Google má hotový Android 5.0. Kdo a kdy se dočká?

Google konečně vypustil finální verzi Androidu 5.0 Lollipop pro své Nexusy. K nim se přidává LG, Nvidia, Motorola a postupně i další. Kdo a kdy?

Google konečně uvolnil finální verzi Androidu 5.0 Lollipop pro starší zařízení. Váš Nexus by měl sám nabídnout OTA update. Pokud nechcete čekat, můžete se pustit do ruční instalace, ale počítejte se ztrátou dat v přístroji a větší náročností instalace. Instalační soubory najdete na Google Dev a návod tamtéž. Počítejte však, že s ruční instalací bude více práce a také přijdete o veškerá data v zařízení. Pokud máte nainstalovanou preview verzi Lollipopu, ruční instalace vás čeká tak jako tak.

Klepněte pro větší obrázek

Update se týká následujících přístrojů: Nexus 5, Nexus 7 Wi-Fi (ročník 2012 i 2013) a Nexus 10. O něco déle si počkají Nexus 4 a „Sedmičky“ se sloty na SIM kartu. Brzy budou následovat zařízení edice Play Store, ta se nás bohužel příliš netýkají.

Kromě „stáje Google“ se ve stejný den s updatem na Android 5 vytáhla také Nvidia. Týká se jak starší „přenosné herní konzole“ Shield, tak i novějšího Shield Tabletu. Tegra Note narozený mezi oběma Shieldy si bude muset počkat déle, ale i zde je update slíbený.

O prvenství se uchází také LG, které Lollipop vrhne na svoji aktuální vlajkovou loď, model G3. V tomto případě jsou však informace méně konkrétní, s distribucí se zřejmě bude postupovat postupně podle jednotlivých zemí. Minimálně naše redakční G3 zatím ohledně aktualizace mlčí.

Další možné prventsví (které nás však příliš nezajímá) ohlásila také Motorola, která vydala „pětku“ pro Moto X a Moto G. Rychlá by měla být i s vybranými dalšími modely.

K Applu stále daleko

To je pozitivní změna oproti minulosti! Máme zde jednoho významného výrobce a jednoho výrobce, který vede Android do role herní platformy, kteří vydávají nový Android pro svá špičková zařízení ve stejný den, jako jej Google uveřejnil. Čím ta změna? Jednak Google nechrlí nové verze Androidu po pár měsících, jako tomu bylo v minulosti. Mezi 4.4 a 5.0 uběhl více než rok. Pak je to užší spolupráce s některými výrobci. Doufejme, že jich bude přibývat.

K rychlosti adopce nových verzí alá Apple iOS je ale pochopitelně stále ještě daleko. A je otázkou, jak blízko se s nespočtem zařízení můžeme dostat. Vždyť i pozitivní zprávy z minulých odstavců se stále týkají jen několika modelů. Naopak vzhledem k počtu novinek můžeme čekat, že updatovaných modelů bude méně než v minulosti mezi ne až tak odlišnými „desetinkovými verzemi“.

Klepněte pro větší obrázek 
Bude i v éře Androidu 5 v módě převlékat systém do nadstaveb, nebo budou výrobci více používat Googlem vymyšlené uživatelské prostředí?

...a ostatní

Další výčet přislíbených aktualizací už bohužel tak veselý není. HTC slíbilo update pro vybrané modely do tří měsíců, Sony počítá s celou řadou Z. Termín: začátek roku 2015. Samsung zatím nevydal žádné oficiální stanovisko, mluví se však pouze o podpoře špičkových modelů Galaxy S4, S5 a posledních dvou generací tabletofonu Note. Asus aktualizace plánuje na duben 2015 pro následující modely: ZenFone 5 LTE, 6 a PadFone S.

Diskuze (68) Další článek: Vodafone omezoval neomezený vánoční internet. Šlo o chybu

Témata článku: Google, , , Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Asus Zenfone 5, Asus Zenfone 5 16GB, Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Lenovo Moto G (3. generace), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, LG Nexus 4, LG Nexus 5, Motorola Moto G,