Android 13 přehledně ukáže veškeré používané Služby Google Play. Nepotřebné můžete vypnout

  • V Androidu 13 existuje snadní správa Google Služeb
  • Dostanete se k nim jednoduše přes nastavení aplikací
  • Vybrané služby je možné deaktivovat, ale nedoporučuje se to

Pokud je vámi používaný Android certifikovaný, což mimo Huawei platí o všech smartphonech na trhu, jsou součástí softwaru i služby Google Play Services. Právě díky tomuto samostatnému modulu, v němž jsou vyčleněny doplňkové služby, dokáže Google distribuovat menší aktualizace na všechny Androidy ve skutečně celosvětovém měřítku. A zatímco dříve jsme neměli o podobě služeb od Googlu žádné bližší představy, po aktualizaci na Android 13 nastává vítaná změna.

Pokud se u telefonu s Androidem 13 podíváte do nastavení a mezi aplikacemi vyhledáte položku „Služby Google Play“, můžete v podnabídce vidět nové tlačítko „Všechny služby“. Ke každé z nich máte k dispozici samostatnou nápovědu a po rozkliknutí můžete i některé služby selektivně deaktivovat. Google však hned na začátku seznamu varuje, že vypnutí služeb může znamenat, že několik nebo více systémových součástí přestane pracovat. Pokud však mezi službami naleznete položku, kterou opravdu nepoužíváte, nově ji můžete velmi rychle deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek
V telefonech s Androidem 13 si zobrazíte detaily jednotlivých služeb od Googlu, část z nich můžete z této nabídky rovnou deaktivovat.

Z nastavení je patrné, že služby od Googlu mají velmi široký záběr. Týkají se automatického vyplňování, bezpečnosti a stavu nouze, diagnostiky systému, fitness (aplikace Google Fit), her (Hry Google Play), kontaktů, peněženky, podpory, polohy, připojených zařízení, reklam, sdílení polohy, správy účtu, zabezpečení, záloh, apod. Po delší době tak ze strany Googlu vidíme alespoň pokus o větší transparentnost. Pokud jste už telefon aktualizovali na Android 13 a nabídku nevidíte, dostane se vám do mobilu za několik dní. Zdá se, že i tuto novou podobu náhledu služeb musí nejprve Google „na dálku“ zapnout. 

Představení „peněženky“ Google Wallet:

Diskuze (17) Další článek: Apple měří dvojím metrem. Na pozadí o vás sbírá data, a to i tehdy, když to iPhonu explicitně zakážete

Témata článku: Google, , , , , , , , Vyplňování, Nastavení, Aplikace, Hra Google Play, Google Play Services, Vybraná služba, Služba Google Play, Telefon, Google služba, Google Wallet,