Google Nexus 10: o co v Česku přicházíme [recenze]

Skrze jméno Nexus nám Google ukazuje, „jak by to mělo vypadat“. V případě Nexu 10 nám však zároveň hází klacky pod nohy.

Zpět k hardwaru

Procesor dodal Samsung z vlastních zdrojů, je to Exynos 5250 (2× Cortex-A15 1,7 GHz, 32nm) a nemyslím, že by vám v příštím roce chyběl výkon, i když se vyžíváte v náročných 3D hrách. Pocitově jde o jednoho z nejrychlejších a nejplynulejších Androidů současnosti - částečně díky hardwaru, částečně kvůli optimalizaci OS, a to všechno navzdory obrovskému množství pixelů, které je potřeba pokaždé vykreslit. Rezervy zde přece jen jsou, ve srovnání se Safari na iPadu si v Chromu můžeme všimnout kostrbatějšího posouvání některých robustnějších webových stránek. Jestli si potrpíte na benchmarky, tady jeden máte:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Antutu na tabletu Nexus 10
Klepněte pro větší obrázek 
Několik dalších čísel od The Verge (na Nexu 7 Antutu vytrvale padá, výsledek proto chybí)

Paměťové varianty jsou dvě a nemohu se zbavit dojmu, že u přístroje, který má udávat směr, měla jedna z nich být 64GB. Bohužel si nepomůžete ani paměťovou kartou. Že by si duo Google & Samsung nechávalo prostor na facelift, podobně jako tomu bylo u Nexu 7? Naopak 2 GB RAM je velice pěkná hodnota, víc zatím v tabletech nenajdete.

Ani v případě „desítky“ se nenabízí 3G/LTE verze, na spojení s okolním světem musí postačit rychlá Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) a Bluetooth 3.0. NFC antény jsou v tomhle tabletu rovnou dvě: jedna na zádech, právě s tou se pracuje ve videu, které je ke shlédnuté v první kapitole tohoto článku. Druhá je kdesi pod displejem, takže přístroj není nutné otáčet a druhý NFC stroj můžete přiložit rovnou na přední stranu Nexu 10. 

Jestli je na Nexu 10 něco velkého, tak je to baterie: 9 000 mAh stačilo na tři dny mého intenzivního testování (displej svítil odhadem 4 hodiny denně, k tomu Wi-Fi, push-e-mail, GPS...). Při videotestu (1080p, jas displeje na maximum) jsem se ale dostal jen na nevýrazných 7 hodin, čekal bych více.

Krátkou zmínku zaslouží konektorová výbava. MicroUSB konektor zvládne také hostování, ale musíte si sehnat redukci, v balení chybí. Připojit je pak možné myš, klávesnici, flash disk, s USB HUBem jsem ale měl problém. Je zde také microHDMI, mohu dodat snad jen že funguje, poslání obrazu do televize je pouze otázkou správného připojení. Kabel v balení opět chybí. 

Fotoaparát/videokamera

Nexus 10 má překvapivě kvalitní fotoaparát. Můžete namítat, že je to u tabletu zbytečná výbava (a opravdu jsem si při focení ve městě připadal podivně). Nexus 7 fotoaparát nemá a občas chybí, třeba když potřebujete načíst QR kód. I když s „desítkou“ nikdy fotit nebudete, berte to tak, že je připravena na různé pokročilé aplikace, hry a rozšířenou realitu, na kterou můžete narazit třeba i v sedě na gauči.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prosincové počasí miniaturní optice příliš nepřeje, zvláště na poměry tabletů není výsledek vůbec špatný
Klepněte pro větší obrázek
Tohle je fotka pořízená v průběhu natáčení videa. Podobně jako to video je širokoúhlá.

Samostatnou kapitolou jsou bonusové funkce, které přinesl Android 4.2, i zde vás ale pouze odkážu na samostatný článek. Snad jen: stojí to za to. Níže vidíte ukázku ze 360° panorama Photo Spehere. Když jej uploadujete do Google Map, stane se vaše dílo součástí Street View.

Klepněte pro větší obrázek
Panorama Photo Sphere, rovnou z galerie jej můžete nahrát do Google Map.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle to vypadá, když tvoříte Photo Sphere

Truchlit, nebo nad ním mávnout rukou?

Jestli se vám tahle placka líbí, budete to mít s nákupem těžší, protože s prodejem na českém trhu se ani do budoucna nepočítá (také proto jen minitest). A vzhledem k tomu, že ani v zámoří Nexus 10 nepatří k těm levným (400 resp. 500 dolarů), než se neoficiálními cestami dostane až k českému majiteli, bude cena pořádně vysoko.

Google Nexus 10 je nepochybně skvělý stroj, na druhou stranu: je skutečně o co stát? Co do parametrů, je Nexus 10 momentálně na výši, ale nebude to trvat dlouho. Jen za několik dní v Las Vegas začíná veletrh CES, v únoru pak v Barceloně MWC a někde na téhle linii bude představena nová generace tabletů, které N10 buď převýší výbavou, nebo rozdrtí cenou. Z výhod pak zbude jen přímá podpora Googlu a je jen na vás, jak důležitý argument to je. Moje rada zní: jestli jste nedostali tablet k letošním vánocům, vydržte ještě pár týdnů a nestresujte se kvůli tomu, že Google a Samsung prodávají Nexus 10 pouze na vybraných trzích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s menším sourozencem: Nexus 7 vs. Nexus 10. Zvolíte rozměry vhodné pro snadný transport, manipulaci a cestování, nebo velkou plochu displeje a pořádnou výbavu?

Jestli volíte mezi iPadem a N10, pak vězte, že v obou případech jde o špičkové stroje. Jednou bude mít navrch iPad, jindy Nexus, někdy Apple iOS, jindy Google Android, bude záležet na osobních preferencích, způsobu použití tabletu. Jestli ale ve svém rozhodování dojdete až k nabídce aplikací a dalšího obsahu obou obchodů, vyhraje Apple.

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G,