Google Play má alternativu. F-Droid má jen aplikace, které vás nebudou špehovat

Google Play je hlavním zdrojem aplikací pro Android, ale platforma stále vzbuzuje oprávněné obavy. Často se stává, že aplikace zavlečou do telefonu různé trackovací služby, které sledují uživatele a mohou data svévolně odesílat prakticky bez kontroly uživatele. Stačí jen, když jim udělíte potřebné oprávnění, což obvykle v dobré víře uděláte.

Google sice nabízí ochranu aplikací Play Protect, ta ovšem není všemocná. Proces vyhodnocení aplikace je automatický a tudíž velmi rychlý, aplikace se často dostanou do oběhu ještě předtím, než je u nich rozpoznán malware. Jako příklady z poslední doby můžeme použít falešný WhatsApp nebo aplikace využívající Tizi backdoor. A co se týká sběru dat, můžeme uvažovat, zdali se to Googlu, jakožto největší reklamní společnosti na světě, tak trochu „nehodí do krámu“.

 

Chcete bezpečné aplikace, které opravdu nešpehují? Z milionů se dostanete na patnáct set neznámých titulů...

 

Proti nesvobodě a aplikačnímu sběru dat se vzedmula iniciativa, jejímž výsledkem je alternativní aplikační obchod F-Droid. Stáhnete z něj pouze FOSS (Free and Open-Source Software) aplikace bez postranních úmyslů. Instalátor stáhnete z webu.

F-Droid aplikace kontroluje zevrubně, a tak ven pustí jen ty opravdu bezpečné. V době psaní článku je na F-Droidu 1 565 bezplatných aplikací a v drtivé většině případů jde o naprosto neznámé tituly. Znamená to, že všechny populární a známé appky uživatele špehují? Doslova nikoliv, ale obsahují knihovny, které mohou být využity pro analytické účely. A protože je sběr dat dnes natolik rozšířený, F-Droid prakticky nemá co zajímavého nabídnout...

Diskuze (4) Další článek: Týden mobilně 419: Terabajt v mobilu a úspora energie až 90 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Potřebné oprávnění, Fossa, Sběr, Bezpečná aplikace, Aplikace, Hlavní zdroj, Poslední doba, Vaš, PLA, Oprávnění, Uživatelé, Kter,