Google mapy zobrazují trasy metra i tramvají

Google přináší další funkcionalitu do svých již tak propracovaných map. Pod tlačítkem Další... se objevila nová položka Veřejná doprava. Po jejím zatržení se na mapě vykreslí barevně odpovídající trasy metra a tramvají. Že zde položku Veřejná doprava nevidíte? Pak létáte nad městem, u kterého Google zatím veřejnou dopravu nezpracoval. Namátkou jsem vyzkoušel několik českých měst a výsledky jsou poměrně překvapující. Zatímco Ostrava, nebo i Plzeň linky tramvají obsahují, v Olomouci nebo Brně zatím zabloudíte.


Položka Veřejná doprava se objeví jen v pokrytých městech

Barevné odlišení se mění město od města. V Praze nebo Plzni jsou trasy tramvají vyznačeny shodnou šedou barvou, avšak například v Ostravě používají barevné odlišení i pro trasy tramvají a mapy tuto odlišnost respektují.

 
V Ostravě jsou barevně rozlišeny i trasy tramvají

Trasy samozřejmě obsahují jednotlivé stanice a zastávky. Po klepnutí na některou z nich se objeví bublina s názvem, rychlým odkazem na další informace (například fotografie) a především výčet linek metra či tramvají, které danou zastávkou projíždí. Nechybí sice odkaz Vyhledat trasu, ten však neslouží dle očekávání k hledání v rámci dané MHD, ale k hledání trasy automobilem anebo pěšky. Pro trasování po MHD tak musíte využít odkaz na web provozovatele a zde vyhledat trasu klasickým způsobem.


Po klepnutí na stanici se objeví projíždějící spoje

I přes absenci linek autobusů a trolejbusů jde o zajímavé a bezesporu užitečné zlepšení, které dá návštěvníkům cizích měst lepší přehled o základní dopravě. Dopravu samozřejmě najdete i ve velkých zahraničních městech a pokud vám doprava u nás připadá složitá, doporučuji jen bleskové nahlédnutí na metro v Londýně nebo Paříži. Vrstva veřejné dopravy by se měla objevit co nejdříve i v mobilní verzi Google Maps for mobile.

Diskuze (6) Další článek: Také Garmin představí mobil s Androidem

Témata článku: Google, , , , Trasování, Tramvaj, Veřejná doprava, United Kingdom, Rychlý odkaz, Google +, Metr