v akci v reportáži The Wall Street Journal.

Diskuze (14) Další článek: iQOO: Vivo oznámilo novou podznačku smartphonů. Nikdo neví, jak se přesně čte

Témata článku: Google, , , , , , , , , Mapa, Nový způsob, Wall Street Journal, The Wall Street Journal, Šipka, Chodník, The Wall Street