Google vyhrál 10letou právní bitvu kvůli Javě v Androidu a nemusí platit miliardy

Dlouhých deset let se táhl soudní spor mezi Oraclem a Googlem, týkající se použití Javy v operačním systému Android. Jednalo se o jeden z nejvýznamnějších sporů o autorská práva, který kdy zasáhl Silicon Valley. Nyní americký Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch Googlu s tím, že použitím kódu nedošlo k porušení autorských práv.

Celá kauza se táhla od roku 2010, kdy Oracle koupil firmu Sun Microsystems, jež byla tvůrcem technologie Java. Po akvizici nový majitel zažaloval Google s tím, že za použití Javy v Androidu požaduje částku 8,8 miliardy amerických dolarů (tj. v aktuálním kurzu cca 194 miliard korun).

Oracle versus Google

V roce 2016 dospěla porota k závěru, že se ze strany Googlu nejednalo o porušení autorských práv. Oracle se proti tomuto rozhodnutí odvolal a odvolací soud toto rozhodnutí v roce 2018 zrušil v jeho prospěch. Google se bránil argumentem, že rozhodnutí by mohlo mít „dalekosáhlý dopad na inovace v počítačovém průmyslu“, v čemž ho podpořilo několik dalších firem.

Tím ale soudní tahanice pochopitelně neskončily a celá kauza doputovala až k Nejvyššímu soudu. Soudce Stephen Breyer ve svém prohlášení uvádí, že „Kopírování rozhraní Java SE API společností Google zahrnovalo pouze ty řádky kódu, které programátorům umožnily využít nabytý talent k práci na novém programu, bylo zákonným způsobem použití tohoto materiálu.“

Nejvyšší soud rozhodl v poměru 6 ku 2, přičemž porotce Thomas byl vůči ostatním v opozici a porotce Barrett se do rozhodování nezapojil. Google dle rozsudku neporušil autorská práva, když při vývoji svého systému Android v roce 2005 použil přibližně 11 tisíc řádků kódu vytvořeného společností Oracle.

Soud konkrétně došel k závěru, že používání rozhraní Java pro programování aplikací společností Google spadá pod zákonnou definici principu „fair use“. Toto rozhodnutí může mít velice zásadní důsledky pro vývoj softwaru v USA.

Kopírovali, ale v souladu

„Předpokládáme pro účely argumentu, že materiál byl chráněn autorskými právy. Domníváme se však, že dotčené kopírování naplňovalo principy fair use. Proto Google kopírováním neporušil zákon o autorských právech,“ uvedl soudce Stephen Breyer v oficiálním stanovisku. Dále poukázal na to, že kopie původních úryvků kódu Oracle od Googlu obsahovaly pouze nezbytné fragmenty.

Breyer také konstatoval, že definice „fair use“ je v technologickém sektoru poměrně „flexibilní“. Vysvětlil, že počítačové programy se liší od jiných typů děl chráněných autorskými právy, protože „vždy slouží funkčnímu účelu“. Držení výhradního vlastnictví nad fragmentem kódu má v tomto případě značný potenciál „vyvolat negativní důsledky“, například brzdit inovace ve sféře počítačové vědy.

Google je pochopitelně výsledkem deset let trvající soudní pře potěšen. Ve svém vyjádření pro zpravodajskou stanici CNN uvedl, že rozhodnutí soudu je „vítězstvím spotřebitelů, interoperability a počítačové vědy“.

Diskuze (9) Další článek: Realme získalo certifikát německé laboratoře. Garantuje až tříleté spolehlivé používání smartphonů

Témata článku: , , , , , Silicon Valley, Použití, Fragment, API, Sun Microsystems, Právní bitva, Autorská práva, Barre, Rozhodnutí soudu, CNN, Nejvyšší soud, Kód, Tahání,