Google vydal poslední betu Androidu 13. Příští verze už bude finální, jako první ji dostane Pixel 7

  • Google vydal čtvrtou betaverzi Androidu 13
  • Příští verze systému už bude finální
  • Jako první dostane nový systém Pixel 7

Google vydal čtvrtou, tedy poslední, betaverzi na Android 13, a příští verzí už bude finální vydání třinácté iterace operačního systému od Googlu. V nové verzi už by měly být všechny podstatné záležitosti, detaily a drobnosti, čtvrtá beta tedy poslouží zejména k odstranění všech zjištěných bugů a nedodělků.

Beta 4 je prezentování jako tzv. „release candidate“, takže už v systému nečekejte žádné větší změny. Platforma byla ve stabilní fázi již v předchozí betaverzi, takže veškerá API jsou pro vývojáře aplikací již ve finální podobě. Čtvrtá beta je tak cílena zejména pro vývojáře, kteří mohou své hry a aplikace otestovat v režimu kompatibility s novým systémem, a vyladit případné nesrovnalosti.

Klepněte pro větší obrázek
Android 13 se jako první dostane do podzimních modelů Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Android 13 přináší spoustu novinek, např. oprávnění pro zobrazování notifikací, podporu jazyků aplikace bez závislosti na jazyku telefonu či úpravu systému pro zařízení s velkými displeji. Veškeré novinky z Androidu 12L, který se zatím do žádného komerčně dostupného zařízení nedostal, tak budou součástí Androidu 13. 

Jako první pro nové Pixely

Android 13 bude součástí připravované řady Pixel 7, která by měla být oznámena v říjnu. Hned krátce poté vydá Google aktualizaci na Android 13 pro stávající Pixely. Pokud budeme důvěřovat informacím na webové podpoře Googlu, měly by být aktualizována řada Pixel 4 a novější modely. Na Pixel 3a se už Android 13 nedostane. Přesné datum premiéry Androidu 13 bude známo v následujících týdnech. 

A ostatní výrobci? Ti budou muset věnovat určitý čas optimalizaci svých nadstaveb, které budou součástí budoucích firmwarových aktualizací. První updaty očekáváme v průběhu listopadu/prosince, většina dalších výrobců svá zařízení zřejmě aktualizuje až příští rok.

Aktuální generace modelů Pixel 6 a Pixel 6 Pro:

Diskuze (5) Další článek: Motorola láká na třetí ohebný Razr s ještě větším vnějším displejem. Flipům od Samsungu roste konkurence

Témata článku: Google, , , , , , , , , F +, Verze, Betaverze, Operační systém, Nový systém, Systém, API, Verze systému,