Google Nexus 10: o co v Česku přicházíme [recenze]

Skrze jméno Nexus nám Google ukazuje, „jak by to mělo vypadat“. V případě Nexu 10 nám však zároveň hází klacky pod nohy.

Design

Velikost tabletu je více méně daná úhlopříčkou displeje, přesto se nemohu ubránit dojmu, že rámeček mohl být tenčí (a tedy celý přístroj menší). Na druhou stranu, desetipalcové tablety budou povětšinou sloužit na gauči a jinde v domácnosti a tam na nějakém milimetru nesejde. Skvěle na mě zapůsobila tloušťka tabletu – jak už jste mohli slyšet ve videu v předchozí kapitole – myslím, že takhle nějak si před desítkami let představovali budoucnost.

Jistotu při držení tabletu dodá povrchová úprava soft-touch, materiál opravdu působí, jak kdyby byl pogumovaný a z rukou vám jen tak nevyklouzne. Co se použitého materiálu týče – vyberte si sami, co je lepší. Reprezentativní a pohledný, ale na dotyk studený kov Apple iPadu, nebo na pohled levnější plast, který je příjemnější na dotek? Kvalita zpracování je příkladná a nemám k ní jedinou připomínku.

Zajímavým detailem je zaoblení všech stran – kořeny bych hledal ve snaze vyhnout se podobnosti s iPadem, potažmo „patentovým válkám“. Vadilo mi, že je tablet souměrný a bez nějakého výrazného výběžku, který by mě na první ohmat ujistil, že nedržím tablet vzhůru nohama. Některým aplikacím je to jedno, jiné vyžadují jednu pozici a já pak musím ručkovat o 180 stupňů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nexus 10 se prostě chce lišit, a tak jsou jeho hrany oblé. Rámečky jsou bohužel dost široké...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O využitelnosti fotoaparátu si udělejte obrázek sami. Pohled na záda má dát jasně najevo, s kým máme tu čest. Piny na spodní hraně jsou připraveny na kontakt s příslušenstvím, stojánky, doky...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvků na bocích tabletů je pomálu, slot na paměťovou kartu byste hledali marně

Na fotkách si všimněte reproduktorů po stranách displeje. Nejen že jsou skvěle zapracované do celkového designu, ale také perfektně hrají. Tedy na poměry tenoučkých tabletů, pochopitelně. Hrají lépe a hlasitěji, než u srovnatelné konkurence. Nepamatuji přenosné zařízení, u kterého bych si při sledování filmů tak výrazně uvědomoval stereo efekt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Reproduktory nemají přídomek „stereo“ jen na okrasu, ten efekt je opravdu znát, i když tablet držíte v běžné vzdálenosti od obličeje.

Displej

Nemohu začít jinde, než u masivního rozlišení. Čísla si srovnejte v tabulkách, já se zaměřím spíše na dojem. Jemnost je úžasná, barvy věrné, pozorovací úhly skvělé. Položte vedle poslední iPad, jehož Retina je považována za současný etalon tabletových displejů, a jen velmi těžko se budete rozhodovat, který panel je lepší. Snad jen černá má určité rezervy ve své černosti, ale to je dané použitou technologií a platí to jak pro „N10“, tak pro iPad. Černěji to umí snad jen displeje založené na technologii AMOLED, ale tam bychom našli zase jiné nedostatky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři screenshoty, na kterých chci demonstrovat jemnost displeje. Jsou to ukázky videí v rozlišení 1:1 v pořadí DVDrip, 720p a 1080p. Toho volného místa okolo je opravdu hodně.

Jemnost displeje je famózní a je opravdu radost se na displej dívat. Problém je s některým obsahem, který s takovým rozlišením zkrátka nepočítá. Tablet za to sice nemůže, ale některé weby, aplikace a obrázky zkrátka nevypadají dobře. Právě tady získává náskok Apple iPad a nabídka tabletových aplikací App Storu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jsou aplikace, ve kterých masivní rozlišení oceníte. Tablet má větší rozlišení, než můj notebook a práce se vzdálenou plochou byla radost. Skvěle vypadají mapy, hry...
Klepněte pro větší obrázek 
...nebo weby

Android

Od hardwaru udělám malou odbočku k operačnímu systému. Ale opravdu jen malou, přece jen jsme v recenzi přístroje a Android v aktuální verzi jsme testovali na jiném místě. Android za poslední roky urazil velký kus cesty a z neotesánka se dostal na špičkovou úroveň co do ergonomie i designu. Všechno je po ruce a konečně to i dobře vypadá. Ještě kdyby to stejně dobře šlo i s Google Play Storem a jeho aplikacemi...

Výhodou Nexu je, že dostane opravdu čistý Android. Všechno funguje a vypadá tak, jak to Google zamýšlel, nic není zkažené výrobcem, který systém změnil, jen aby se odlišil od konkurence. Dnes jsme u verze Android 4.2 Jelly Bean a můžete si být jistí, že příští verzi dostane Nexus 10 o mnoho měsíců dříve, než hardwarově velmi podobné tablety, které sjíždějí ze stejné linky v továrně firmy Samsung.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Seznam aplikací a jeho zajímavé přechodové efekty. Domovská obrazovka se automaticky přeskupí i do polohy na výšku
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zvláště na výšku vypadá přehled na posledy použitých aplikací opravdu působivě. Na dalších dvou screenshotech vidíte notifikační a systémovou lištu, novinku, se kterou přišel Android 4.2

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G,