Google spěchá se zprovozněním Android her ve Windows. Jaké budou minimální hardwarové požadavky?

  • Google spustil betatestování služby Play Games ve Windows
  • Konkurenci pro Amazon Appstore bude stačit Windows 10
  • Budete potřebovat 8jádrový procesor a alespoň 8GB RAM

To, že se Microsoft v systému Windows 11 domluvil na spolupráci s Amazonem, udělalo Googlu velkou čáru přes rozpočet. Microsoft dodal Android subsystém, Amazon zase svůj aplikační obchod. Jenže, subsystém podporuje i tzv. sideloading, takže mají uživatelé poslední verze Windows dveře otevřené prakticky k jakékoliv hře a aplikaci z Androidu. Google však chce již velmi brzy na desktopu brzy vydat svou vlastní aplikaci, která by zpřístupnila Android hry oficiální cestou.

Google oznámil expanzi služby Google Play Games na Windows 11 loni v prosinci, a právě teď rozjíždí betatestování v Hong Kongu, Jižní Koreji a na Taiwanu. Mezi první podporované hry patří Mobile Legends, Summoners War, State of Survival a Three Kingdoms Tactics, tedy tituly populární zejména v Asii. Už teď je však jasné, že pro každou zemi mohou být dostupné jiné hry. Betaverze by se měla v průběhu letošního roku proměnit v běžně dostupnou službu pro všechny.

Zatím není jasné, jakou technologii Google pro Android hry na Windows využívá, zcela jistě se však nejedná o streamování. Hry běží v samostatné aplikaci Google Play Games, která by měla být brzy dostupná v Microsoft Storu. Google dodává, že u všech podporovaných her můžete maximálně využít výhod velkého displeje a ovládání pomocí myši a klávesnice, o samotné ukládání v rámci cross-play hraní se postará váš profil účtu Hry Google Play. Je však třeba dodat, že postup si v dnešní době hry ukládají často na své vlastní servery, což platí např. o Genshin Impact, Legends od Runeterra, Hearthstone, Fortnite a dalších.

Představení aplikace Google Play Games beta pro Windows 11:

Současně si Google připravil speciální stránky pro vývojáře, na nichž prezentuje možnost univerzálního kódování her, které lze primárně vydat pro smartphony a poměrně snadno upravit pro hraní na platformě x86 s myší a klávesnicí. Jakmile bude služba Google Play Games dostupná i v Česku, budeme vás informovat. Podle Googlu by se měla beta „velmi brzy“ rozšířit i do dalších regionů.

Detaily ke službě se následně objeví na těchto oficiálních stránkách. V současné době se dozvíte pouze to, že „Beta ve vaší oblasti zatím není dostupná“.

Minimální požadavky pro Google Play Games:

  • Windows 10 (v2004)
  • disk typu SSD
  • Herní GPU
  • Procesor s 8 logickými jádry
  • 8 GB RAM
  • 20 GB místa v úložišti
  • Účet administrátora Windows
  • Musí být zapnutá hardwarová virtualizace
  • Kompatibilní počítač a konfigurace

Zdroj Googleblog

Diskuze (6) Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: Myšlenkové mapy, skákání přes švihadlo a tvorba prezentací

Témata článku: Google, Microsoft, , , , , , , , , , , , , Amazon AppStore, Android her, Zprovoznění, Česká republika, Legends, Google Play Games, Jižní Korea, , Mini +, Betatestování, Play Games,