Google Mapy ukážou zpoždění MHD a poradí, jak se vyhnout dopravní špičce

Novinky v Google Mapách mají zlepšit plánování a zvýšit pohodlí při cestách v MHD. Za prvé jde o zobrazení zpoždění i v místech, kde dosud Google neměl informace o reálném zpoždění přímo od dopravců. Nyní bude možné zjistit, zda má autobus zpoždění, jak velké a přesnější čas jízdy na základě podmínek na trase. Uživatel tak dostane přesnější odhad času příjezdu do cílové zastávky.

Za druhé jde o informace o zaplněnosti vozidel. Tady už jde o statistický předpoklad na základě dat z minulosti. Pokud se tedy v okolí trasy koná nějaká významná akce, nebo nastala jiná anomálie, realita se bude od odhadu vzdalovat. Za normálních podmínek všedního dne však tato jednoduchá indikace může pomoct s rozhodnutím, kdy se na cestu vypravit a vyhnout se dopravní špičce.

Google už začal nové funkce vypouštět, postupně by se mělo dostat na všechny uživatele jak s Androidem tak s Apple iOS. Data jsou dostupná pro téměř dvě stě měst, Google bohužel neuvádí kterých, a tak můžeme jen doufat, že se u nás dostane aspoň na Prahu.

Jestli se chcete hlouběji ponořit do technologie, kterou Google používá na určování polohy vozů MHD a předpověď zpoždění, doporučuji tento článek přímo na Google AI Blogu.

Diskuze (1) Další článek: Předvedeme vám největší novinky v Apple iPadOS 13. Oddělení od iOS dává smysl

Témata článku: , , , , Mapa, Google Mapa, Čas příjezdu, Zpoždění, Špička, Apple IOS, Dopravní špička, Pór, Google AI, Uživatelé, Praha, Jak, Úkaz,