Google Latitude: sledování mobilů z mobilů

S Google Latitude můžete na mapě na svém mobilu vidět, kde se zrovna nacházejí vaši známí. Oni zároveň uvidí vás. Polohu je možné zobrazit i na internetové mapě a ani nepotřebujete telefon s GPS.

Google včera vydal novou mobilní verzi programu Google Maps. Její hlavní a snad i jedinou inovací je služba nazvaná Latitude (v češtině tento termín znamená zeměpisná šířka). S její pomocí můžete mezi přáteli vzájemně sdílet svou polohu a zobrazit ji na mapě, ať už v mobilním telefonu nebo ve webovém prohlížeči.

Tip: Stručné informace o Latitude na webu Googlu.


Google je na webu stručný, základem je totiž aplikace v mobilu

Twitter, Facebook... a Latitude

Smysl Latitude lze nejlépe pochopit z následujícího obrázku. Na svém mobilním telefonu v Mapách Googlu vidím ikonku se jménem a dokonce fotografií svého známého, který je právě v Kuřimi. Abychom byli přesní, tak víme, že tam byl před hodinou, kdy zřejmě Mapy Googlu a službu Latitude vypnul. Podobným způsobem mohu na mapě vidět aktuální nebo poslední zveřejněnou polohu ostatních lidí, které mám zařazeny mezi přátele. 

  
Tak a jsem doma • již neaktivní uživatel (šedý rámeček) • přehled přátel a jejich naposled známých poloh

K čemu to je dobré? Je to v prvé řadě zábava, ale najdou se i užitečnější možnosti využití. Nejedná se sice o plnohodnotnou náhradu komerčních sledovacích systémů, ale rodiče díky Latitude mohou mít přehled, kde jsou jejich děti, s přimhouřenýma očima by se snad dalo uvažovat i o firemním použití. Nejblíže má ale Latitude k sociálním sítím, jako je například Facebook – díky této službě mám zkrátka přehled, kde jsou moji známí, a oni ví, kde jsem já.

Sami řeknete, jak chcete být vidět

U služby tohoto typu je velmi důležitá bezpečnost. Málokdo by chtěl, aby ho bez jeho vědomí mohl kdokoli na mobilu nebo internetu sledovat. Latitude je ale v tomto ohledu dobře zabezpečené. Jednak nemůžete zobrazit polohu nikoho, kdo by vám to před tím neschválil – tím, že si vás zařadí do seznamu svých známých. Ale ani potom mu nejste vystaveni bez možnosti ovlivnit, co a jak vidí.

V prvé řadě je možné nastavit, jak se jevíte všem svým kontaktům: jestli vidí vaši skutečnou polohu nebo ne, případně můžete ručně nastavit, že jste na druhém konci světa.


Globální nastavení viditelnosti

Individuálně je pak možné zvolit chování Latitude vůči jednotlivým kontaktům. Mohou vidět vaši přesnou aktuální polohu, případně jen název města, ve kterém se pohybujete. Anebo se jim můžete úplně skrýt, přičemž sami druhou stranu uvidíte (dokud vás neodstřihne taky). Kdyby na to přišlo, můžete přátelskou vazbu jednoduše rozetnout a rozejít se.


Individuální chování vůči vybranému kontaktu

Možnosti ovlivnění kdo, koho a jak vidí, jsou podle mého názoru dostatečné. Pokud Google v aplikaci nenechal chybu, neměl by se k vaší poloze dostat nikdo nepovolaný.

Není potřeba mobil s GPS

Službu Latitude zatím nepodporují všechny mobilní verze aplikace Mapy Googlu. V současné době je dostupná pro chytré telefony se Symbianem S60, komunikátory s Windows Mobile a většinu zařízení BlackBerry. Údajně již brzy by měly být k dispozici verze pro platformu Android, iPhone a javové mobilní telefony. Aktuální mobilní Mapy zdarma stáhnete na této stránce. Ani za provoz map a Latitude se Googlu nic neplatí, musíte ale počítat s přenesenými daty, za která zaplatíte svému mobilnímu operátorovi. Opravdu se hodí datový paušál.

V nabídce Map Googlu se ukáže nová položka Latitude. Po úvodu budete vyzváni k přidání svých přátel, které lze vybrat z kontaktů uložených v e-mailové službě Gmail, nebo se dá rovnou napsat e-mailová adresa. Druhé straně potom přijde e-mailem dotaz, zda má zájem spojit se s vámi a sdílet polohu. Potvrdí ho z mobilní aplikace, a od té chvíle se už můžete vzájemně vidět na mapě.

  
Latitude v nabídce aplikace • možnosti při přidávání přátel • ještě čekám na potvrzení

K využití služby Latitude ani není nutné vlastnit mobilní telefon vybavený přijímačem GPS nebo připojovat externí navigační modul. Mapy Googlu totiž umí zjistit polohu – více či méně přesně – pomocí mobilní sítě. Zejména ve městech je někdy přesnost velmi překvapující, v odlehlých oblastech se ale s určením polohy pomocí GPS samozřejmě nedá srovnávat. Rozptyl polohy Google na mapě znázorňuje barevným kruhem, takže vždy víte, zda je místo určeno přesně nebo jen hrubým odhadem.


Zde jde viditelně o určení polohy prostřednictvím mobilní sítě

Padesát kilobajtů za hodinu

Ikonky známých se ukazují přímo na mapě v mobilu, lze se podívat i na seznam osob, na jejich detailní kartu a třeba se k nim tímto prostřednictvím nechat navigovat – rozumějte spočítat trasu z místa, kde se nacházíte.

 
Poloha se aktualizuje, frekvence je ale náhodná • dvakrát jsme zaznamenali chybu • detail kontaktu

Na své vlastní kartě najdete další možnosti. Můžete změnit svůj stavový text, který se ukáže ostatním. Do profilu lze přidat i telefonní číslo nebo obrázek. Profil je svázán s účtem Googlu, například obrázek proto můžete snadno nastavit na internetu. Kdyby se vám to nedařilo, vyzkoušejte stejné nastavení v e-mailové schránce Gmail, v jednom z testovacích případů se obrázek v Latitude objevil až právě po nastavení v Gmailu.


Možnosti nastavení na vlastní kartě • stavový text • na kartu lze přidat i telefonní číslo, aby vás přátelé mohli kontaktovat

Pro používání Latitude nemusí být Mapy Googlu nemusí být neustále aktivní a spotřebovávat cenná mobilní data neustálým překreslováním mapy. Latitude je sice nutné v Mapách Googlu aktivovat, potom ale můžete aplikaci ukončit či skrýt a ponechat na pozadí jen samotný neviditelný sledovač. Na mobilu se Symbianem se Google zeptá, u Windows Mobile aplikaci minimalizujete. Na Symbianu jsem zjišťoval, kolik dat se v takovém případě přeneslo za hodinu, kdy jsem ujel pět kilometrů autem a chvíli mi potom mobil ležel na stole – bylo to kolem padesáti kilobajtů.

 
Symbian se při ukončení zeptá, zda má Latitude zůstat aktivní

Latitude i na webu

Přátele lze zobrazit na mapě i ve webovém prohlížeči. Bohužel to není možné možné přímo v Mapách Googlu, ale pouze formou doplňku na personalizované úvodní stránce iGoogle. Doplněk najdete tady, přidejte ho mezi bloky iGoogle. Ovšem pozor – před tím musíte nastavit jazyk na angličtinu, protože v české verzi se ukáže jen omluva, že tady to zatím nefunguje.


Pozor na nastavení angličtiny, český iGoogle si s Latitude zatím nerozumí

Z původního malého obdélníku se dá box maximalizovat na větší plochu prohlížeče. Stejně by ale bylo nejlepší, kdyby se daly informace z Latitude zobrazit rovnou na mapě bez iGooglu.

   
Webový gadget ve standardní a maximalizované velikosti

Trochu nevyzpytatelná je zatím frekvence aktualizace polohy, a to jak na webu i na mobilních mapách. Někdy se poloha mých přátel aktualizovala okamžitě po změně, jindy jsem musel čekat mnoho minut, nakonec často nevydržel a načetl jsem znovu celou stránku. Často to pomohlo.


Různé pohledy na webovou stránku Latitude

Polohu lze zobrazit na silniční, letecké nebo hybridní mapě. Na webu se dá také nastavovat vaše viditelnost vůči všem kontaktům nebo individuální chování Latitude k jednotlivým přátelům. Dokonce zde můžete manuálně zadat svoji polohu.

 
Dá se zobrazit běžná i letecká mapa • mohu nastavit libovolnou polohu

Pro toho, kdo chce

Každá možnost sledování dává vzpomenou na Orwellova Velkého bratra. Používání Latitude ale není povinné, každý se sám může rozhodnout, zda si Google Mapy nainstaluje a Latitude pustí. Globální a individuální nastavení zobrazení polohy je z bezpečnostního hlediska také dostačující, tak proč protestovat?

Google není první, kdo něco podobného nabídnul. Má však mnohem větší šanci než ostatní dostat takovou službu k uživatelům, a to je u sociálních sítí vždy jedno z nejdůležitějších kritérií dalšího úspěchu. Však Latitude vyzkoušejte, je to zábava a určitě aspoň trochu budete žasnout, co je dnes už možné.

Na závěr se můžete podívat na video, které ke službě Latitude připravil Google:

 

Diskuze (53) Další článek: Našli jsme nejvěrnější čtenáře

Témata článku: Google, , , Apple iPhone 4GB, Barevný kruh, MOBI, Sledování, Mobil, Firemní použití, Kuřim, Google +, Důležitá bezpečnost, George Orwell