Google snižuje provize v Google Play. Vývojáři aplikací dostanou více peněz

Vývojáři mobilních aplikací pro Android se mohou radovat. Google na svém webu oznámil, že od 1. července letošního roku sníží své provize z nákupů prostřednictvím Google Play (tzv. service fee) ze 30 na 15 procent. A to znamená, že se k vývojářům při pořízení aplikací i z in-app nákupů dostane více peněz, než dříve. Nižší provize budou platit pro tržbu do jednoho milionu dolarů za rok, což na Google Play splňuje 99 % všech vývojářů.

Jedná se tak o stejný krok, který již loni učinil App Store. Ten své poplatky snížil ze 30 procent na polovinu, pokud tržby vývojářů za rok nepřesáhnou metu jednoho milion dolarů. Krok Googlu lze chápat i jako defenzivní strategii proti rostoucímu tlaku na alternativní aplikační obchody na platformě Android, pod nějž se staví studio Epic Games. Tomu byly dlouhodobě 30% poplatky trnem v oku, a tak se toto herní studio s klíčovou hrou Fortnite osamostatnilo na Google Play i App Storu. Jenže, zatímco na Androidu si hru stáhnete z jiných zdrojů (např. z Galaxy Storu u Samsungů), u iPhonů si hru spustíte jen přes GeForce Now.

Hlavním argumentem Googlu i Applu pro výběr poplatků jsou vývojářské nástroje k bezplatnému užití, a také to, že obě firmy musejí své platformy náležitě „udržovat“. Je samozřejmé jasné, že okolo mobilních aplikací se točí obrovský byznys a neskutečné peníze. Podle agentury Sensor Tower Google, jen za loňské poslední čtvrtletí, evidoval prostřednictvím aplikačního portálu Google Play hrubé výnosy přes 10 miliard dolarů (cca 219 miliard korun).

Zdroj Android Developers

Diskuze (7) Další článek: Operátoři vyčíslili covidovou podporu. Lidem i státu poskytli pomoc ve výši 2,3 mld.

Témata článku: Google, , , , , , , App Store, EPIC Games, Dolar, DOS, Developers, Googleblog, Provize, Pro +, Poplatek, Tower, Aplikace, Vývojář, Vice,