Google Nexus 5: vyzyvatel superphonů [recenze]

Takhle agresivní nabídka přímo od Googlu tu ještě nebyla. Nexus 5 je telefon srovnatelný s těmi nejlepšími, ale cenovku má o pár tisíc níže.

Jak „čtyřka“, tak „pětka“ mají bezdrátové nabíjení. Cívka je umístěná v zádech, takže stačí telefon položit na podložku standardu Qi. Může si tato stále relativně nová funkce vysloužit lepší hodnocení, než že „to prostě funguje“? Možná ohrnujete nos a říkáte, že zasunout konektor nabíječky ještě nikomu neublížilo, ale je to jedna z těch funkcí, kterou je potřeba dlouhodobě vyzkoušet. Jen tak položit telefon na podložku a vždy odcházet s plnou baterkou je úžasně pohodlné a návykové.

Notifikační dioda. Pozitivní je, že ji telefon má. Nelíbilo se mi, že bliká příliš pomalu. Prvně na půl sekundy mrkne, pak je dvě sekundy zhasnutá, a to je příliš dlouhá doba na letmý pohled na telefon. Facebook notifikuje modře, všechno ostatní bíle. S barvami i frekvencí blikání si můžete pohrát prostřednictvím aplikací jako je Light Flow a další.

Klepněte pro větší obrázek 
Notifikační dioda: zhasnutá není vidět, ale je tam, přímo uprostřed pod displejem.

A baterie? Nexus 4 má 2 100 mAh, Nexus 5 má 2 300 mAh, ale také výkonnější procesor a větší displej s větším rozlišením. Výsledek je přibližně stejný, pokud necháte často zářit pětipalcový displej, telefon večer domů přinesete vybitý. Za týden testování těžko mohu být konkrétnější, ale dojmy jsou takové, že Nexus 5 má znatelně slabší výdrž, než HTC One. A přece jen jeden exaktní údaj: FullHD video vydržel Nexus 5 přehrávat bez 15 minut 8 hodin.

K výkonu Nexusu 5 nemám mnoho co říct. Nejvýkonnější procesor, jaký dnes můžete koupit je doplněn 2 GB paměti, což je v současnosti také maximum. Ani v praxi jsem nepozoroval jakýkoliv problém s rychlostí. Zajímavým příslibem jsou nové algoritmy, které Google integroval do Androidu 4.4 s cílem zrychlit celý systém. Srovnání s velmi podobným LG G2 ale jednoznačně pozitivní vývoj neukazuje. Co se paměti týče, jméno Nexus i v tomto případě znamená absenci karty microSD. Existují varianty se 16 a 32 GB, na náš trh se oficiálně dováží pouze ta menší.

Klepněte pro větší obrázek
Benchmarky od Engadget.com. V případě SunSpideru je lepší nižší skóre.

Překvapilo mě, jak málo na mě na první pohled zapůsobil displej. Vždyť je to LG, které dělá jedny z nejlepších IPS panelů na světě... Po chvíle laborování jsem však došel k tomu, že za slabší dojem mohou tlumené pastelové barvy nového Androidu a jeho defaultně nastavené tapety. Když jsem po displeji prohnal sadu testovacích obrázků, vysloužil si špičkové hodnocení podle předpokladů. Tohle je razantní pokrok ve srovnání s Nexusem 4 a srovnatelný soupeř pro nejlepší smartphony na trhu.

Americký červíček hlodá

Cena telefonu nikdy není dostatečně nízká, a tak je trochu smutné sledovat, jak Google v USA Nexus 5 prodává za nějakých osm tisíc korun, zatímco u nás LG za 11 499 Kč. Vaše reakce v diskuzích pochopitelně byly negativní, ale briskně vyprodaná první várka dokládá, že i za ty peníze jde o dobrou nabídku. Já si to také myslím. Špičkový displej, špičkový výkon, z praktického hlediska vylepšená konstrukce, bezdrátové nabíjení a k tomu čistý Android – tím vším Nexus přímo konkuruje nejlepším smartphonům na současném trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé spojení značek Google, Nexus a LG

Od bezchybného hodnocení jej dělí jen několik drobností. Fotoaparát má naději na vylepšení s novým softwarem, nevýrazný reproduktor je spíše drobnost a s baterií se naučíte žít. Za úsporu několika tisíc korun to, myslím, stojí. Škoda jen, že k nám LG dováží jen 16 GB variantu...

Koupíte si Nexus 5? I v případě, že zní odpověď „ne“, bude pro vás mít pozitivní efekt. Zatlačí na konkurenci a cenu špičkových smartphonů. Nebo v to alespoň doufám. 

Témata článku: Google, LG, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, LG G2, LG Nexus 4, LG Nexus 5, Motorola Moto X, Motorola Moto X (2. generace), Samsung Galaxy Nexus, Nový software, Sobota, Příchozí mail, Úplná pravda, Ideální telefon, Vylepšená konstrukce, Riegrovy sady, Sporák,